Een gids voor seks na het krijgen van kinderen

Alles verandert na het krijgen van een baby, ook seks. Hier zijn enkele tips voor ouders om hun partners in de stemming te brengen voor seks nadat ze kinderen hebben gekregen.
Een gids voor seks na het krijgen van kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 23 april, 2024

Het is oké om het toe te geven: een seksleven is een noodzaak, maar na het krijgen van kinderen lijkt het ingewikkelder om als stel goede seks te hebben. Vrouwen die net moeder zijn geworden, om een aantal redenen die zowel biologisch als emotioneel zijn, zijn misschien niet in de beste vorm om van seks te genieten.

Daarom geven we je hieronder enkele tips om met de onvermijdelijke seksuele droogte na de bevalling om te gaan. We geven je enkele suggesties om oude gewoonten zo snel, pijnloos en comfortabel mogelijk in te halen en te hervatten.

Gids voor seks na het krijgen van kinderen: ben je klaar voor je intieme leven?

Alleen omdat je voorbij de rustpauze na de bevalling bent en je arts je het groene licht heeft gegeven om seks te hebben, wil nog niet zeggen dat je dat moet doen als je er niet klaar voor bent. Emotioneel zijn sommige vrouwen eerder klaar. Anderen hebben echter nog een paar weken of maanden nodig. Vrouwen herstellen anders en hun tempo moet in elk geval worden gerespecteerd.

Een gids voor seks na het krijgen van kinderen

Pas op voor frustratie

Als een vrouw niet klaar is voor seks, kan frustratie optreden. De partner moet geduld hebben en de vrouw steunen om haar beter te laten voelen. Ze heeft begrip nodig. Ze mag zich op geen enkel moment schuldig voelen omdat ze zich niet klaar of voorbereid voelt. Het ergste wat mannen kunnen doen, is hun vrouw een slecht gevoel geven omdat ze niet klaar zijn om seks te hebben.

Begrijp gevoelens, een sleutel tot seksuele begeleiding na het krijgen van kinderen

Geloof het of niet, nieuwe moeders zijn niet de enigen wiens libido afneemt als er een baby komt. Sommige mannen ervaren ook soortgelijke gevoelens. In veel gevallen kan dit een uiting zijn van uitputting en stress.

Sommige onderzoeken (Engelse link) suggereren ook dat de testosteronniveaus afnemen nadat een man vader wordt. In andere gevallen kunnen deze gevoelens wijzen op iets ernstigers: postpartumdepressie. Ja, mannen kunnen dit ook ervaren.

Mannen die zich ongeïnteresseerd voelen, moeten proberen hun gevoelens over te brengen, zo niet aan hun partners, dan aan goede vrienden. Als dit niet helpt, kan psychologische zorg nodig zijn.

Wek interesse in je seksleven

Hoe contra-intuïtief het ook mag lijken, soms zijn de beste manieren om een nieuwe moeder op te winden niet expliciet seksueel. Het is belangrijk om haar sexy en aantrekkelijk te laten voelen. Om haar te helpen zich goed te voelen, kunnen mannen de nieuwe moeders bijvoorbeeld de kans geven om een dutje te doen, niet om te koken, om zich op hun gemak te voelen…

Je moet begrijpen dat je partner zich waarschijnlijk niet erg aantrekkelijk zal voelen nadat deze kleine baby plast, poept en braakt. Omdat zoveel van vrouwelijk seksueel verlangen neerkomt op zelfrespect, is het belangrijk om haar te helpen haar gevoel van geestelijke gezondheid terug te krijgen.

Gevolgen van borstvoeding

Het kan voor moeders die borstvoeding geven moeilijk zijn om ‘de rol’ van hun borsten te veranderen van voedingsgerei naar seksuele objecten. Borstvoeding kan ook op een andere manier het seksleven beïnvloeden. Het proces richt namelijk hormonale ravage aan op het lichaam van een vrouw. Dit stimuleert uiteindelijk minder vaginale smering.

Omgaan met het leven als een zombie

Vermoeidheid is niet bepaald de beste omgeving om een anders slapend seksleven nieuw leven in te blazen. Op een dag zou de nieuwe moeder alleen al kunnen huilen bij de geur van haar nieuwe kind. De volgende dag zou ze, in een moment van zwakte natuurlijk, haar partner vreselijke namen kunnen noemen waar ze later spijt van heeft.

Een stel dat de vingertoppen aanraakt en elkaar in bed in de ogen kijkt.

Als we slaapgebrek hebben, doen we allemaal vreemde en onvoorspelbare dingen. Met andere woorden, uitputting kan leiden tot gedrag dat in niets lijkt op je gebruikelijke houding. Jullie moeten dus geduldig en vergevingsgezind zijn met elkaar!

Andere opties in je seksleven ontdekken

Seks gaat niet alleen over penetratie. Het kan op veel verschillende manieren worden genoten. De meeste van deze opties zijn de dingen die je (hopelijk) al jaren doet als voorspel.

Andere ideeën kunnen bijvoorbeeld liefkozingen, rugwrijvingen, voetmassages en meer zijn. Elke aanraking, zelfs alleen maar het haar van je partner strelen, zou intimiteit moeten doen herleven.

Het moeilijkste is om er tijd voor te vinden. Het is belangrijk om 5 of 10 minuten per dag te vinden, als er niet meer tijd is. Dit zal helpen de verbinding levend te houden en het veel gemakkelijker maken om weer seks te hebben als je er klaar voor bent.

Nieuwe trucjes leren, de sleutel tot seksuele begeleiding na het krijgen van kinderen

In veel gevallen zorgen de biologische veranderingen van de zwangerschap, samen met de hormonale veranderingen die daarop volgen (en borstvoeding) ervoor dat vrouwen hun voorkeuren voor bepaalde seksuele handelingen aanpassen. Sommige nieuwe moeders gaan zelfs zo ver dat ze hun favoriete seksuele gewoonten van vóór de zwangerschap opgeven en iets nieuws eisen.

Kortom, met deze tips kan je terug naar een actief seksleven. Maar altijd met geduld en met respect voor de ritmes die nodig zijn om terug te kunnen keren. Je wilt jezelf niet forceren als je je er niet klaar voor voelt. De ervaring kan dan onaangenaam zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • G Punto, I. (2019) Los que todas callan. Editorial: (Verso&Cuento).
  • Gettler LT, McDade TW, Feranil AB, Kuzawa CW. “Longitudinal Evidence That Fatherhood Decreases Testosterone in Human Males”. Proceedings of the National Academy of Sciences. Sept. 12, 2011. https://www.pnas.org/content/108/39/16194.short

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.