De beste sporten voor kinderen met astma

Kinderen met astma kunnen sporten zolang hun astma onder controle is. Hier zijn de sporten die het meest worden aanbevolen voor deze kinderen.
De beste sporten voor kinderen met astma
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen met astma hoeven niet weg te blijven van sport. Lichaamsbeweging en sporten kan kinderen met astma juist helpen om fit te blijven. Bovendien kunnen ze door te sporten hun ademhalingsspieren versterken. Dit zal hun longen helpen beter te werken.

Sommige sporten zijn echter beter dan andere voor kinderen met astma. We zullen dit verder bespreken in dit artikel.

Wat zijn de beste sporten voor kinderen met astma?

Sommige sporten zijn moeilijker voor kinderen met astma dan andere. Het is bijvoorbeeld bij fietsen, golven of boogschieten moeilijker om een astma-aanval te veroorzaken. Bij andere sporten is die kans groter, denk bijvoorbeeld aan voetbal, basketbal, atletiek of hockey.

De beste sporten voor kinderen met astma

Over het algemeen zijn alle sporten die veel energie vergen en waarbij weinig rusttijd is moeilijk voor kinderen met astma. Dat betekent echter niet dat ze deze sporten niet kunnen beoefenen. Met de juiste training en de juiste medicatie kunnen deze kinderen deze sporten ook beoefenen.

Experts raden kinderen met astma vaak aan om deel te nemen aan sporten zoals yoga, vechtsporten, honkbal, schermen, volleybal en golf. Zwemmen wordt ook vaak aanbevolen, maar het moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd en zorgvuldig worden gecontroleerd vanwege blootstelling aan chloor.

Triggers van astma-aanvallen tijdens sportactiviteiten

Een belangrijke kwestie waar kinderen duidelijk over moeten zijn, is wat een astma-aanval veroorzaakt tijdens het sporten. Ouders spelen hierbij een belangrijke rol, niet alleen bij het identificeren van deze oorzaken, maar ook om ervoor te zorgen dat het kind het zelfvertrouwen niet verliest.

We mogen niet uit het oog verliezen dat, zoals Daniel Hughes (Engelse link) opmerkt, lichaamsbeweging waarschijnlijk de tweede meest voorkomende trigger van astma is. Als je naast andere dingen ook de oorzaken kent die een astma-aanval veroorzaken, dan kun je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Het helpt het kind ook om op tijd te stoppen, zodat de astma-aanval niet zo ernstig is.

Sporten in koude omgevingen kan bijvoorbeeld moeilijk zijn voor kinderen die aan astma lijden, omdat onder deze omstandigheden de longen eerder uitgeput raken. Energieke sporten kunnen ook een risico vormen, evenals sporten die gedurende lange tijd met weinig of geen rust worden beoefend. Deze sporten zijn meestal ook moeilijker te verdragen voor astmatische kinderen.

Wanneer lichamelijke activiteit symptomen veroorzaakt bij een astmatisch kind, zijn hoesten en kortademigheid de meest voorkomende klachten, met beklemming op de borst op de tweede plaats. Piepende ademhaling wordt minder vaak genoemd.

In ieder geval is de fysieke fitheid van het astmatische kind een belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het beoordelen van hun deelname aan sport, vooral als er een probleem is van overgewicht of obesitas.

Dit betekent niet dat een astmatisch kind dat niet fit is, geen sport mag beoefenen. Integendeel, ze zouden dat juist moeten doen, maar geleidelijk, zodat ze beetje bij beetje fit kunnen worden. Eventuele astma-aanvallen zullen zo hun interesse in fysieke activiteit niet doen verliezen.

Golf is een rustige sport voor kinderen met astma

Hoe benader je sportbeoefening voor kinderen met astma?

De behandeling van astmatische kinderen die sporten, moet worden aangepast aan hun specifieke behoeften. Het is erg belangrijk om deze kwestie met een medische specialist te bespreken.

Experts raden over het algemeen aan dat kinderen met astma 15 tot 30 minuten voor de training een inhalator gebruiken. Verder moeten ze meer tijd besteden dan normaal voor de warming-up, om zo geleidelijker op te warmen. Dit zal het kind helpen om tijdens het sporten beter te kunnen ademen.

Daarnaast moeten astmatische kinderen tijdens het sporten altijd hun inhalator bij de hand hebben. Zo kunnen ze het gebruiken als ze het gevoel hebben dat ze een astma-aanval krijgen. Als het kind de inhalator niet bij zich kan hebben, moet deze in ieder geval dichtbij en toegankelijk zijn. Bovendien moeten zowel de coach als de teamgenoten toegang hebben tot de inhalator om deze indien nodig te verstrekken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asthma Friendly Sports for Kids | Asthma Treatment in New York. Recuperado de https://www.drmayankshukla.com/healthiest-sports-for-children-with-asthma/
  • Del Giacco, S., Firinu, D., Bjermer, L., & Carlsen, K. (2015). Exercise and asthma: an overview. European Clinical Respiratory Journal2(1), 27984. doi: 10.3402/ecrj.v2.27984
  • Del Giacco, S., Firinu, D., Bjermer, L., & Carlsen, K. (2015). Exercise and asthma: an overview. European Clinical Respiratory Journal2(1), 27984. doi: 10.3402/ecrj.v2.27984
  • Hudak, B. Can Kids and Teens With Asthma Play Sports? (for Parents) – Nemours KidsHealth. Retrieved 16 February 2021, from https://kidshealth.org/en/parents/asthma-sports.html
  • Hughes, D. (2014). Childhood asthma and exercise. Paediatrics & Child Health19(9), 467-468. doi: 10.1093/pch/19.9.467

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.