De kleine prins: zes essentiële lessen

Het beste deel van de literatuur is het ontdekken van de levenslessen die de verhalen te bieden hebben. In dit artikel delen we enkele van de beste uit 'De kleine prins'.
De kleine prins: zes essentiële lessen

Laatste update: 25 maart, 2020

De kleine prins, die 76 jaar geleden werd gepubliceerd, is een van die literaire werken die niet alleen de tand des tijds heeft doorstaan, maar tegenwoordig ook nog bij een van de bovenste regionen van klassieke favorieten hoort.

Hoewel het als een werk van kinderliteratuur wordt beschouwd, begrijpen kinderen en jongeren vaak de onderliggende betekenis van het verhaal niet.

Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden bij het lezen zijn de lessen en waarden die een boek te bieden heeft. In dit artikel zullen we daarom enkele van de belangrijkste lessen uit De kleine prins bekijken.

Hopelijk maakt dit het voor volwassenen dan gemakkelijker om een rol te spelen bij het relateren van de kernlessen van het verhaal aan de jongeren in hun leven.

Lessen uit de kleine prins

De kleine prins

1. Wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog

Een van de meest opvallende en betekenisvolle citaten van De kleine prins luidt als volgt. “Het is alleen met het hart dat men eerlijk kan zien. Wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog.”

Met deze zin vertelt auteur Antoine de Saint-Euxpéry ons dat het uiterlijk van mensen niet belangrijk is. We moeten eerder het innerlijk van mensen leren kennen en werken aan het elimineren van eventuele vooroordelen die we hebben.

Een andere betekenislaag in dit citaat is dat de echt belangrijke dingen in het leven niet met geld kunnen worden gekocht. Liefde, respect en vriendschap zijn namelijk de waarden die er echt toe doen in het leven van mensen, niet de materiële dingen.

2. Nieuwe dingen ontdekken

Uit je comfortzone komen en nieuwe sensaties en ervaringen ontdekken is iets dat iedereen zou moeten doen. Als je je comfortzone nooit verlaat, verlies je jezelf en vermijd je de dingen, zowel goede als slechte, die het leven te bieden heeft. Uiteindelijk zijn het dit soort ervaringen die ons helpen om de meest waardevolle lessen van het leven te leren.

3. Het belang van vriendschap

Een van de opvallende hoofdstukken van het boek betreft de kleine prins en de vos, die een echte vriendschap opbouwen. Door de genegenheid die ze delen, wil de auteur het belang benadrukken van het hebben van goede vrienden in je leven, maar nog belangrijker, hoe belangrijk het is om dit soort relaties te cultiveren en te onderhouden.

Bovendien wil de auteur benadrukken dat er tijd moet worden besteed aan de mensen waar we echt om geven. Dit is namelijk de enige manier om vriendschappen te creëren die voor beide partijen echt betekenisvol zijn.

Meer lessen uit de kleine prins

Prins geeft een bloem water

4. Achtervolg je dromen en word elke dag beter

Een van de belangrijkste ideeën in het boek is het volgende. “Het is waanzin om alle rozen te haten, omdat je door één doorn bent geprikt. Je dromen opgeven, omdat er één niet is uitgekomen.”

Wat de auteur hier probeert te zeggen, is dat we ondanks de obstakels en moeilijkheden waarmee we in het leven worden geconfronteerd, niet op kunnen geven. We moeten blijven streven naar wat we het meest willen totdat we het krijgen.

5. Het belang van jezelf kennen is een van de meest essentiële lessen in De kleine prins

Voordat we liefde aan anderen tonen en voordat we de mensen om ons heen kennen en beoordelen, moeten we eerst onszelf kennen.

Alleen zo kunnen we weten waar we toe in staat zijn. Naast het kennen van je grenzen, is het van fundamenteel belang om eerlijk naar jezelf te kunnen kijken voordat je anderen bekritiseert. Dit soort zelfkennis is namelijk wat onze geest en ons hart in vrede en harmonie met de wereld laat bestaan.

6. Je leeft maar één keer

De meest consistente boodschap in heel De kleine prins is het belang van het behouden van een kinderlijke kwaliteit. Zelfs als je onvermijdelijk ouder wordt. Ondanks alle moeilijkheden die men tegenkomt in het volwassen leven, is het dus essentieel om momenten te hebben om te genieten en gewoon te leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.