Ontdek 5 dierenspelletjes voor kinderen

Dierenspelletjes voor kinderen zijn een gegarandeerd leuke tijd voor je kinderen en voor jou. We geven je de leukste ideeën om met ze te spelen.
Ontdek 5 dierenspelletjes voor kinderen
Leticia María Fernández Gutiérrez

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog Leticia María Fernández Gutiérrez.

Laatste update: 22 december, 2022

“Honden doen woef en koeien doen moooh”. Klinkt dit je bekend in de oren? Dierenspelletjes voor kinderen maken deel uit van het dagelijkse leven van kinderen en ouders. Hier willen we je wat spelideeën nalaten om met je kleintjes uit te proberen.

Dierenspelletjes voor kinderen zijn een hele wereld van plezier en zijn zo ingewikkeld of eenvoudig als je ze zelf wilt maken. Kinderen vinden het erg leuk om het dierenrijk te ontdekken, dus hun aandacht trekken voor deze spelletjes zal gemakkelijk zijn.

Onderwijzen is altijd een uitdaging. Daarom willen we je een paar trucjes geven in de vorm van een spel, zodat je een leuke tijd kunt beleven aan het leren over dieren.

Voor je begint te spelen…

  • Bekijk allereerst het kennisniveau van je kinderen. Een kind als kleuter is uiteraard niet hetzelfde als een kind in het laatste jaar van de lagere school. Het is dus het beste dat je de spelletjes aanpast aan de leeftijd van je kinderen, terwijl je ook uitdagingen voorstelt die ze moeten overwinnen.
  • Zoek activiteiten die ook voor jou leuk zijn. Als jij het saai vindt, zullen zij het waarschijnlijk ook saai gaan. Het risico nemen om van het spel een karwei te maken is gemakkelijk, maar di is niet de bedoeling.
  • Laat je kinderen het spel ontwikkelen. Jij bepaalt de regels, maar je zult er veel meer plezier aan beleven om te zien hoe ze de dingen tijdens het spel uitvoeren. Als je ze onderbreekt en voorschrijft hoe het verder moet, zullen ze zich snel vervelen.
  • Verbeelding is kracht. Breek los van de vastgelegde regels en stort je met je kinderen vrij in het plezier, zonder richting. Als je speelt, weet je hoe het begint, maar niet hoe het eindigt. Geniet weer van de vrijheid om kind te zijn, samen met je kinderen.
Ontdek 5 dierenspelletjes voor kinderen

Deze tips kunnen helpen om je speeltijd leuk te maken. Je kinderen kunnen ook hun eigen dierenspelletjes verzinnen. Moedig ze aan dat te doen en neem deel aan hun magische wereld van spelletjes en dieren.

Al het belangrijkste leren in het leven doe je door te spelen.
-Francesco Tonucci-

5 dierenspelletjes voor kinderen

Hier zijn vijf ideeën voor dierenspelletjes voor kinderen. Elk spel kan zo lang duren als je wilt en je kunt de wijzigingen aanbrengen die je overweegt. Bedenk dat het belangrijkste is dat je leert terwijl je plezier hebt.

1. Geef de dieren hun stem terug

De dieren zijn hun stem kwijt. Wij zijn de enigen die kunnen helpen. We moeten de stem van elk dier vinden en die aan hen teruggeven. Om dit te doen verbinden we elke kaart met een tekening van een dier erop met de kaart die overeenkomt met het geluid dat hij maakt.

2. Dierenfamilies

Bij dit spel is het de bedoeling te leren welke families van dieren (Engelse link) er bestaan. Je kinderen zijn de babydieren en ze gaan op zoek naar hun familie. We gaan ze aanwijzingen geven over hun familie van herkomst: hoe ze zich voortplanten, waar ze wonen, wat ze eten, of hoe ze zich voortbewegen. Je kunt mimiek gebruiken, geluiden en alles wat je maar kunt bedenken.

Een meisje speelt met haar diertjes

3. Dierenspelletjes: een nieuw huisdier maken

Je wilt thuis een nieuw huisdier en jullie gaan het creëren. Gebruik verschillende dieronderdelen en geluiden en tekent het vervolgens. Je moet het dan een naam geven en verzinnen wat het eet, hoe het zich gedraagt en alle eigenschappen die je je maar kunt voorstellen.

4. Dieren hints

In een bak doe je kleine stukjes papier met de namen van dieren. Je moet de dieren allemaal kennen, want terwijl je om beurten speelt, neem je een papiertje uit de bak en moet je dat dier naspelen. Er mag geen geluid gemaakt worden, dus alles zal door middel van mimiek gaan.

5. Dierenrace

Dit is een gewone race, maar dan tussen twee verschillende dieren. Je haalt een papiertje met de naam van het dier tevoorschijn en je rent net zoals dit dier het doet. Eens kijken wie er wint!

Andere dierenspelletjes voor kinderen

Als je kinderen de energie en zin hebben om verder te spelen, kun je ook interactieve spelletjes gebruiken, die je op het internet vindt. Deze spelletjes stellen nieuwe technologieën in dienst van het leren over de dierenwereld.

Je kunt je kinderen ook helpen meer informatie over een bepaald dier te vinden. Meer willen weten is een teken dat hun nieuwsgierigheid actief is en het is heel goed voor ze om die eigenschap te versterken.

Op de markt zijn er dierenspelletjes in verschillende uitvoeringen: puzzels, bordspellen, kaartspellen, enz. Ze zijn speciaal voor alle leeftijden ontworpen, dus je hoeft alleen maar de meest geschikte te zoeken. Wellicht ook interessant voor jou

Maak leuke dierenknutsels met karton
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Maak leuke dierenknutsels met karton

Is je kind dol op dieren, maak dan gebruik van je vrije tijd als gezin om deze leuke dierenknutsels van karton samen te maken.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.