Goede redenen om het boek Wonder te lezen

"Wonder", geschreven door R.J. Palacios, is een boek dat het verdient om gelezen te worden door volwassenen en kinderen.
Goede redenen om het boek Wonder te lezen
Azucena Fernández

Geschreven en geverifieerd door docent Azucena Fernández.

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer we het boek Wonder uitgelezen hebben, is het onmogelijk om te stoppen met denken over wat we zojuist gelezen hebben en er steeds weer aan te denken. Het boek Wonder neemt je mee op reis, wat voelt als een rollercoaster aan emoties.

Het is een echt feel-good boek, dat je over het leven na zal laten denken. In dit artikel zullen we je een aantal goede redenen geven om het boek Wonder te lezen.

Waar gaat het boek Wonder over?

August (Aggie) is tien jaar oud, maar is nog niet naar school geweest zoals andere kinderen. Hij is geboren met een genetische afwijking en heeft 27 gezichtsoperaties gehad.

Als resultaat ziet zijn gezicht er niet ‘normaal’ uit. Wanneer het eindelijk tijd is om naar school te gaan, weet hij dat hij de wereld buiten zijn comfortzone onder ogen moet komen.

Als een 10-jarige houdt August van alle normale dingen waar zijn leeftijdsgenoten ook van houden. Hij houdt van ijs en fietsen. Hij speelt voetbal en heeft een Xbox, maar vanwege al zijn operaties zal hij er nooit normaal uit zien.

Het is erg moeilijk voor August en zijn familie. Hij heeft een erg beschermende zus, Via, die boos wordt wanneer mensen naar hem staren en wanneer haar ouders hun liefde voor August te veel uiten. Ze kan niet stoppen met ruzie maken over of August naar school moet en met haar mening over de situatie te geven.

August op school

© Lions Gate Entertainment, Mandeville Films, Participant Media

Goede redenen om het boek Wonder te lezen

“Mijn naam is August. Ik zal niet omschrijven hoe ik er uit zie. Wat je ook voor je ziet, het is waarschijnlijk erger.”

Wanneer August naar school gaat is hij erg nerveus. Niet alleen om dezelfde redenen als elk nieuw kind, maar ook omdat hij weet dat hij niet door de gangen zal kunnen lopen zonder dat iedereen naar hem kijkt of gemeen tegen hem zal zijn.

Redenen om het boek Wonder te lezen

Het is een erg gedurfd boek, maar leuk en boeiend tegelijkertijd. Als iemand je verteld waar het boek over gaat voordat je het leest, klinkt het waarschijnlijk niet zo interessant. Je voelt je er misschien niet tot aangetrokken, of je wilt niet beginnen aan een boek met een moeilijk onderwerp waar je niet over na wilt denken.

Maar het blijkt een essentiële lezing te zijn dankzij de charme en warmte in de pagina’s, zelfs in de moeilijkste en verdrietigste gedeeltes. Ja, August is iemand met een ongebruikelijk syndroom, maar we raken in maar een paar pagina’s aan hem gewend.

Het verdriet waar het boek voor zorgt wordt gecompenseerd met de liefde en vriendelijkheid van de karakters en evenementen in het boek. Zijn manier van de goede dingen om hem heen waarderen is opmerkelijk.

Het boek Wonder is voornamelijk voor kinderen geschreven, maar eigenlijk is het gericht op ons allemaal. Het krijgt het voor elkaar om alle leeftijdsgroepen te betrekken zonder dat de schrijver het probeert. Het boek is leuk om te lezen, ondanks de moeilijke momenten die ons verdrietig zullen maken.

Het belangrijkste is dat August op geen enkel punt zijn leuke humor verliest. Het bestaat uit 400 pagina’s, maar het is onderverdeeld in korte hoofdstukken waardoor het makkelijk te lezen is.

Wat is de doelgroep?

Het kan gelezen worden door kinderen van 9 tot 10 jaar, maar ook door tieners en zelfs volwassenen. R.J. Palacio heeft zeer geloofwaardige karakters gecreëerd. Hun reacties en zelfs hun grapjes en ruzies zijn echt. In het boek zie je alles terug wat je ook in een klas zit met kinderen van deze leeftijd.

In het boek Wonder zijn er meerdere vertellers zoals zijn klasgenoten Summer en Jack en zijn zus Olivia. Dit maakt het makkelijker om te zien dat de omgeving van August begrijpt dat hij een normaal kind is.

Het deel van het verhaal dat door zijn zus, Via (Olivia), verteld wordt is vooral rakend. Het lukt haar om te laten zien hoe een puber worstelt met de liefde die ze voelt voor haar broertje en de manier waarop ze leeft, omdat de mensen om haar heen haar niet veel aandacht geven.

August met een klasgenoot

© Lions Gate Entertainment, Mandeville Films, Participant Media

Als laatste krijgen we een reflectie van August aan het einde van het boek, wat erg belangrijk maar ook simpel is:

“Iedereen verdient het om eens in zijn of haar leven een staande ovatie te krijgen, omdat we allemaal overwinnaars zijn.”

Wonder is ook verkrijgbaar op DVD. We raden je aan om eerst het boek te lezen en daarna de film te kijken! Wellicht ook interessant voor jou

Leesplezier met deze 8 beste boeken voor tieners
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Leesplezier met deze 8 beste boeken voor tieners

Er is een grote verscheidenheid aan boeken om tieners te laten genieten van lezen. Hier is een lijst met acht van de beste boeken voor tieners.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • R.J. Palacio. (2012). Wonder, La lección de August. Nube de Tinta.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.