Knutselwerkjes die je kinderen kunnen maken met pasta

Naast dat kinderen heel erg van pasta eten houden, kunnen ze het ook gebruiken om knutselwerkjes mee te maken. Vandaag zullen we een lijst met knutselwerkjes geven die je kinderen met pasta kunnen maken. 
Knutselwerkjes die je kinderen kunnen maken met pasta

Laatste update: 11 februari, 2020

Soms is het leuk om tijdens je quality time met je kinderen knutselwerkjes te maken. We hebben echter vaak niet veel materialen bij de hand… Of toch wel? Vandaag zullen we verschillende knutselwerkjes noemen die je kinderen met pasta kunnen maken!

“Niet spelen met je eten!” Je hebt deze uitspraak vast vaak gezegd of gehoord aan de eettafel. Vandaag willen we je echter leren om het tegenovergestelde te doen!

Als je weinig inspiratie hebt, of gewoon niet weet waar je moet beginnen, zal dit artikel je helpen. Lees de ideeën hieronder en ontdek dat je alles wat je nodig hebt voor een leuke middag met je kleintjes al in huis hebt.

Welke knutselwerkjes kunnen jij en je kinderen maken met pasta?

Boter-kaas-en-eieren

Onze eerste suggestie die je met pasta kunt maken is niet alleen leuk om te maken. Jij en je kinderen zullen er namelijk na afloop ook mee kunnen spelen! Boter-kaas-en-eieren is een klassieker en het is één van de eerste spellen die kinderen leren te spelen.

Om een boter-kaas-en-eieren spel te maken heb je de volgende materialen nodig:

 • Pasta: zorg ervoor dat je twee verschillende soorten pasta hebt – zoals bijvoorbeeld vlinderpasta en elleboog pasta. Als je niet twee verschillende soorten pasta bij de hand hebt kan je de pasta stukjes ook met een marker of verf een andere kleur maken.
 • Een houten tafel waar je lijntjes op kunt tegen (of, als je niet anders hebt, een vel papier.)
 • Verf of markeerstiften.
Vlinderpasta in verschillende kleuren

Accessoires

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een erg simpel werkje. Je kinderen zullen het echter heel leuk vinden om hun zelfgemaakte accessoires te gebruiken tijdens het spelen. Om kettingen en armbanden te maken heb je de volgende materialen nodig:

 • Acryl- of temperaverf
 • Draad of touw
 • Buisvormige pasta, zoals bijvoorbeeld penne, rigatoni of macaroni
 • Een schaar

Boekenlegger, nog een leuk knutselwerkje dat je kinderen met pasta kunnen maken

Een verantwoordelijkheid die alle ouders serieus moeten nemen is je kinderen aanmoedigen om te lezen. Je kunt je kind op verschillende manieren motiveren, waarvan één met behulp van knutselwerkjes is. We raden aan om bijvoorbeeld een boekenlegger te maken met pasta. Dit heb je nodig:

 • IJsstokjes
 • Pasta in de vorm van een grote strik (fettuccine)
 • Acryl- of plakkaatverf
 • Lijm

De eerste stap is het versieren van pasta op de manier waarop je kinderen het willen. Het leukste is dat dit knutselwerkje zo makkelijk is dat je kinderen een aparte kunnen maken voor elk boek dat ze lezen.

Als dit het geval is dan kunnen je kinderen ervoor kiezen om de boekenleggers dezelfde kleur te maken als de voorkant van het boek dat ze lezen. Als ze klaar zijn met het versieren kunnen ze vervolgens het ijsstokje op de boekenlegger plakken. Dit is het deel dat in het boek steekt. Natuurlijk kunnen je kinderen het ijsstokje nog versieren, of gewoon zo laten.

Versier tekeningen met pasta

Tekenen is een activiteit die bijna elk kind leuk vindt. Daarnaast is het een goede manier voor ze om hun creativiteit en fantasie te ontwikkelen. Daarom willen we je aanraden om ze hun tekeningen met pasta te laten versieren.

Geef je kinderen als eerste wat tijd om een tekening te maken. Geef ze vervolgens stukjes pasta zodat ze daarmee hun tekening af kunnen maken. Hoe meer verschillende soorten pasta ze kunnen gebruiken, hoe beter! Dit kan bijvoorbeeld spaghetti, fusilli, macaroni, penne, etc. zijn.

Je kinderen kunnen simpele objecten, zoals bijvoorbeeld een boom of een huis maken, of iets moeilijkers, zoals een dier.

Een fotolijstje met pasta

Een fotolijstje

Dit is nog een simpel en leuk knutselwerkje dat je kinderen kunnen maken met pasta. De fotolijstjes die ze maken zijn perfect om speciale foto’s en tekeningen in te doen. Je hebt slechts het volgende nodig:

 • Pasta, in zo veel kleuren en vormen als je wilt
 • Lijm
 • Een kale fotolijst. Je kan deze ook zelf maken met karton.

Het eerste wat je doet is een fotolijst uitkiezen of er één zelf maken. Als je al een tekening of foto hebt die je er in wilt doen, moet je er op letten dat het fotolijstje groot genoeg is.

Laat vervolgens de creativiteit van je kinderen de vrije loop gaan terwijl ze de stukjes pasta op het lijstje plakken. Zorg ervoor dat de lijm goed droogt en voila! Je hebt een mooi, gepersonaliseerd fotolijstje dat je de komende jaren kunt koesteren.

Leren met pasta

Eén van de beste manieren waarop kinderen leren is door spelletjes te spelen. Daarom willen we aanraden om verschillende leerelementen te maken. Je kunt bijvoorbeeld het menselijk lichaam, dinosaurusskeletten, geometrische vormen, etc. maken. Of je kunt simpelweg pasta gebruiken om je kinderen te helpen met tellen en rekenen.

Materialen die je wellicht handig vindt om te gebruiken zijn:

 • Het soort pasta dat het best bij je knutselwerkje past
 • Lijm
 • Karton

Als je figuren zoals het menselijk lichaam of een skelet na wilt maken, raden we aan om het eerst met een potlood te tekenen. Laat daarna je kinderen de stukjes pasta op de tekening plakken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.