10 Citaten uit De Kleine Prins met belangrijke levenslessen

De Kleine Prins is een verhaal dat de harten van vele generaties heeft veroverd. Alle ervaringen van de kleine hoofdrolspeler bevatten een les voor zowel kinderen als volwassenen. De Kleine Prins is een boek met belangrijke levenslessen. Lees het boek eens - je zult er geen spijt van krijgen.
10 Citaten uit De Kleine Prins met belangrijke levenslessen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 april, 2024

Hier zijn tien citaten uit De Kleine Prins die ons allemaal belangrijke levenslessen kunnen leren.

Het is zeer duidelijk dat Antoine de Saint Exupery’s klassieke verhaal ‘De Kleine Prins‘ miljoenen lezers van alle leeftijden heeft vermaakt.

Elke pagina uit De Kleine Prins staat namelijk vol met zinnen met belangrijke levenslessen voor lezers van jong en oud. De Kleine Prins is in meer dan 200 talen vertaald. Het staat continu op bestsellerslijsten over de hele wereld.

10 Citaten uit De Kleine Prins met belangrijke levenslessen

Dit tijdloze stukje wereldliteratuur heeft iets voor zowel volwassenen als kinderen. De centrale thema’s vriendschap, liefde en leven zijn universeel.

Bekijk enkele van deze citaten uit De Kleine Prins en je zult je zeker herinneren hoe je je voelde toen je het voor het eerst las:

“Hier is mijn geheim. Het is erg makkelijk. Alleen met het hart kan men goed zien; Wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog.”

Dit citaat is bijzonder belangrijk. Het helpt ons namelijk te begrijpen dat wat er aan de oppervlakte is, niet belangrijk is.

Dit is een belangrijke les in de op uiterlijk gerichte samenleving van vandaag, waarin oppervlakkige stereotypen vaak bepalend zijn voor mensen.

Met andere woorden, we moeten, zoals Saint Exupery ons laat zien, ons best doen om dieper te kijken. Om onze vooroordelen opzij te zetten en mensen te waarderen zoals ze werkelijk zijn.

De Kleine Prins met Levenslessen

Fouten maken mag

“Het is veel moeilijker om over jezelf te oordelen dan over anderen. Als je er in slaagt jezelf juist te beoordelen, dan ben je inderdaad heel wijs.”

De les hier is om fouten te leren accepteren. Dit is iets heel moeilijks om te doen. Het is namelijk veel makkelijker om je te concentreren op de tekortkomingen van anderen.

Maar iedereen maakt wel eens fouten. Dit erkennen is de sleutel tot het ontwikkelen van tolerantie voor de ander.

“Hij was maar een vos zoals honderdduizend andere vossen. Maar ik heb hem tot mijn vriend gemaakt en nu is hij uniek in de hele wereld.”

Deze zin in De Kleine Prins benadrukt het belang van vriendschap. Daarnaast is het belangrijk om tijd te maken voor dierbaren. Dit is zonder twijfel een belangrijke les voor ons allemaal.

“Het feit is dat ik niet wist hoe ik iets moest begrijpen! Ik had moeten beoordelen op daden en niet op woorden.”

Een van de uitdagingen waarmee we in het leven worden geconfronteerd, is leren niet te verwachten dat anderen denken of dat ze zich gedragen volgens onze normen.

Dit betekent leren redelijk te zijn. Te stoppen met het opleggen van onze overtuigingen aan anderen. Dat is de sleutel tot echt wederkerige relaties.

Geniet van wat je hebt

“Waar jij woont, kweken mensen vijfduizend rozen in een tuin….. maar ze vinden niet wat ze zoeken.”

Deze zin uit De Kleine Prins leert ons te waarderen wat we hebben. 

Bij het zoeken naar succes, geld en macht zijn er dingen die we vergeten, zoals geluk en vrede. Deze eigenschappen zijn ook terug te vinden in de kleine dingen van het leven.

Leer je tijd te waarderen

“Je begrijpt alleen de dingen die je temt.”

Dit is een van de citaten uit De Kleine Prins die bij oudere lezers een gevoelige snaar kan raken. Tijd is een van de belangrijkste dingen die een mens kan hebben.

Leer je tijd dus te waarderen. Het betekent dat je tijd maakt voor het koesteren en versterken van een speciale band. Juist met degenen die dit onschatbare geschenk echt verdienen.

“Niets in het universum kan hetzelfde zijn.”

Ook dit is een van de citaten uit De Kleine Prins. Hier laat de auteur zien dat alles wat we doen gevolgen heeft, zowel positief als negatief.

Soms zijn de resultaten van onze acties misschien niet meteen duidelijk, maar uiteindelijk heeft elke actie een consequentie.

Kronen als de kleine prins

“Alle volwassenen waren ooit kinderen…..maar slechts weinigen van hen herinneren het zich.”

Dit citaat herinnert ons er aan om van het leven in al zijn pracht te genieten. Denk daarom niet te veel aan de toekomst. Bovendien betekent volwassen zijn niet dat we moeten stoppen met plezier te maken.

Dus leef, lach, heb lief, dans, reis en ervaar het wonder van het leven met degene van wie je houdt aan je zijde.

“Volwassenen houden van figuren.”

Er zijn veel dingen die we vergeten als we opgroeien. Een daarvan is vaak hoe je een gelukkig leven kunt leiden.

Op volwassen leeftijd willen we aan alles een prijskaartje hangen. Als we echter te gefocust raken op wat dingen kosten, verliezen we de waarde van ervaringen uit het oog.

Pluk de dag, een van de belangrijke levenslessen van De Kleine Prins

“Recht vooruit kan je niet ver komen.”

Dit is weer een van de prachtige citaten uit De Kleine Prins. Met deze woorden moedigt Saint Exupery de lezer namelijk aan om elke dag iets nieuws te leren.

Om dit te doen, moeten we routine opzij zetten en tijd vrijmaken om een nieuw project te starten, om onszelf opnieuw uit te vinden.

De Kleine Prins is een leuk en betekenisvol verhaal. Voor elke levensfase zijn er nuttige lessen.

Lees het en herlees het, deel het met je familie en vrienden. Dit is tenslotte een boek met voor elk wat wils.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.