De dag dat je moeder wordt lacht het leven je toe!

De dag dat je je baby voor het eerst in je armen houdt is een speciaal moment. Dit is het begin, moederschap is voor het leven, geniet ervan!
De dag dat je moeder wordt lacht het leven je toe!
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 15 januari, 2019

Op de dag dat je moeder wordt, verandert je leven radicaal. Niets zal meer hetzelfde zijn.

Al de hormonale veranderingen veroorzaken een achtbaan van emoties. Toch is het onmogelijk niet te voelen dat het leven ons toelacht. We voelen ons spiritueel vervuld, compleet.

Het is moeilijk om te beschrijven hoe het voelt moeder te zijn wanneer je zelf nog geen moeder bent. De emotie kan zo diep zijn dat het je een onbeschrijfelijk gevoel geeft, alleen al als je aan je kleintje denkt.

Het leven lacht ons toe wanneer we moeder zijn omdat we leven hebben voortgebracht. We zetten ons eigen bestaan voort, we verlengen het voor onbepaalde tijd en we worden verantwoordelijk voor de erfgenamen van de wereld.

De vreugde van het moeder zijn

Elke ervaring in de eerste paar jaar van het leven van ons kind is oneindig zoet. Sommige momenten zijn serieuzer en andere meer ontspannen. Op sommige momenten voelen we ons bezorgd, maar alle stadia van het moederschap zijn vol van tederheid.

Moederschap is fijn omdat we worden gedreven door iemand die van ons houdt, ons nodig heeft en niet bang is om dat te zeggen of te laten zien. De glimlach van onze kinderen geeft ons leven zin. We voeden ons met deze onvergelijkbare liefde.

Elk van de prestaties van ons kleine kind is een reflectie van ons als moeders. Het laat ons zien dat we het goed doen als moeder. Het motiveert ons ook om ons best te doen zodat alles goed blijft gaan.

Hoewel veel van deze triomfen ook zonder ons kunnen plaatsvinden, zal dat gevoel ons trots doen voelen op ons werk in de toekomst.

We vragen niets in ruil voor wat we voor onze kinderen doen en onze taken als moeder putten ons nooit uit. De slapeloze nachten, de angsten, de routine die soms een sleur lijkt, de veranderingen van ons lichaam en zelfs het gedeeltelijke verlies van onze identiteit… Het hoort gewoon allemaal bij het moederschap en er is geen moeder die zich er druk over maakt.

De vreugde van het moeder zijn

De dag dat je moeder wordt is aangebroken

Wanneer een vrouw wordt geboren, is ze fysiek voorbereid om  op een  dag  moeder te worden. Ze wordt geboren met haar eitjes, die groeien en rijpen naargelang hun ontwikkeling.

Helaas worden niet alle kinderen geboren met het natuurlijke vermogen om zwanger te worden, maar dit voorkomt niet dat ze op de een of andere manier moeders kunnen zijn.

Onder normale omstandigheden hoeven er  voor een vrouw  geen belemmeringen zijn  om moeder te worden wanneer ze dat wil. Maar niet iedereen is emotioneel voorbereid om te improviseren.

Wanneer we van plan zijn zwanger te worden, bereiden we ons bewust voor op de zwangerschap en het daarop volgende moederschap. Het zal een opwindende tijd zijn, wetende dat de baby onderweg is.

Sommige vrouwen plannen niet eens alles. Het leven lacht hen toe, ze worden moeder. Door de onvermijdelijke transformatie leren we onszelf beter te ontdekken en te kennen.

Ondanks de moeilijkheden die een vrouw kan hebben bij het accepteren van haar zwangerschap, moet ze zichzelf ook de kans geven om zichzelf te laten overweldigen door de emoties. Moeder worden kan moeilijk zijn maar er is niets dat je eigen vrucht in je buik je niet kan helpen te veranderen.

Moeder worden kan moeilijk zijn maar de toekomst zal je leren dat dat het een geweldige ervaring is

Met een open hart

Het moederschap is een prachtige fase, die niet eindigt maar blijft evolueren. Je bent voor altijd moeder. Daarom moet je je voorbereiden op alle veranderingen die zich in ons leven zullen voordoen.

Geniet van het moment en voel je niet verdrietig. Open je hart:

  • Een moeder werkt uit liefde en niet uit verplichting.
  • Wanneer je moeder bent, lacht het leven je toe.
  • Kinderen zullen niet altijd precies zijn zoals jij graag zou willen dat ze zijn.
  • De grote drijfveer in je leven is je kind maar vergeet niet dat jijzelf ook bestaat.
  • Als je van ze houdt, laat ze dan ook vliegen. Geef ze de ruimte.
  • Wees de oren, de schouder, het advies en de vreugde voor je kinderen.
  • Voel je trots op wat je hebt gecreëerd maar laat de wereld ook genieten van hen.
  • Oordeel niet te hard over jezelf. Dat is niet nodig!
  • Maak dat je je kinderen naar je kijken met bewondering en niet met angst.
  • Een moeder weet het altijd, maar het kan geen kwaad ook te luisteren naar goed advies.

De liefde is wederzijds

We geloven dat het voor een moeder gemakkelijker is om over haar kinderen te praten en zich met liefde vervuld te voelen. We horen minder vaak dat kinderen hun liefde voor hun moeder tot uitdrukking brengen.

Denk echter niet dat je liefde niet wederzijds is. Denk aan al het vertrouwen dat je hebt gekregen. Je kinderen hebben je hun leven, hun eten, hun slaap, hun eerste stappen, hun angsten toevertrouwd. En ze hebben je laten zien hoezeer ze je nodig hebben.

Wie jou het meest liefheeft, is degene die jou mama noemt. Hij herkent jouw stem, jouw geur en dat blijft zo, zelfs met het verstrijken van de tijd.

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.