Het belang van intimiteit in het huwelijk

Na het krijgen van een kind is het belangrijk om de intimiteit in het huwelijk niet te verliezen. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten.
Het belang van intimiteit in het huwelijk
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Intimiteit is een breed en abstract concept. Het is niet tastbaar, je kunt het niet zien of aanraken. Toch voel je het zeker als je het niet hebt. We zullen bespreken waarom intimiteit in het huwelijk zo belangrijk is voor koppels.

Wat is intimiteit in het huwelijk?

Intimiteit heeft een paar verschillende definities. Voor individuen gaat het om de diepere problemen en gevoelens van mensen. Sociaal gezien verwijst het naar de hechte relaties die je met andere mensen hebt.

Bovendien is volgens Sternberg’s Driehoekstheorie van de Liefde een verbinding en het verlangen om te delen een essentieel onderdeel voor koppels.

Intimiteit in het huwelijk: persoon, koppel, gezin

Intimiteit heeft verschillende aspecten. In elke periode van ons leven worden ze steeds belangrijker. Als tieners begin je jezelf te beschouwen als individuele en unieke mensen.

Op dit moment is onze persoonlijke intimiteit onze meest waardevolle bezit. Vervolgens begin je te ontdekken en te beslissen wat je leuk vindt, wat jou definieert en wie je bent. Je besteedt al je tijd en energie aan jezelf.

Terwijl je groeit en romantische relaties aangaat, staat individualiteit op de achtergrond en gaat al je aandacht uit naar je partner en relatie. Je investeert tijd en moeite in het samen ontwikkelen van intimiteit en binding.

Tot slot, als je kinderen hebt, heb je de neiging om je tijd en aandacht te richten op het zorgen voor je kleintjes. Je gedachten en acties beginnen zich bijna uitsluitend op je gezin te concentreren. Dan begin je je vorige rollen als vrouw en getrouwde vrouw te verliezen.

Waarom intimiteit in het huwelijk beschermen?

Stel houdt elkaar vast

Ondanks het feit dat anderen proberen de wereld te overtuigen dat ze een perfecte en toegewijde vrouw en moeder zijn, ga er niet vanuit dat het allemaal helemaal waar is.

Als je delen van jezelf verliest, meer en meer geeft aan alleen maar voor je gezin zorgen, voel je je eigenlijk gefrustreerd. Vroeg of laat zul je wrok voelen.

Je kunt zelfs onbewust je partner of kinderen de schuld geven voor het verliezen van je identiteit. Laten we daarom proberen dit proces om te keren en je individualiteit opnieuw op te bouwen.

Zorg voor je partner

Als je een kind hebt, veranderen de dynamiek en routines thuis volledig. Je schema’s en plannen moeten zich aan je nieuwe baby aanpassen. Je kunt daarom wat van je intimiteit in het huwelijk beginnen te verliezen.

Bovendien is de tijd die je vroeger na het werk had om te ontspannen of om rond te hangen als een koppel nu overgenomen door baden, driftbuien, diners en andere dingen.

Dit kan vervolgens leiden tot een gebrek aan communicatie en dialoog, omdat er geen tijd voor is. In feite kan dit ertoe leiden dat conflicten onopgelost blijven en zich ophopen, wat tot woede en wrok leidt.

Deze situatie kan ook echt je seksleven schaden, dat na verloop van tijd prioriteit begint te verliezen.

Wat kun je doen?

  • Beide mensen in de relatie moeten interesse en moeite tonen. Het is essentieel dat beide mensen vastberaden zijn en quality time in hun relatie investeren.
  • Intieme momenten samen. Zorg ervoor dat de tijd die je samen doorbrengt zorgeloos is! Besteed tijd aan lachen, praten over je gevoelens en meer leren over je partner.
  • Voeg liefde aan je dagelijkse routine toe. Dingen zo simpel als een kus wanneer je elke dag het huis verlaat of elke avond 20 minuten alleen samen doorbrengt, kan van groot belang zijn.
  • Moedig communicatie aan en deel gevoelens. Praat over wat je doormaakt.

Zorg goed voor jezelf

Intimiteit in het huwelijk

De laatste stap om intimiteit in het huwelijk te helpen, is om die individualiteit te herstellen die zo belangrijk voor je was als tiener. Vergeet niet te waarderen wie je bent als persoon, evenals je rol als persoon. Hoe kun je dat doen? Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.