Meneer Aardappelhoofd: een speeltje voor de ontwikkeling van kinderen

Meneer Aardappelhoofd is perfect speelgoed om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Trouwens, als ze ermee spelen, leren kinderen nieuwe dingen zonder het te beseffen. Ontdek alle goede dingen over dit geweldige speelgoed!
Meneer Aardappelhoofd: een speeltje voor de ontwikkeling van kinderen

Laatste update: 27 juli, 2021

Wie kent meneer Aardappelhoofd of Mr. Potato Head niet? Behalve dat het een van de beste personages in de film Toy Story is, kunnen kinderen met dit bekende speelgoed met verwijderbare onderdelen en de vorm van een aardappel urenlang plezier beleven, naast het maken van nieuwe combinaties met zijn gezicht.

Bovendien is het niet alleen leuk speelgoed, het is ook een perfect hulpmiddel om verschillende vaardigheden en skills te stimuleren die de gezonde ontwikkeling van kinderen bevorderen. Maar waar hebben we het hier eigenlijk over? We zullen het hieronder uitleggen.

Meneer Aardappelhoofd: speelgoed dat de ontwikkeling van kinderen bevordert

Meneer Aardappelhoofd is een mooi stuk speelgoed dat ook een educatief hulpmiddel is bij het werken aan verschillende vaardigheden en skills van kinderen:

  • Psychomotoriek: bij het manipuleren en in elkaar passen van de onderdelen van het speelgoed (neus, snor, ogen, hoed, enz.), ontwikkelen kinderen hun fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Om verschillende gezichten te kunnen vormen, moeten kinderen bovendien het lichaamsschema kunnen domineren. Met andere woorden, ze moeten een duidelijke mentale representatie van het menselijk lichaam hebben.
  • Aandacht en concentratie: om verschillende gezichtscombinaties goed te kunnen vormen, moeten kinderen tijd besteden aan het focussen en concentreren op de activiteit.
  • Creativiteit: door de verwisselbare onderdelen en accessoires kunnen kinderen hun fantasie prikkelen en creaties maken. Meneer Aardappelhoofd is echter niet alleen speelgoed dat is gemaakt om van gezicht te veranderen. Kinderen kunnen zelfs verhalen en avonturen verzinnen voor dit geweldige personage.
  • Taal en communicatie: door te spelen met Meneer Aardappelhoofd kunnen kinderen woordenschat leren met betrekking tot lichaamsdelen en kleding. Bovendien werken kinderen bij het verzinnen van verhalen aan expressie, taalbegrip en communicatieve vaardigheden.

Het merkwaardige verhaal van Meneer Aardappelhoofd

Tegenwoordig kent iedereen Meneer Aardappelhoofd. De meeste mensen weten echter niet dat George Lerner het meer dan 70 jaar geleden heeft bedacht. Eigenlijk werd het in 1949 gemaakt en in 1952 op de markt gebracht.

In het begin was het geen aardappelvormig speelgoed met verwijderbare onderdelen. Het speelgoed bestond toen uit verschillende plastic accessoires die je aan echte aardappelen en groenten kon toevoegen.

In 1965 bracht het bedrijf het lichaam van het speelgoed uit. In 1995, toen de film Toy Story uitkwam, werd Mr. Potato Head echt populair.

In de afgelopen jaren is het speelgoed geëvolueerd, inclusief meer accessoires en het uitbrengen van verschillende versies ervan, zoals Star Wars, Spider-Man, Indiana Jones, Iron Man en, natuurlijk, Mevrouw Aardappelhoofd.

“Spelen is de favoriete manier van leren van onze hersenen”.
-Diane Ackerman-

Mevrouw Aardappelhoofd.

Door met dit speelgoed te spelen, leren kinderen nieuwe dingen zonder het zelf te beseffen

Meneer Aardappelhoofd is het soort speelgoed waar kinderen, ouders en professionals dol op zijn. Ook al zien kinderen het alleen als leuk speelgoed, ze beseffen niet dat het ook heel leerzaam voor hen is. Sterker nog, het stimuleert hun motorische, cognitieve en sociaal-communicatieve vaardigheden.

Bovendien kunnen professionals dit speelgoed gebruiken om te werken aan kinderen met neurologische ontwikkelingsstoornissen of leerstoornissen.

Zoals we eerder hebben vermeld, leren kinderen tijdens het spelen met meneer Aardappelhoofd nieuwe dingen zonder het zelf te beseffen. Tot slot worden ze behoorlijk uitzinnig wanneer ze zich realiseren dat ze het exacte speelgoed hebben dat ze in de film Toy Story kunnen zien. Wellicht ook interessant voor jou

Goede kinderfilms gebaseerd op speelgoed
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Goede kinderfilms gebaseerd op speelgoed

Speelgoed en spelletjes zijn een essentieel deel van het leven van een kind. Vandaag kijken daarom we naar de beste films gebaseerd op speelgoed.  • Salamon, J. (2014). Focused Play Using Mr. Potato Head Toys to Improve Spontaneous Speech Production in Children Identified with Autism Spectrum Disorder. New Mexico State University.