Kinderfilms die gebaseerd zijn op boeken

Als je op zoek bent naar enkele geweldige kinderfilms die zijn gebaseerd op boeken, heeft dit artikel veel geweldige keuzes.
Kinderfilms die gebaseerd zijn op boeken

Laatste update: 11 juni, 2019

Hoewel het vaak voorkomt dat mensen wachten op de filmversie in plaats van het boek, kunnen kinderfilms die gebaseerd zijn op boeken vaak ook de liefde voor het lezen van een kleintje stimuleren.

Als ouder kun je uitdagingen en spelletjes maken op basis van de verschillen tussen de film en het boek. Op deze manier moedig je je kinderen namelijk aan om op een leuke en eenvoudige manier te lezen. Daarom hebben we een lijst met 8 kinderfilms op basis van boeken opgesteld.

Kinderfilms die gebaseerd zijn op boeken

1. Alice in Wonderland

Alice in Wonderland, geschreven door Lewis Carroll, is een klassieker van kinderliteratuur die verschillende verfilmingen heeft voortgebracht. Je kunt niet alleen kiezen voor de klassieke geanimeerde Disney-versie, maar ook een van de andere versies van deze tijdloze schat.

2. Mary Poppins

Hoewel minder bekend dan Lewis Carroll, is Pamela Lydon Travers de auteur van Mary Poppins. Zij schreef deze andere klassieker aangepast door Disney, die in 2018 een vervolg produceerde dat gezinnen over de hele wereld blij maakte.

Met dit boek als uitgangspunt, kun je je kinderen bijvoorbeeld aanmoedigen om deze leuke en fantastische oppas te beschrijven en te tekenen. Daarna kun je samen zien hoe de filmversie zich verhoudt tot wat ze zich hadden voorgesteld.

Mary Poppins is een van onze populaire films

3. Waar de wilde dingen zijn

Een van de bekendste geïllustreerde verhalen in kinderliteratuur is het meesterwerk van Maurice Sendak, dat kinderen helpt de wereld van de verbeelding te ontdekken. Het vergelijken van de verschillen tussen de illustraties en de afbeeldingen van de film is namelijk een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met dit prachtige boek.

4. Matilda

Een van de meest populaire films op basis van een kinderboek is Matilda. Wie zou de kleine hoofdrolspeelster kunnen vergeten met haar kenmerkende pony en altijd aanwezige boeken? Of Bruce die wordt gedwongen om een ​​hele chocoladetaart te eten door de kwaadaardige directrice Trunchbull?

Na het lezen van het originele boek, zullen de details van elk personage kinderen vervolgens helpen om ze te identificeren zodra de film begint.

5. De Harry Potter kinderfilms

De films van de Harry Potter-sage zijn waarschijnlijk de bekendste bewerkingen van kinderverhalen die ooit gemaakt zijn.

Vanwege de enorme lengte van de boeken en de minutieuze details die auteur JK Rowling in haar personages brengt (van wie er velen de film niet halen), is het een goed idee om de boeken te lezen voordat je naar de films kijkt.

6. Charlie en de chocoladefabriek is een van onze populairste kinderfilms

Roald Dahl is ook een van de bekendste kinderauteurs aller tijden. Verschillende van zijn werken zijn dan ook aangepast aan het grote scherm.

Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld eerst amuseren met het fantaseren en tekenen van de chocoladefabriek van Willy Wonka tijdens het lezen van het boek. En vervolgens kunnen ze genieten van de aanblik van de Oempa-loempa’s en andere personages op het scherm.

Charlie en de chocoladefabriek

7. Het jungleboek

Een andere Disney-film gebaseerd op een boek komt uit deze klassieker van Rudyard Kipling. Hij creëerde namelijk een werk waarin een kind werd verzorgd door dieren, wat zeker tot de verbeelding van je kleintje leidt.

Als je het boek eerst leest, kunnen je kinderen hun eigen mentale beelden verzinnen van geweldige personages zoals Mowgli, Baloe en Bagheera.

8. De tovenaar van Oz

De oudste kinderfilm op basis van een boek is De tovenaar van Oz. Het boek dateert uit 1900, maar het duurde bijna 40 jaar voordat de verfilming plaatsvond. Het werd uiteindelijk een van de meest populaire musicals in de filmgeschiedenis.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.