Hoe nieuwe ouders voor hun sociale leven moeten zorgen

Alleen omdat je voor het eerst ouder bent, wil nog niet zeggen dat je je sociale leven op moet geven. In dit artikel vind je enkele geweldige sociale tips voor beginnende ouders.
Hoe nieuwe ouders voor hun sociale leven moeten zorgen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je een vader of moeder bent, weet je dat opvoeden vermoeiend is. Hoeveel je ook onvoorwaardelijk van je kinderen houdt, de realiteit is dat je energie uiteindelijk opraakt. Om deze reden laten veel ouders hun sociale leven vervagen en verdwijnen. Je hoeft echter niet zo drastisch te zijn. Je kunt nog steeds een sociaal leven in stand houden, zelfs als je voor het eerst ouder bent.

Het ouderschap kan eenzaam voelen, vooral op die nachten dat je nauwelijks slaapt. Dan voel je je overdag zo moe dat je bijna niet meer kunt lopen. Als je voor het eerst een ouder bent, moet je je vrienden dichtbij hebben om eenzaamheid te voorkomen (Engelse link). Zo voel je je gesteund door anderen op de moeilijkste momenten. Oude banden zijn belangrijk, evenals het maken van nieuwe. 

Maar hoe kun je jongleren met het ouderschap en toch een actief sociaal leven behouden? Hoewel het een onmogelijke missie lijkt, is dat het niet. Je hoeft alleen maar jouw aandeel te leveren! Mis deze tips niet om de balans te vinden tussen ouder zijn en een sociaal leven.

Je buren

Zelfs als je verlegen bent, als je buren hebt, probeer dan met ze te praten, vooral als je kinderen bijvoorbeeld samen in het park spelen. Je zult je realiseren dat, wanneer je je eerste sociale ‘zet’ doet, het altijd de moeite waard zal zijn omdat je vriendschap kunt sluiten met die vader of moeder. Ze kunnen je zelfs nuttige informatie geven over je gemeenschap waar je misschien niet van op de hoogte was.

Hoe nieuwe ouders voor hun sociale leven moeten zorgen

Als je andere ouders ziet, aarzel dan niet om jezelf voor te stellen. Je kunt ook beginnen door te praten over actuele relevante onderwerpen om een gesprek te beginnen. Op deze manier kun je zien of die vreemdeling een deel van je sociale kring kan worden.

Maak plannen om je sociale leven een boost te geven

Stop met het vinden van excuses om plannen te annuleren. Het is erg belangrijk voor nieuwe ouders om een sociaal leven te hebben. We hebben het hier niet over feesten tot in de kleine uurtjes, maar eerder over contact maken met vrienden om los te komen van de eentonigheid van het leven en te genieten van het warme gevoel van vriendschap.

Met andere woorden, als je partner thuis is of als je een oppas voor je kinderen hebt, maak dan af en toe plannen, want het zal je goed doen om contact te maken met anderen! Uitgaan is misschien precies wat je nodig hebt om je weer jezelf te voelen en je stress te verlichten.

Online Apps

Dankzij de digitale wereld kun je applicaties op je mobiele telefoon downloaden om in contact te komen met andere mensen. Je kunt vrienden maken via verschillende portals, altijd op zoek naar steun van anderen die zich misschien in dezelfde situatie bevinden.

Je kunt ook contact leggen met moeders en vaders op Facebook voor veel verschillende doeleinden, zoals het vinden van activiteiten die je kinderen kunnen doen. Daarnaast kun je dit platform gebruiken om advies te vragen en te krijgen van andere moeders over verschillende kinderkwesties. Vind de groepen die het beste bij je interesses passen.

Naschoolse activiteiten

Misschien wil je je baby inschrijven voor een klas voor kleintjes, zoals babymuzieklessen of yogalessen voor moeders en baby’s. Dit geeft je de mogelijkheid om contact te maken met anderen die kinderen van dezelfde leeftijd hebben als jij om zo vriendschappen met hen op te bouwen.

Speelgroepen voor je sociale leven

Speelgroepen zijn een geweldige manier om te genieten van het gezelschap van andere moeders. Dit kunnen speelgroepjes zijn voor kinderen waar je met de andere ouders kunt socializen terwijl de kinderen spelen, of groepen alleen voor ouders. In deze laatste groepen kun je gemeenschappelijke interesses beoefenen, zoals bijvoorbeeld lezen.

Het is normaal dat je twijfelt over het al dan niet ontmoeten van andere ouders. Hoewel het een veelvoorkomend gevoel is, is het het beste als je het rustig aandoet en situaties niet forceert.

Doe alleen dingen als je je er prettig bij voelt. Ga naar plaatsen waar andere ouders naartoe gaan, maar als je geen zin hebt om een gesprek te beginnen, dwing jezelf dan niet om het te doen. Misschien merkt iemand anders je op en probeert die persoon een gesprek te beginnen. Als gevolg hiervan kun je misschien een vriend maken die je niet had gemaakt als je thuis was gebleven. Wellicht ook interessant voor jou

Lees onze 8 tips voor nieuwe ouders!
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Lees onze 8 tips voor nieuwe ouders!

Veel van het advies voor nieuwe ouders is verouderd of heeft geen wetenschappelijke basis. Wij delen vandaag acht tips zodat jullie kunnen genieten...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.