Day and Night: een korte film over acceptatie
De samenleving bestaat uit psychologisch, cultureel en intellectueel verschillende mensen. Dit is zeer verrijkend voor de ontwikkeling. Als we namelijk allemaal hetzelfde zouden zijn en op dezelfde manier dachten, zou het leven helemaal niet interessant zijn. Day and Night is een korte film die mensen laat nadenken over dit onderwerp, over respect en acceptatie van diversiteit.
In slechts zes minuten vertelt deze korte animatiefilm van Pixar uit 2010 het verhaal van twee tegengestelde personages, Day en Night, die ontdekken dat ze meer gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten. Wil je meer weten over deze korte film?
“Onthoud altijd dat je absoluut uniek bent.”
-Margaret Mead-
Day and Night, een korte animatiefilm over acceptatie
In de eerste scène van de korte film zie je een kraaiende haan, die het begin van de ochtend voorstelt. Meteen daarna verschijnt het eerste personage van het verhaal, Day, die wakker wordt en aan zijn dagelijkse routine begint. Maar plotseling ontmoet hij het andere personage van de korte film, Night, die vredig slaapt.
Zowel Day als Night zijn heel bijzonder, omdat verschillende scènes en situaties die verband houden met wat er gewoonlijk gebeurt, in hun lichaam worden gereproduceerd. Respectievelijk, wat er gebeurt gedurende de dag (zonsopgang met de zon, een regenboog, genieten van het strand, het zwembad of een veld, enz.), of tijdens de nacht (de maan die verschijnt, vuurwerk, vuurvliegjes, feesten, enz.).
Daarom zouden we kunnen zeggen dat ze allebei totaal verschillend zijn en elkaars tegenpolen zijn. Hierdoor begrijpen ze elkaar aanvankelijk niet en vechten ze zelfs agressief en gewelddadig.
Zodra ze echter hun geest openen en alle gebeurtenissen die zich in elkaar voordoen waarderen, beginnen ze met elkaar op te schieten en hebben ze samen plezier. Als de zonsondergang komt, worden ze hetzelfde, met dezelfde oranje tint. Daarna smelten ze samen in een dikke knuffel. Dat maakt dat Dag Nacht wordt en Nacht Dag.
Met dit mooie verhaal nodigt de maker van deze korte animatiefilm, Teddy Newton, ons uit om na te denken over het belang van acceptatie van diversiteit. Vanwege de originele manier om deze boodschap over te brengen, werd de film zelfs genomineerd voor Beste korte animatiefilm bij de 83e Academy Awards en bij de 38e jaarlijkse Annie Awards.
Accepteren van diversiteit
“Goed opschieten met andere mensen mensen is nog steeds ‘s werelds meest noodzakelijke vaardigheid. Hiermee is er geen limiet aan wat een persoon kan doen. We hebben mensen nodig, we hebben de medewerking van anderen nodig. Er is heel weinig dat we alleen kunnen doen.”
-Earl Nightingale-
Zoals in deze korte animatiefilm zijn we vaak bang voor het onbekende. Daarom vinden we het soms moeilijk om met nieuwe mensen om te gaan, vooral als we denken dat ze anders zijn.
Maar als volwassenen moeten we ons inspannen en begrijpen dat dit niets meer is dan vooroordelen. Bovendien is het ideaal om veel verschillende mensen te ontmoeten, met verschillende smaken, ideeën, meningen en gedachten. Alleen dan zullen we als mens groeien en ons volledig ontwikkelen.
Bovendien is het noodzakelijk om deze burgerlijke en sociale waarden bij kinderen vanaf jonge leeftijd bij te brengen en hen te leren inclusief te zijn. Met andere woorden, we moeten ze opvoeden om diversiteit te accepteren en te respecteren en zich in te leven in iedereen, en de positieve aspecten te erkennen van zichzelf omringen met verschillende en speciale mensen.
Alleen op deze manier kunnen ze vreedzaam samenleven met allerlei soorten mensen, leren en genieten van deze verrijkende situatie.