Help je baby de hele nacht te slapen: 7 trucs

Leer deze eenvoudige trucs om je baby zonder problemen de hele nacht door te laten slapen.
Help je baby de hele nacht te slapen: 7 trucs
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 april, 2024

Het helpen van je baby om de hele nacht te slapen is voor veel ouders een uitdaging, en het kan vooral tijdens die eerste weken thuis moeilijk zijn. Terwijl hun slaapgewoonten zich ontwikkelen en zich aanpassen aan de routine van het gezin, is het gebruikelijk dat pasgeborenen vaak binnen een paar uur wakker worden.

Het is belangrijk om vanaf het begin een gezonde routine voor het slapengaan op te zetten om problemen op de lange termijn te voorkomen.

Slaap is een evoluerend proces dat het zenuwstelsel nodig heeft om te rijpen. Het is van vitaal belang voor voldoende fysieke groei en de neurologische en emotionele ontwikkeling van kinderen. Pasgeborenen worden ongeveer elke 3 uur wakker, wat door hun voedingsschema wordt geregeld.

Het is ook niet alleen belangrijk dat kinderen goede slaapgewoonten ontwikkelen. Je hebt als ouder namelijk ook voldoende tijd nodig om te rusten. Om deze reden biedt dit artikel enkele eenvoudige, maar effectieve strategieën om een ontspannende en verjongende nachtrust te krijgen. Op die manier zullen jij en je partner klaar zijn om de nieuwe dag vol energie tegemoet te zien.

Hoe je baby te helpen om de hele nacht door te slapen

1. Bied je baby iets te eten aan voordat hij naar bed gaat

Kijk voordat je naar bed gaat of je baby gevoed wil worden, of het nu borstvoeding of een flesje is. Zo weet je zeker dat het geen honger is die zijn slaap onderbreekt.

Leg de baby na het voeden in bed en je zult merken dat hij wakker maar slaperig is, omdat hij net een flesje heeft gehad of borstvoeding heeft gekregen. Dit maakt het gemakkelijker voor de baby om voor langere periodes te slapen.

2. Probeer het leuk te maken

Het is volkomen normaal dat jonge kinderen tegen bedtijd weerstand bieden. Door een leuke en georganiseerde routine op te zetten, zullen ze eraan gewend raken om elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.

Lees een verhaal voor aan je kind of besteed een paar minuten aan een laatste spel. Maak een grafiek die alle stappen illustreert die je moet volgen in de bedtijdroutine van je kind voordat hij elke dag naar bed gaat.

Vergeet niet dat het aanleren van goede gewoonten doorzettingsvermogen vergt, maar ook bijdraagt aan het welzijn van je baby en het gezin.

3. Leg je baby vroeg in bed om de hele nacht door te slapen

Slapende baby

Je denkt misschien dat als je je baby vroeg naar bed brengt, hij voor de ochtend wakker zal worden, maar zo werkt het meestal niet. Inderdaad, pasgeborenen en baby’s tot ongeveer 1 jaar oud worden minder vaak wakker en slapen langer wanneer ze rond 20.00 uur ‘s avonds naar bed gaan.

Het is om deze reden dat het aanmoedigen van een vroege bedtijd vanaf het begin kinderen zal helpen om minder problemen te hebben met wakker worden wanneer ze naar school gaan.

4. Ken de kenmerken van elke leeftijd

Pasgeborenen blijven slechts 20 tot 30 minuten rustig wakker. Tegen de leeftijd van drie of vier maanden duurt de periode waarin ze alert zijn en de inhoud ongeveer een uur, voor de meeste baby’s.

Dit wetende, zul je een duidelijker gevoel hebben wanneer je een luier moet verwisselen en moet voeden, zodat hij rustiger zal zijn en de routine kan voelen en klaar is om een lekker, lang dutje te doen.

5. Vermijd het overstimuleren van de baby

Voor een baby die de wereld net leert kennen, is alles om hem heen nieuw en stimuleert het zijn zintuigen. Daarom moet je, als het tijd is om te slapen, dingen vermijden die de kunnen afleiden en waardoor hij gestimuleerd en wakker blijft.

Geef je baby een schone en rustige ruimte die aangenaam is en zonder objecten met veel kleur of geluid. Op deze manier zal zijn zenuwstelsel snel ontspannen.

6. Gebruik de deken van je baby zodat hij comfortabel en warm is en de hele nacht slaapt

Een andere truc om je baby de hele nacht door te laten slapen, is om ervoor te zorgen dat hij comfortabel is met zijn dekens en babybeddengoed. Pasgeborenen komen uit een zachte omgeving die comfortabel en veilig is. In hun moeders baarmoeder voelden ze zich beschermd.

In dit licht is het logisch dat baby’s zich comfortabeler en rustiger voelen als ze zijn ingepakt of ingebakerd zoals in de baarmoeder. Bovendien voorkom je dat ze ‘s nachts hun dekens afduwen zodat ze warm blijven.

7. Help je baby te ontspannen voor het slapengaan om de hele nacht door te slapen

Routine om de baby de hele nacht te laten slapen

Net als volwassenen hebben baby’s een overgangsperiode nodig tussen activiteiten en naar bed gaan. Wanneer je de baby naar bed brengt, zet dan de televisie uit. Zet ook de muziek en je mobiele telefoon zachter. Zorg ervoor dat de kamer ook gedimde lichten en een comfortabele temperatuur heeft.

Als je je baby de hele nacht wilt laten slapen, moeten jij en je partner ook ontspannen zijn. Kinderen kunnen spanning waarnemen en het maakt het moeilijk voor hen om te rusten wanneer ze het voelen.

Geniet van het slapengaan van je kind. Profiteer van die waardevolle momenten om aan iets anders te denken dan rekeningen of werk. Gebruik de bedtijd van je baby om een tijdje los te komen van je eigen taken en zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.