Vakantie zonder de kinderen: hoe om te gaan met het schuldgevoel

Vakantie vieren zonder je kinderen betekent niet dat je stopt met van ze te houden of ze te verwaarlozen. Het is juist een goede gelegenheid om de autonomie van elk gezinslid te versterken. Ontdek strategieën om je reis te plannen en het schuldgevoel thuis te laten.
Vakantie zonder de kinderen: hoe om te gaan met het schuldgevoel

Laatste update: 06 april, 2024

Wil je graag op vakantie zonder de kinderen, maar kwelt het schuldgevoel je? Wil je met je partner genieten van een uitje, maar maak je je zorgen over wat anderen zullen denken? Ben je bang dat je kinderen een slechte tijd zullen hebben tijdens je afwezigheid?

Door de enorme verantwoordelijkheid en eisen van het ouderschap, is het meer dan te verwachten dat je op een gegeven moment even afstand wilt nemen van het speelgoed, de driftbuien en de eisen van de kinderen. Het is duidelijk dat reizen met kinderen zijn charme heeft, maar het is ook goed om het zonder kinderen te doen.

Om het schuldgevoel te beheersen dat opkomt als je besluit om op vakantie te gaan zonder het gezelschap van je kleintjes, is het belangrijk om prioriteit te geven aan planning en ervoor te zorgen dat de routine van je kinderen niet abrupt verandert. Lees verder en leer meer strategieën om jezelf te bevrijden van schuldgevoel!

Ben ik een slechte moeder als ik een leuke tijd heb zonder mijn kinderen?

Een vrouw gaat alleen op vakantie

Ouderschap is misschien wel de moeilijkste taak die een mens kan uitvoeren. Het is duidelijk dat zodra we moeder worden, de prioriteiten veranderen. Onze verlangens en behoeften raken op de achtergrond door het feit dat er nu een klein wezentje van ons afhankelijk is.

Maar naarmate onze kinderen ouder worden, worden ze zelfstandiger. Betekent dat niet dat ze ons minder nodig hebben? Het is belangrijk om geleidelijk de individuele en sociale ruimte terug te krijgen waar je vroeger van genoot om voor jezelf en je kinderen te zorgen.

Hetzelfde geldt voor je relatie met je partner: het genereren van intieme momenten om elkaar te herontdekken en je gevoel van medeplichtigheid terug te krijgen is essentieel. Volgens klinisch psycholoog Laura Markham maakt het genieten van vrije tijd zonder je kinderen je geen slechte moeder. Sterker nog, het heeft een positieve invloed op de familiegroep.

Tegelijkertijd benadrukt een artikel van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF – Engelse link) het idee dat tijd voor jezelf nemen en aan zelfzorg doen ons geduldiger en empathischer maakt voor onze kinderen.

Strategieën om het schuldgevoel te verminderen dat je hebt als je zonder de kinderen op vakantie gaat

Je hebt het recht om zonder de kinderen op vakantie te gaan en je daar niet schuldig over te voelen. Sterker nog, je verdient het. Overweeg deze tips om je op je gemak te voelen als je een korte reis zonder je kinderen maakt en hen tegelijkertijd te helpen zich zo goed mogelijk aan te passen.

1. Plan vooruit

Het is belangrijk om de kinderen een paar weken van tevoren te laten weten dat je op vakantie gaat. Er is geen specifiek tijdstip waarop je het ze moet laten weten. Dat hangt af van de behoeften van elk gezinslid en de gezinsdynamiek.

Het is essentieel om ze niet te verrassen. Als het de eerste keer is dat ze een aantal dagen thuis zijn zonder jouw aanwezigheid, moet je ze de tijd geven om de situatie te verwerken en ze alle vragen laten stellen die ze willen.

Bovendien moet je ervoor zorgen dat ze worden verzorgd door iemand die ze absoluut vertrouwen. In dit verband zijn oplossingen op het laatste moment niet aan te raden.

Zorg ervoor dat hun routine geen grote veranderingen ondergaat

Een consistente routine aanhouden helpt kinderen om zich rustig te voelen en beter te presteren op school. Een consistent schema aanhouden voor wakker worden, eten en naar bed gaan is belangrijker dan veel ouders zich realiseren, zoals blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Early Childhood Research Quarterly(Engelse link) verklaart.

Veranderingen in hun dagelijkse leven verzwakken hun gevoel van veiligheid, wat leidt tot angst en ongemak. Daarom is het essentieel dat je kinderen, zelfs als je niet thuis bent, dezelfde structuur behouden en hun dagelijkse activiteiten niet onderbreken. Natuurlijk zijn er aanpassingen die niet kunnen worden vermeden. Het belangrijkste is dat deze zo onmerkbaar mogelijk zijn.

3. Houd de communicatie open

Hoe met schuldgevoel om te gaan als je zonder de kinderen op vakantie wil

Niemand wil tijdens zijn vrije dagen tijd doorbrengen op de telefoon. Maar als je je kinderen thuis laat, is het geen goed idee om de communicatie met hen te verbreken. Want zelfs als ze bij een andere verantwoordelijke volwassene zijn, kunnen ze een noodgeval hebben of gewoon de stem van hun moeder nodig hebben.

Je kunt voorstellen om elke avond met ze te praten, in ieder geval een paar minuten, zodat ze je kunnen vertellen hoe hun dag was en jij de jouwe met ze kunt delen.

4. Thuis plezier maken

Wie zegt dat thuisblijven saai is? Voor hen zal het ook een pauze ‘zonder ouderszijn. Daarom zien kinderen je vakantiedagen als een kans om plezier te maken met vrienden, buren of andere familieleden.

Een goed alternatief is dat je, voordat je op reis gaat, samen de uitjes, spelletjes of activiteiten plant die ze tijdens je afwezigheid gaan doen. Je kunt ook verrassingen voor ze achterlaten om ze te vermaken. Je kunt bijvoorbeeld een speurtocht voorbereiden of cadeautjes verstoppen op verschillende plekken in huis.

Om voor je kinderen te zorgen, moet je ook voor jezelf zorgen

Een goede moeder zijn betekent niet dat je je eigen geluk moet opgeven. Integendeel, om het moederschap op een respectvolle en liefdevolle manier uit te oefenen, is het cruciaal om vrede met jezelf te hebben en voor je eigen behoeften te zorgen.

Uiteindelijk maakt het welzijn van ouders hun kinderen gelukkig. Daarom is op vakantie gaan zonder de kinderen geen egoïstische daad, maar een manier om autonomie te bevorderen, de familiebanden te versterken en hen het belang van zelfzorg te leren. Waar wacht je nog op om je volgende uitje te plannen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.