12 Redenen om seks te hebben tijdens de zwangerschap

Seks hebben tijdens de zwangerschap brengt meerdere voordelen met zich mee, zowel voor de moeder als voor de foetus. Hier zijn 12 redenen om het tijdens de zwangerschap te beoefenen.
12 Redenen om seks te hebben tijdens de zwangerschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Er bestaan veel angsten en mythen over dit taboe-onderwerp. De wetenschap heeft echter aangetoond dat seks hebben tijdens de zwangerschap wel degelijk voordelen biedt. Durf deze intieme ontmoetingen tijdens de zwangerschap dus aan te gaan en verras jezelf!

Hoewel er veel bevreesde mythes bestaan over seks hebben tijdens de zwangerschap, hebben studies aangetoond dat seks tijdens de zwangerschap veilig is en zelfs heel heilzaam kan zijn voor koppels.

Seks tijdens de zwangerschap is iets dat je beslist moet meemaken als je er zin in hebt.

Het hormonale proces van de zwangerschap verhoogt het vrouwelijke libido, en ook de orgasmische ervaring. Daardoor is er dus een zeer grote kans op het verkrijgen van immens genot. Dit impliceert uiteraard grote bevrediging.

Waarom is seks tijdens de zwangerschap veilig?

Omdat zwangere vrouwen tijdens de geslachtsgemeenschap goed beschermd zijn dankzij:

 1. Leucorrhoea (ook bekend als ‘cervixslijm’). Dat is een stof die de baarmoeder afsluit om het risico van elke infectie te voorkomen.
 2. De pH van de vaginale flora zelf.
 3. De spieren van de vagina. Ja, door dit deel van ons lichaam regelmatig te oefenen vermijden we namelijk het risico van overmatig samentrekken van de spieren. We versterken zelfs de vagina om het risico van verzakkingen te verminderen.

Ook is geslachtsgemeenschap veilig omdat de penis niet verder gaat dan de vagina.

De voordelen van seks tijdens de zwangerschap

Geslachtsgemeenschap is een heel bijzondere manier om als stel liefde te uiten. De emoties zijn op hun hoogtepunt en de gevoelens zijn latent aanwezig.

Seks hebben tijdens de zwangerschap betekent dat je dit belangrijke moment kunt delen. Tijdens deze daad wordt de emotionele verbintenis versterkt. Hierdoor ontstaat dus een duidelijker idee van een gemeenschappelijk project, dat betrekking heeft op het kind dat jullie op het punt staan te krijgen.

Redenen om seks te hebben tijdens de zwangerschap

Affectie en harmonie zijn van fundamenteel belang voor de aanstaande moeder, die ondergedompeld is in een toestand van hormonale verandering.

Deze intieme ontmoetingen zijn ook fundamenteel voor echtparen. Het is namelijk de belangrijkste steun voor zwangere vrouwen. Op emotioneel niveau zijn het momenten waarop de emotionele banden versterkt worden.

De baarmoeder krijgt meer zuurstof door de grotere toevloed van bloedtoevoer, wat de baby ten goede komt. Ook ontstaat er een lekker geschommel binnen in de baarmoeder. Dit komt door de bewegingen, iets waar baby’s van genieten.

Als het einde van de zwangerschap nadert, wordt seks een goede oefening ter voorbereiding op de bevalling. Dit is te danken aan de vaginale samentrekkingen van het orgasme, die het lichaam voorbereiden op het verzachten van de pijn van de bevalling.

Bovendien vergemakkelijken de samentrekkingen het werk bij de bevalling. Sommige studies bevestigen bijvoorbeeld dat de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap veelvuldig intieme relaties hadden, veiliger, rustiger en gelukkiger zijn.

Redenen om intiem te genieten tijdens de zwangerschap

 • Zorgt voor het welzijn van de baby. De gemoedstoestand en de band tussen het paar garanderen de juiste groei van de baby.
 • Bestrijdt stress. Seks hebben tijdens de zwangerschap (of op elk moment) kan een goed middel zijn om spanningen los te laten. Dit komt omdat orgasmen de adrenaline aanzienlijk verhogen, terwijl ze de bloeddruk verlagen.
 • Het is een bondgenoot van het gevoel van eigenwaarde. Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam namelijk een reeks veranderingen. Daardoor verandert het beeld dat vrouwen van zichzelf hebben, zodat velen van hen van zich aantrekkelijk voelen naar zich ongewenst voelen gaan.
Handen op een zwangere buik

Seks hebben tijdens de zwangerschap brengt meerdere voordelen met zich mee, zowel voor de moeder als voor de foetus.

Seks hebben tijdens de zwangerschap

 • Biedt emotionele voordelen. Seks hebben tijdens de zwangerschap vernieuwt de band van het paar. Het geeft de moeder namelijk de emotionele steun die ze nodig heeft om deze periode aan te kunnen.
 • Verhoogt het seksuele verlangen. Dit wordt verklaard door de hoge doses progesteron, oestrogeen en testosteron. Lichaamsveranderingen begunstigen grotere borsten en gevoeligere tepels, en ook opvallende nieuwe rondingen.
 • Verhoogt het genot. De vagina is gevoeliger en meer gesmeerd. Intieme relaties zijn veel aangenamer en de kwantiteit en kwaliteit van orgasmes worden versterkt.
 • Geslachtsgemeenschap verhoogt de afweer. Het helpt je afweer op peil te houden, waardoor je minder snel last hebt van griep, verkoudheid en sommige andere buikvirussen.
 • Vermindert zwangerschapspijn. Oxytocine, een hormoon dat bekend staat om zijn vermogen stress te bestrijden, komt vrij bij elk orgasme. Het is ook in staat de pijntolerantie met meer dan 70% te verhogen.
 • Voorkomt zwangerschapsvergiftiging. Pre-eclampsie (Engelse link) is een veel voorkomende aandoening tijdens de zwangerschap. Het gaat gepaard met hoge bloeddruk tijdens deze periode. Mannelijk sperma bevat antilichamen die het risico om eraan te lijden verkleinen.
 • Versnelt het herstel na de bevalling. Het herstel na de bevalling is vaak lastig. De moeder is lichamelijk en geestelijk vermoeid, en ervaart soms een daling van haar zelfvertrouwen. Gelukkig bereiden intieme ontmoetingen tijdens de zwangerschap de bekkenbodem voor, wat het herstel bevordert.

Geniet samen met je partner van de zwangerschap

Tijdens de 9 maanden die de zwangerschap duurt, zal het seksuele leven van het paar een reeks veranderingen doormaken. Er zullen fasen zijn waarin je vaker seks hebt, en andere waarin dat minder vaak het geval is.

Wat je in gedachten moet houden is dat seks tijdens de zwangerschap een goede optie is om samen met je partner van te genieten als je zwangerschap normaal of weinig risicovol is. Durf je geliefde teder te verkennen! Wellicht ook interessant voor jou

Is het veilig om seks te hebben tijdens de kraamperiode?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Is het veilig om seks te hebben tijdens de kraamperiode?

Het hebben van seks tijdens de kraamperiode brengt een aantal risico's met zich mee. Lees snel verder om meer te weten te komen. • Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería Global, 12(4), 362-370. https://revistas.um.es/eglobal/article/view/eglobal.12.4.181521
 • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
 • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015
 • Richard P. (1984). Sexualidad durante el embarazo. Clin Obstet Ginecol Norteam 1984;3:904-16.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.