6 spellen die helpen bij het ontwikkelen van deductief redeneren

Spellen spelen een belangrijke rol bij het leren van een kind. Ze vermaken hen niet alleen, maar ze kunnen ook helpen om deductieve redeneervaardigheden te ontwikkelen.
6 spellen die helpen bij het ontwikkelen van deductief redeneren
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is erg belangrijk dat je kind al vroeg deductief redeneert. Beide ouders kunnen hen helpen om thuis aan deze vaardigheid te werken, en leerkrachten kunnen ook een rol spelen op school. Om ouders met deze taak te helpen, gaan we zes spelletjes delen die helpen om deductief redeneren te ontwikkelen.

Logisch denken is noodzakelijk omdat het je kind helpt sneller te leren en een beter begrip van elk onderwerp te krijgen. Bovendien helpt het hen om gedurende hun hele leven obstakels en problemen effectief op te lossen.

Sterke deductieve redeneervaardigheden vertalen zich in een groter vermogen om goed te denken. Wil je weten welke spellen je kunt gebruiken om deductieve redeneervaardigheden bij je kind te ontwikkelen? Blijf lezen.

Spellen die deductief redeneren helpen ontwikkelen

Kinderen doen een puzzel.

Imitaties

Door de verschillende geluiden of bewegingen van bepaalde karakters of dieren na te bootsen, ontwikkelt je kind het vermogen om dingen te associëren. In dit spel kunnen ze ook de personages in hun favoriete tekenfilms, verschillende dieren of zelfs iemand in het gezin imiteren. Naast het verbeteren van hun deductieve redeneervaardigheden, zullen ze niet kunnen stoppen met lachen !

Puzzels om deductief redeneren te ontwikkelen

Puzzels zijn een geweldig educatief hulpmiddel. Ze zijn niet alleen leuk, maar ze kunnen ook helpen om de deductieve redeneervaardigheden van uw kind te verbeteren, evenals hun aandacht. Het mooie van puzzels is dat er zoveel opties zijn gemaakt voor alle verschillende leeftijden.

In de winkel vind je puzzels voor jongere kinderen, die makkelijker zijn en maar een paar stukjes hebben. Aan de andere kant kun je ook meer gecompliceerde vinden, met uitgebreide afbeeldingen en duizenden stukjes. Terwijl je kleintje aan zijn puzzel werkt, bouwen ze hun aandacht en concentratievermogen op.

Schaken is een ander spel dat helpt bij het ontwikkelen van deductief redeneren

Dit is een van de beste spellen om deductief redeneren te helpen ontwikkelen, omdat het nauw verbonden is met deze vaardigheid. Als kinderen schaken, werken ze aan hun denkvermogen en verbeteren ze ook hun geheugen, concentratie, responsieve acties en hun vermogen om problemen op te lossen.

Daarom moet je thuis zeker schaken met je kinderen. Naast plezier hebben, help je ze hun deductieve redenering te verbeteren.

Scrabble

Je kunt dit spel spelen met kinderen die al kunnen lezen en schrijven. Terwijl ze spelen, zullen ze beginnen met het verbeteren van de snelheid waarmee ze redeneren, hun automatisch denken en hun vocabulaire.

Daarnaast kun je Scrabble ook gebruiken om je kinderen te helpen nieuwe woorden te leren en hun spelling te verbeteren. Dit soort spellen helpt kinderen sneller te denken, zich te concentreren en het leren gemakkelijker te maken.

Patronen om deductief redeneren te ontwikkelen

Leren over patronen is een zeer eenvoudige techniek die kinderen helpt hun vermogen om te associëren en te sorteren te verbeteren. Ze kunnen sorteren met verschillende gekleurde stickers en vormen, objecten of maten. De sleutel is om materialen te gebruiken die iets met elkaar gemeen hebben.

Een kind dat met bouwstenen speelt.

Je kunt bijvoorbeeld verschillende gekleurde schalen op tafel zetten. Vervolgens kun je je kind verschillende gekleurde stukjes papier van pompons geven die dezelfde kleur hebben als de schaaltjes. Je kind zal dan werken om elk item in de kom met dezelfde kleur te plaatsen.

Iets anders dat je kunt doen, is stickers gebruiken en ze sorteren op grootte en kleuren. Vervolgens moet je kind het patroon blijven volgen op dezelfde manier waarop jij het begon. Deze activiteit zal hen helpen hun deductieve redeneer- en associatievaardigheden te verbeteren.

Kopieer de afbeelding om deductief redeneren te ontwikkelen

Dit is een ander spel dat helpt bij het ontwikkelen van deductieve redeneervaardigheden bij je kinderen. Je kunt dit spel in de winkel kopen of je kunt thuis je eigen versie maken. De gekochte versie wordt geleverd met enkele gekleurde stukken die je kind zal plaatsen volgens een vel met een afbeelding erop.

Als je het echter zelf thuis wilt doen, kun je een afbeelding op een stuk karton tekenen en je kind deze vervolgens opnieuw laten maken met LEGO-stukken. Dit spel zal je kind helpen om zowel ruimtelijk inzicht (Engelse link) van hun lichaam als logica te ontwikkelen. Dat komt omdat ze moeten volgen wat de tekening laat zien om hun LEGO-stukken te plaatsen.

Conclusie

Deze spelletjes voor deductief redeneren zijn een geweldige manier om je kind te vermaken en tegelijkertijd hun cognitieve vaardigheden te verbeteren. Ze bouwen bijvoorbeeld voort op hun redeneer-, oriëntatie-, aandachts- en concentratievermogen. Dus als je kinderen zich vervelen, is het tijd om te gaan spelen! Wellicht ook interessant voor jou

Kinderboeken om aandacht en concentratie te verbeteren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kinderboeken om aandacht en concentratie te verbeteren

Vandaag geven we je een ​​selectie kinderboeken om de aandacht en concentratie op een leuke, gemakkelijke en vermakelijke manier te verbeteren.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.