Ontwikkelingsvoordelen van hobby's van kinderen

Hobby's voor kinderen zijn zeer stimulerende activiteiten waarbij alle kleintjes van moeten kunnen genieten. Waarom? Lees het volgende artikel om erachter te komen.
Ontwikkelingsvoordelen van hobby's van kinderen
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 23 april, 2024

Wie had er niet zo’n typisch puzzelboekje of tijdschrift gehad toen hij klein was? Sinds enige tijd zijn dit soort mentale spelletjes op papier echter enigszins achterhaald en het is niet meer zo gebruikelijk om kinderen zich bezig te zien houden met dit soort activiteiten. Wel, dit moeten we veranderen! Vrijetijdsbesteding en hobby’s van kinderen zijn heel belangrijk.

We moeten nieuwe generaties er dus aan laten wennen om de televisie, videospelletjes of mobiele telefoons, al is het maar voor even, buiten beschouwing te laten en hen aan te moedigen om een nevenactiviteit te zoeken. Deze bieden meerdere voordelen voor de ontwikkeling, zowel cognitief, fysiek als emotioneel.

Dus wil je weten wat deze voordelen van deze hobby’s van kinderen zijn? In dit artikel laten we je een lijst zien van enkele van de belangrijkste.

Ontwikkelingsvoordelen van hobby's van kinderen

Hobby’s van kinderen

Als we het hebben over de hobby’s van kinderen, hebben we het in dit geval over die mentale uitdagingen waarmee kinderen de tijd op een leuke en leerzame manier kunnen doorbrengen. In die zin zijn enkele van de meest bekende bezigheden de volgende:

  • Kruiswoord puzzels
  • Woordzoekpuzzels
  • Raadsels
  • Oefeningen om de verschillen tussen twee vergelijkbare afbeeldingen te vinden
  • Doolhoven
  • Sudoku
  • Legpuzzels
  • Hiërogliefen
  • Tongbrekers

Ze zijn allemaal gunstig voor de ontwikkeling van kinderen.

De ontwikkelingsvoordelen van hobby’s van kinderen

Een moeder die met haar jonge dochter kleurt

1. Hobby’s bevorderen de aandacht en concentratie

Een van de grote voordelen van nevenactiviteiten is dat ze kinderen helpen hun aandachtsvermogen te verbeteren en te vergroten. Dit type oefening brengt meestal een uitdaging met zich mee die alleen kan worden opgelost met inspanning, doorzettingsvermogen en veel concentratie.

2. Ze laten kinderen fijne psychomotorische vaardigheden oefenen

Om met succes te kunnen worden voltooid, is voor veel tijdverdrijf de beheersing van de fijne motoriek vereist. Dit is bijvoorbeeld het geval bij doolhoven, connect-the-dots-games, etc. Deze zijn vooral aan te raden voor kleine kinderen die nog volop in de motoriek zitten.

3. Ze helpen bij het ontwikkelen van taalvaardigheid

Volgens filoloog Manuel José Aguilar Ruiz (Spaanse link) kan tijdverdrijf worden gebruikt als een zeer nuttige recreatieve bron voor het leren en ontwikkelen van taalvaardigheid. Dit soort hobby’s kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de woordenschat uit te breiden, de reeds verworven woordenschat te herzien, de spelling te verbeteren, enz.

4. Ze geven de voorkeur aan probleemoplossing

Een ander voordeel van het doen van een nevenactiviteit of hobby in de kindertijd is dat kinderen hierdoor kunnen oefenen met het oplossen van problemen. Zo leren ze, zonder het te beseffen, logisch te denken en creatief te zijn. Bovendien leren ze beslissingen te nemen om de juiste oplossingen te zoeken en te vinden voor de uitdagingen waarmee ze te maken kunnen krijgen.

5. Ze vergemakkelijken ontspanning en verbeteren de stemming

Door dit soort activiteiten uit te voeren, kunnen kinderen lange tijd in stilte doorbrengen, op één plek zitten en alleen nadenken over hoe ze bijvoorbeeld de puzzels moeten oplossen. Dit is een perfecte manier om ze te laten ontspannen en los te koppelen.

Bovendien zullen de kleintjes zich zeer tevreden voelen met zichzelf wanneer ze erin slagen het juiste antwoord te vinden op de oefeningen waarmee ze worden geconfronteerd.

Ontwikkelingsvoordelen van hobby's van kinderen zoals kruiswoordpuzzels

Op een leuke manier leren dankzij hobby’s van kinderen

Zoals je hebt kunnen zien, zijn hobby’s van kinderen een ideale activiteit voor kleintjes om veel van hun vaardigheden te leren en te ontwikkelen. En dat allemaal tijdens het spelen en plezier maken tegelijk. Daarom is het voor ouders of leerkrachten een goed idee om kinderen kansen te bieden voor dit soort mentale uitdagingen.

Gelukkig is het tegenwoordig niet meer nodig om geld uit te geven aan boeken, tijdschriften of kranten met deze activiteiten. Er zijn namelijk veel blogs en websites die talloze puzzelmodellen aanbieden die je helemaal gratis kunt printen of online doen.

Er zijn zelfs programma’s waarmee je de oefeningen kunt aanpassen aan het niveau en de onderwijsbehoeften van kinderen.

Onthoud ook dat een hobby spelen betekent en, zoals de Amerikaanse dichteres Diane Ackerman zou zeggen:

“Spelen is de favoriete manier van leren van onze hersenen.”

Dus, nu je de verschillende voordelen van deze activiteiten kent, waar wacht je nog op om de wereld van vrijetijdsbesteding van je kinderen te ontdekken? Ze zullen zich zeker vele uren vermaken terwijl ze hun leerproces versterken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.