"Toy Story 4" laat ons zien dat Disney evolueert

"Op naar de sterren, en daar voorbij" en "Je hebt een vriend in mij" zijn legendarische zinnen uit de Toy Story filmreeks, die in juni terug naar het scherm kwam met de film "Toy Story 4.” Heb jij hem al gezien?
"Toy Story 4" laat ons zien dat Disney evolueert

Laatste update: 08 december, 2019

Toy Story 4 is een succes sinds het moment dat het uit kwam. Miljoenen mensen over de hele wereld zijn al naar de bioscoop geweest om te genieten van de nieuwste avonturen van Woody, Buzz en hun vrienden.

Het is al vierentwintig jaar geleden dat de eerste Toy Story film uitkwam in 1995. Woody, Buzz en hun leger aan speelgoed vermaken hun publiek echter nog steeds.

Maar misschien is het je niet opgevallen dat er een paar dingen verandert zijn. Blijf lezen om hier meer te weten over te komen.

Het detail op het scherm

Zoals we hierboven genoemd hebben, zit er 24 jaar tussen de originele film en het vierde vervolg. Zonder twijfel is hetgeen wat sociale media-gebruikers het meest opvielen de details in Toy Story 4.

De animatie in deze film zal je niet ontgaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de draden van de armen van pijpenrager van het nieuwe karakter Forky.

En herinner je nog Woody’s geliefde porseleinen herderin uit de eerste film? De details van Bo Beep zijn kanten outfit in de nieuwe film zijn wonderbaarlijk. Het lijkt zelfs alsof het met de hand gemaakt is.

De intensiteit van de kleuren en de geweldige animatiesequenties in deze film zullen je echt versteld doen laten staan. Als je de Toy Story reeks al vanaf het begin volgt, zal je echt waarderen hoe de animatie vooruit is gegaan om het speelgoed te creëren.

Bonnie en Forky

© Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

De emotionele dialogen in Toy Story 4

Hoewel de Toy Story reeks bekend staat voor de sensitiviteit en emoties dat het produceert, is de vierde film zonder twijfel de meest emotionele.  

De film is gericht op het jonge publiek, maar de diepgaande dialogen zullen ook millennials en volwassenen die opgroeiden met dit speelgoed raken. Wie ging er ten slotte niet terug naar hun slaapkamer om te kijken of al zijn speelgoed verzameld was zoals Woody en zijn vrienden?

Het afscheid, de vriendschap en de liefde die in deze film samenkomen zullen je net zo veel raken als dat ze je zullen vermaken.

Andere essentiële details uit deze film

Sociale inclusie

Sociale inclusie is één van de grootste problemen waar we over lezen in het nieuws en op sociale media.

Eén van de aspecten van sociale inclusie is het accepteren van mensen met een beperking. Dit is iets dat Disney al in andere films voor Toy Story 4 heeft proberen te verwerken.

Tijdens Bonnie’s eerste dag op school zien we dat er in haar klas een jongen zit met een gehoorbeperking. De filmmakers hebben een punt gemaakt door het jongetje op de voorgrond van de film te zetten… We zien dat hij een beperking heeft omdat we zijn cochleair implantaat kunnen zien.

Door dit te doen leert Disney – een gigant in de film en entertainmentindustrie – ons een belangrijke les. Ze laten zowel kinderen als volwassenen het belang van inclusie en acceptie van mensen met beperkingen zien. Daarnaast representeert het de mensen met een beperking en geeft Disney ze een karakter waar ze zich mee kunnen relateren.

Referenties naar andere Disney films

Het aanwakkeren van gevoelens en emoties is één van de doelen die deze films hebben als het gaat om oudere kijkers. Daarom zullen ervaren Disney fans deze referenties naar oudere Disney films zien wanneer ze Toy Story 4 kijken:

  • Eén van Bonnie’s klasgenoten is Boo, één van de hoofdpersonen uit Monsters, Inc. uit 2001.
  • De speelgoed motorrijder uit de antiekwinkel, Duke Caboom, is ook te zien in een oudere Disneyfilm. In The Incredibles (2004) was hij van het jongste kind van de familie, Jack Jack.
  • Op een gegeven moment in de film geeft Bo Peep’s schaap haar een dop. Dit is dezelfde dop die de hoofdpersoon uit Up (2009) draagt.
Woody

© Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Gelijkheid in Toy Story 4

De evolutie van Disney die te zien is in Toy Story 4 gaat verder dan de animatiedetails. Disney neemt ook een belangrijke stap door stereotypen te breken en geslachtsgelijkheid te promoten.

In de eerste Toy Story film zien we dat Bo Peep een geplooide en opzichtige jurk draagt. Haar uiterlijk is in de nieuwe film echter helemaal veranderd. Nu is ze te zien in een lichtblauw broekpak en draagt ze zelfs een cape.

De originele jurk stond Bo Peep niet toe om te laten zien dat ze veel meer was dan een pop met een schaap. We leren haar nu kennen als vechter, verdediger en het brein achter de avonturen in de vierde film van de Toy Story filmreeks.

Haar sterke personaliteit is ook wat haar één van de hoofdpersonen in deze film maakt. De lieve herderin wordt een heroïsche krijger die nu belangrijker is dan ooit tevoren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.