De 11 beste Disney films om met het gezin te kijken

Geniet van zondagmiddagen of vrije dagen terwijl je een paar van de beste Disney films uitkiest om met je gezin te bekijken. Blijf lezen!
De 11 beste Disney films om met het gezin te kijken
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Weet je niet welke films je op TV moet kiezen? Ben je op zoek naar kinderopties die leuk zijn en waarden bijbrengen? In dit artikel geven we een opsomming van de beste Disney films om met je gezin te bekijken.

Voor alle publiek, voor kinderen vanaf 5 jaar, of voor kinderen vanaf 7 jaar… Afhankelijk van de leeftijd van de kleintjes in je huis, moedigen we je aan de film te kiezen die het beste bij je smaak past. Daartoe voegen we ook een korte bespreking van elke film bij. Let dus op!

Onthoud de beste Disney films om als gezin te bekijken

Om samen van een ontspannen middag te genieten, is er niets beter dan te kiezen voor een Disney film. De redenen daarvoor worden vrij goed samengevat in een studie die in 2017 (Spaanse link) door de Universiteit van Granada werd uitgevoerd. Daaruit belichten we enkele van de educatieve waarden die voorkomen in de Oscar-genomineerde films van deze filmmaatschappij:

 • Liefde
 • Gerechtigheid
 • Solidariteit
 • Respect
 • Vrijheid
 • Gelijkheid
 • Verdraagzaamheid
 • Leven
 • Vrede
 • Gezondheid
 • Verantwoordelijkheid

Zoals je misschien al gezien hebt, is het de moeite waard te zien welke suggesties we voor je hebben. Wil je weten waar ze over gaan? Lees dan verder!

Films voor alle leeftijden

1. Mulan (1998)

Wat is er beter dan je dromen te verwezenlijken met het voorbeeld van een van de grootste krijgers van China? Voor Disney was Mulan een van de animatiefiguren die de deur opende naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. In feite zijn sommige zinnen uit de film bekend geworden omdat ze een duidelijke boodschap overbrengen: alles waar je je zinnen op zet is mogelijk te bereiken.

Aarzel niet en ga met Mulan mee in haar grote avontuur. Daarin zal ze het opnemen tegen legers die als man vermomd zijn. Zal ze uiteindelijk liefde vinden? Wie weet! Om dat te weten te komen, moet je de film bekijken.

2. Beauty and the Beast (1991)

Net als in het vorige geval moet je een boek nooit op zijn omslag beoordelen. Dit wordt heel goed geleerd door de film met in de hoofdrol Belle, een meisje dat graag de bibliotheken van de stad bezoekt, en een Beest, een door een vloek behekste prins die een monster is geworden en ver van iedereen in een kasteel woont.

Als je wilt weten wat er met de vloek gebeurt en wat er van het verhaal terecht komt, raden we je aan de film te bekijken.

3. Wall-E (2008)

Moeder Natuur respecteren en verzorgen is een plicht die we, als wereldburgers, allemaal zouden moeten hebben. Daarom is de film Wall-E, met in de hoofdrol de op Eve verliefde robot die door het melkwegstelsel reist, een goede manier om deze waarde bij te brengen.

Bovendien zul je zeker lachen om hun avonturen en vooral om de dansjes met de twee robots in de hoofdrol op het ritme van het liedje “Hello Dolly!”.

4. Zootopia (2016)

Een moderne stad waar allerlei dieren samenleven en de eerste officiële konijnenofficier van het politiekorps van Zootopia maken deze film tot een gegarandeerd succes.

Judy is niet alleen zelfverzekerd (zelfs omringd door de grootste zoogdieren van het politiekorps), ze wil ook anderen helpen sinds ze een klein meisje was. Dit maakt haar de perfecte hoofdpersoon om waarden als solidariteit, vrijheid en respect voor anderen bij te brengen.

Titels voor kinderen vanaf 5 jaar

4. Inside Out (2015)

Kun je je voorstellen dat je emoties een eigen leven leiden? Wel, daar gaat deze film over, met in de hoofdrol Vreugde, Woede en Verdriet, naast andere leden die in de hersenen van een jong kind naast elkaar bestaan om antwoorden te produceren voor de dingen die haar elke dag overkomen.

Dat is hun werk! Ongetwijfeld een film waar elke kijker van zal houden, zowel jong als oud. Bovendien zal hij dienen om bepaalde houdingen van adolescenten beter te begrijpen en een hechtere band met elkaar te scheppen.

Frozen (2013)

De meest geliefde ijsprinses voor kleintjes is een ideale keuze om de middag met het gezin door te brengen. Bovendien heeft het een vervolg, en ook verschillende korte films met dezelfde geliefde personages.

Als je je afvraagt waarom deze Disney filmsaga zo’n succes heeft, is de waarheid dat we elke dag van fouten leren. Het maakt niet uit of je een ouder of een kind bent, want hoe dan ook, je zult je identificeren met de mooie boodschappen die Frozen meedeelt.

De leeuwenkoning (1994)

Simba, de toekomstige koning van de jungle, zal na de dood van zijn vader zijn troon moeten terugwinnen van zijn oom Scar. Onderweg ontmoet hij Timon, Pumba, Nala, en nog veel meer vrienden om dat te doen.

De kracht van vriendschap en geluk in actie op het ritme van Elton John’s beroemde lied, “Hakuna Matata”. Waar wacht je nog op om het te bekijken en samen in de huiskamer te zingen?

Het Jungle Boek (1967)

De kleine Mowgli is opgegroeid in de jungle bij de wolven en is een van de roedels geworden. Een tijger dwingt hem echter de jungle te verlaten en zijn vrienden maken zich zorgen over zijn welzijn.

Onderweg zal de kleine jongen moeten ontdekken wie hij werkelijk is. En, zeiden we eerder dat je je moest laten meeslepen door “Hakuna Matata”, nu doet Baloo (de vriendelijke beer) dat met “The Bare Necessities”.

De beste Disney films voor kinderen vanaf 7 jaar

Keizer Kuzco (2000)

Kuzco, de hoofdpersoon van de beroemde kindertelevisieserie “The Emperor’s New Groove”, is ook de hoofdpersoon van zijn eigen film. De dienstmeid die hij ontslagen heeft verandert hem in een lama, en hij moet verschillende proeven doorstaan om hem nederiger, respectvoller en volwassener te maken.

Hercules (1997)

De goden zijn terug op het witte doek, en ze doen dit met Hercules. Ga mee met de zoon van Zeus in al zijn grote heldendaden, samen met de mythologie die door onze voorouders verteld werd op het ritme van een tot musical omgebouwde film.

Peter Pan (1953)

Peter Pan (een jongen die geen volwassene wil zijn) ontmoet Wendy, een oudere zus die voor zijn andere broers en zussen zorgt en nogal goed is in het vertellen van verhalen. Hun avonturen spelen zich af in Neverland, een verloren eiland waar piraten, feeën, zeemeerminnen, en allerlei bovennatuurlijke wezens leven. Daarin beleeft Peter talloze avonturen, samen met zijn vrienden en zijn metgezel, Tinkerbell.

Hoewel het verhaal een klassiek kinderverhaal is, wordt volgens Asión Suñer in een studie die in 2021 verscheen (Engelse link), in Peter Pan de inheemse gemeenschap ‘op een stereotiepe manier’ voorgesteld en laat de film ze spreken met korte woorden en monosyllaben. Daarom besloot de Disney maatschappij zelf deze film te reserveren voor een meer volwassen publiek en een waarschuwing op te nemen over bepaalde scènes die de hedendaagse maatschappij niet zou mogen laten herhalen.

Geniet thuis van de bioscoop met de beste Disney films om met je gezin te bekijken

We hopen dat je genoten hebt van de beste Disney films om met je gezin te bekijken. Ongetwijfeld hebben we ze uitgekozen en gecatalogiseerd, zodat je thuis van mooie films kunt genieten. Ze hebben een educatieve kwaliteit en kinderen leren er belangrijke waarden voor het leven.

Welke vond je het leukst? We wachten op je commentaar, zodat je ons kunt vertellen wat je van deze mogelijkheden vond en natuurlijk ook of je er nog meer hebt om aan te bevelen. Wellicht ook interessant voor jou

7 zinnen uit Disney-films die levenslessen bevatten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
7 zinnen uit Disney-films die levenslessen bevatten

Disney heeft een belangrijke rol in het leven van kinderen gespeeld. Hier zijn enkele van de beste zinnen uit Disney-films om te onthouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asión Suñer A. La visión de África por parte de la animación clásica estadounidense: una historia lastrada por el racismo. Con animac. 2021;(12):112.
 • Delgado J. Las 20 mejores películas de Disney de todos los tiempos [Internet]. Etapainfantil.com. 2021 [citado 17 de agosto de 2021]. Disponible en: https://www.etapainfantil.com/peliculas-disney
 • Moreno Sánchez M. Valores y universo Disney: Análisis de las películas galardonadas con los premios Óscar desde el punto de vista de su influencia educativa. Universidad de Granada; 2018.
 • Ortega L. Las 23 mejores películas de Disney para ver con tus hijos recomendadas por edades [Internet]. Bebesymas.com. Bebés y más; 2021 [citado 17 de agosto de 2021]. Disponible en: https://www.bebesymas.com/actividades-bebes-ninos/23-mejores-peliculas-disney-para-ver-tus-hijos-recomendadas-edades

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.