Schoenen met wieltjes (Heelys): Ja of Nee?

Schoenen met wieltjes moeten meer als speelgoed worden gezien dan als een normale keuze aan schoenen. Met andere woorden, als ze te veel worden gedragen, wegen de nadelen op tegen de voordelen voor jonge kinderen.
Schoenen met wieltjes (Heelys): Ja of Nee?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig zie je vaak kinderen met schoenen met wieltjes in de zolen. Ze zijn steeds stijlvoller, maar de vraag is of ze goed zijn, of dat ze negatieve gezondheidseffecten hebben.

Of deze schoenen nuttig of problematisch zijn, hangt af van hoe je ze gebruikt. Het is belangrijk om meer te weten te komen over deze schoenenkeuze die nu zo populair is bij jonge kinderen.

Heelys: wat zijn dat?

Deze schoenen worden ook wel Heelys genoemd. Het zijn schoenen, meestal sneakers, met een wieltje in de hiel. De drager kan het wieltje gebruiken om over de vloer te glijden.

Sinds Heelys een paar jaar geleden op de markt werden geïntroduceerd, zijn ze erg populair geworden bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud.

De meestvoorkomende vraag over schoenen met wieltjes is of ze nuttig zijn. Deze schoenen dienen absoluut meer als speelgoed dan een schoen om de hele dag te dragen.

Het zijn schoenen die kinderen af ​​en toe moeten dragen, maar niet als ze gewoon doorgaan met hun dagelijkse bezigheden. De meeste Heelys zijn ontworpen om op sneakers te lijken, waardoor ze lijken alsof ze voor normaal gebruik zijn.

Ondanks het feit dat schoenen met wieltjes hun voordelen hebben, zijn ze in de praktijk niet gezond als je ze voor dagelijks gebruik draagt.

Kinderschoenen

Voordelen van schoenen met wieltjes

Voor kinderen kan het dragen van schoenen met wieltjes erg leuk zijn. Waarom? Ze kunnen zich sneller verplaatsen en verder gaan in minder tijd.

Ondanks dat ze eruit zien als sportschoenen, is hun grootste aantrekkingskracht plezier. Met andere woorden, schoenen met wieltjes zijn als speelgoed voor kinderen, een geweldige bron van entertainment.

Nadelen van Heelys

Schoenen met wieltjes hebben veel meer nadelen dan voordelen, vooral als je kind ze dagelijks draagt. In de eerste plaats kan het dragen van deze schoenen gevaarlijk zijn voor kinderen.

Met deze schoenen hebben kinderen vaak geen controle over hoe snel ze gaan. Dit kan leiden tot struikelen en vallen. Een onverwachte val kan leiden tot verwondingen of gebroken botten. Een goede manier om dit soort ongevallen te voorkomen, is het gebruik van de vereiste beschermingsmiddelen.

Een van de belangrijkste nadelen om in gedachten te houden met deze schoenen is dat ze niet erg gunstig zijn voor de gezondheid. Naast verwondingen aan de ledematen door mogelijke valpartijen, kan te veel dragen leiden tot rugpijn voor kinderen.

Vergeet niet dat met dit type ongebruikelijke schoen de voet nooit volledig contact maakt met de vloer. Wanneer kinderen schoenen met wieltjes dragen, bieden ze heel weinig ondersteuning, wat ook pijn kan veroorzaken. Op de lange termijn kan dit leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen.

Zal ik mijn kind schoenen met wieltjes geven?

Concluderend, als deze schoenen als speelgoed worden behandeld en gedurende een beperkte tijd worden gedragen, zijn er geen grote gevolgen. Ze worden dan gewoon een leuke ervaring voor je kind.

Wat een probleem is dat gevolgen heeft voor de gezondheid is wanneer deze schoenen worden misbruikt. Dat wil zeggen, wanneer ze als dagelijkse schoenen worden gedragen.

Wat is de beste schoen voor dagelijks gebruik?

Kortom, een goede schoen voor dagelijks gebruik moet:

  • Een voorvoet hebben die breed genoeg is om de tenen van je kind niet samen te drukken.
  • Flexibel zijn in het midden
  • Een hak hebben die voldoende stabiliteit biedt.
Wel of geen schoenen met wieltjes

Kortom, het antwoord op de eerste vraag is dat het prima is voor kinderen om schoenen met wieltjes te dragen zolang het maar voor een beperkte tijd is. Dat wil zeggen, als ze als speelgoed worden behandeld.

Ze zijn geen goede keuze voor dagelijks schoeisel omdat ze negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.