5 activiteiten voor jonge kinderen om probleemoplossend te leren

In het artikel van vandaag zullen we 5 activiteiten delen om je kinderen vanaf zeer jonge leeftijd te leren problemen op te lossen. Mis het niet!
5 activiteiten voor jonge kinderen om probleemoplossend te leren
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Je kunt jonge kinderen leren om problemen op te lossen op zo’n manier dat het hen blootstelt aan kansen om uitdagingen op te lossen in een veilige omgeving. Op deze manier kunnen kinderen deze belangrijke levensvaardigheid ontwikkelen. Daarom is het gebruiken van het brein om oplossingen te bedenken en te vinden, alsof je een spier in de loop van de tijd traint. Probleemoplossend leren met activiteiten voor kleine kinderen is dus een geweldige manier om dit te bereiken.

Ook, hoe meer het brein wordt gebruikt om problemen op te lossen, hoe sterker de -spier- zal worden. Het wordt dus steeds gemakkelijker om creativiteit te gebruiken om conflicten of problemen op te lossen die zich in het leven kunnen voordoen zonder waarschuwing. In die zin kan het oplossen van problemen op twee manieren worden geleerd: door vrij spel of door begeleide kansen.

Strategieën voor probleemoplossend leren

Voordat je begint met activiteiten om jonge kinderen probleemoplossend te laten leren, moet je eerst de stappen overwegen die nodig zijn om probleemoplossende vaardigheden te verwerven:

  • Identificeer het probleem.
  • Definieer het probleem.
  • Bekijk vervolgens de opties.
  • Handel volgens het plan.
  • Zie de gevolgen.
  • Pas de actie indien nodig aan.
5 activiteiten voor jonge kinderen om probleemoplossend te leren

Daarom hoeven activiteiten op voorschools niveau geen ingewikkelde problemen op hoog niveau met zich mee te brengen. Een eenvoudige activiteit, zoals het identificeren van verschillen in een afbeelding, kan werken aan de eerste vereiste vaardigheid (een probleem identificeren).

Bovendien kan het spelen met constructiespeelgoed het vermogen van een kind ontwikkelen om verschillende oplossingen uit te proberen en opties te onderzoeken, bijvoorbeeld bij het zoeken naar de beste manier om iets te bouwen.

Zien wat er gebeurt, is wat helpt om de gevolgen te voorspellen. De meest elementaire activiteiten kunnen werken aan al deze vaardigheden en kinderen bekwaam maken in het vinden van oplossingen.

Hoe leer je probleemoplossend leren denken met vragen?

Ook de taal die je gebruikt rond je kind en je vraagtechniek zullen een grote invloed hebben op hun opvatting van een probleem of uitdaging als iets waar ze gewoon een oplossing voor verwachten te vinden.

Dus, terwijl je kind speelt, of wanneer het een probleem ondervindt, moet je vragen stellen die hen helpen om zelfstandig een mogelijk antwoord te vinden. Hier zijn enkele voorbeelden die je kunt gebruiken:

  • Waardoor denk je dat de bloktoren is gevallen?
  • Als we het opnieuw bouwen, hoe kunnen we dan de structuur veranderen zodat het de volgende keer niet omvalt?
  • Is er een betere manier om het te doen? Als je een andere manier bedenkt, kunnen we die dan proberen en kijken welke beter werkt?
  • Heeft dat gewerkt? De toren is weer gevallen, dus laten we een andere oplossing proberen.

Weersta de verleiding om alle problemen van je kind op te lossen, inclusief conflicten met vrienden of broers en zussen (Engelse link). Dit zijn belangrijke kansen voor kinderen om te leren dingen uit te werken door te onderhandelen, denken en redeneren.

Na verloop van tijd zal je kind eraan wennen een probleem te zien, het te begrijpen, de opties af te wegen, actie te ondernemen en de gevolgen te evalueren. Uitdagingen en moeilijkheden zullen worden gezien als uitdagingen die logisch moeten worden aangepakt en niet als ‘problemen’.

5 probleemoplossende activiteiten

Hier zijn 5 eenvoudige en gemakkelijke spelletjes en activiteiten die je thuis met je kind kunt doen. Velen van hen zijn het soort activiteiten waaraan je kleintje dagelijks zou moeten worden blootgesteld om zijn vaardigheden te verbeteren.

Puzzels maken om probleemoplossend te leren

In dit geval zijn puzzels een van de beste denkactiviteiten die er zijn. Elke puzzel is in feite een grote reeks door elkaar gegooide stukjes die worden opgelost en weer in elkaar worden gezet. Kinderen moeten regelmatig worden blootgesteld aan puzzels, omdat ze geweldig zijn voor het ontwikkelen van denkvaardigheden.

Een kind doet een puzzel

Geheugenspellen

Geheugenspellen zullen het geheugen en de aandacht voor detail van je kind ontwikkelen. Gebruik bijpassende paren afbeeldingen en leg ze allemaal met de afbeelding naar beneden, geschud, op een tafel. Kies vervolgens om de beurt twee kaarten en leg deze open op tafel.

Als je een bijpassend paar hebt, bewaar je ze, en als het paar niet overeenkomt, draai je de kaarten om totdat het jouw beurt is om het opnieuw te proberen. Moedig je kind aan zich te concentreren en op te letten waar de afbeeldingen zijn en probeer elke beurt een bijpassend paar te vinden.

Vragen tijdens het verhaal om probleemoplossend denken aan te moedigen

Maak er een gewoonte van om tijdens de dagelijkse verhaaltijd vragen te stellen die hogere-orde denkvaardigheden ontwikkelen. In plaats van alleen maar te lezen en je kind passief te laten luisteren, kun je overal vragen stellen, zodat ze zich kunnen concentreren op het oplossen van problemen.

Bordspellen

Bordspellen zijn een uitstekende manier om probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Je kunt de vaardigheid leren om regels te volgen en in een logische volgorde te bewegen. Introduceer vervolgens spellen die een beetje planning en dieper nadenken vereisen, zoals Monopoly Junior.

Boter-kaas-en-eieren

Teken tot slot een eenvoudig bord op een stuk papier of een schoolbord. Voeg om de beurt een ‘o’ of een ‘x’ toe op het bord. Kijk wie het eerst een rij van drie kan maken.

Je kind zal het waarschijnlijk binnen de kortste keren doorhebben en goed beginnen na te denken voordat het aan de beurt is. Dit spel kan ook gespeeld worden met gekleurde fiches of verschillende voorwerpen.

We hopen dat deze probleemoplossende activiteiten je kinderen zullen helpen hun vaardigheden te verbeteren. Dus waar wacht je nog op om ze in de praktijk te brengen terwijl je samen leuke en leerzame momenten hebt?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.