Recepten voor toetjes voor baby's tussen 9 en 12 maanden
In dit artikel delen we enkele recepten voor toetjes voor baby’s tussen 9 en 12 maanden. Maak je geen zorgen. Je hebt geen enorme keuken of duur gereedschap nodig om ze te bereiden.
Toetjes, milkshakes, mousse en pudding. Er bestaan veel verschillende recepten voor desserts. Het is echter belangrijk dat ze aangenaam zijn voor je baby en een bepaalde voedingswaarde hebben.
De meeste baby’s verkiezen zoete smaken. Dit komt omdat het hen herinnert aan de moedermelk want dit was maandenlang hun enige voeding.
De meeste mensen hebben in feite een voorkeur voor zoete gerechten. Het is moeilijk om te weerstaan aan een zalig dessert, een ijsje of een verrukkelijke vlaai.
Maar we kunnen natuurlijk ook voor gezondere opties kiezen zoals toetjes en milkshakes op basis van fruit.
De smaakpapillen van baby’s zijn zeer gevoelig tijdens de eerste maanden. Daarom zullen ze heftig reageren op zure smaken. Dit maakt deel uit van hun overlevingsinstinct.
Hier volgen dus vier recepten waar je baby dol op zal zijn. Probeer ze eens uit en leer je kind tegelijk nieuwe smaken ontdekken.
4 recepten voor toetjes voor baby’s tussen 9 en 12 maanden
Tijdens deze periode begint de voeding van de baby een beetje meer op dat van de rest van het gezin te lijken.
Natuurlijk is het belangrijk om enkele aanpassingen te maken. Zo kan een baby de nieuwe voeding zo goed mogelijk verteren.
Zoete gerechten zijn uitstekend als snack of avondeten. Gebruik verse ingrediënten die veel voedingsstoffen bevatten en zorg voor verschillende texturen, kleuren en smaken. Op deze manier wordt het smaakpalet van je baby uitgebreid.
1. Puree van appel en kiwi
Appels behoren tot de eerste vruchten die aangeraden worden voor baby’s. Samen met andere vruchten zoals peer of kiwi vormen appels een voedzame puree met belangrijke voedingskundige voordelen.
Ingrediënten
- 1/4 geschilde appel
- 1/4 geschilde kiwi
Bereiding
- Pureer de kiwi.
- Doe de kiwi door een kleine zeef zodat alles pitjes eruit zijn.
- Pureer de appel en meng alles samen.
De voordelen van appels zijn algemeen bekend. Ze bevatten heel weinig vet en eiwitten maar zitten boordevol mineralen, zoals kalium.
Appels zijn ook een uitstekende bron van vitaminen en bevorderen de spijsvertering door het hoge vezelgehalte.
2. Yoghurt met fruit
Yoghurt is uitstekend voor baby’s tussen 9 en 12 maanden omdat het de spijsvertering bevordert. Bovendien heeft het een zeer gladde textuur.
Kies altijd yoghurt die geschikt is voor baby’s. Baby’s eten immers niet dezelfde soort yoghurt als volwassenen.
Samen met fruit zoals peer, banaan of appel is yoghurt een uitstekend voorbeeld van evenwichtige voeding.
Ingrediënten
- 100 gram appels
- Yoghurt voor baby’s
- 2 eetlepels jam
Bereiding
- Was en schil de appels en snijd ze in kleine stukken.
- Doe de stukjes appel samen met de yoghurt en de jam in de blender.
3. Puree van quinoa en banaan
Dit is een van de gezondste en meest voedzame snacks die we onze baby kunnen geven.
Quinoa biedt talloze voordelen. Het is voedzaam, bevat niet veel calorieën, bevat bioactieve bestanddelen en zit boordevol vezels.
Ook bananen zijn zeer gezond voor kinderen. Ze zorgen immers voor een goede werking van de spijsvertering. Daarom is dit een van onze meest aangeraden recepten voor toetjes voor kinderen tussen 9 en 12 maanden.
Ingrediënten
- 1/2 banaan
- een snufje kaneel
- 3 theelepels gekookte quinoa
- 1 lepel speciale yoghurt voor baby’s
Bereiding
- Leg de banaan in een kom en plet het vruchtvlees met een vork.
- Voeg de gekookte quinoa, de kaneel en de yoghurt toe.
- Meng alles door elkaar en dien op.
Gebruik verse ingrediënten die veel voedingsstoffen bevatten en zorg voor verschillende texturen, kleuren en smaken. Op deze manier wordt het smaakpalet van je baby uitgebreid.
4. Mousse van banaan
Dit is ook een verrukkelijke gerecht om bananen aan de voeding van je baby toe te voegen.
Ingrediënten
- 3 bananen
- 150 gram yoghurt
- 1 eetlepel honing (alleen als de baby al 12 maanden is)
- sap van 1/2 citroen
Bereiding
- Pureer de gemengde bananen samen met de yoghurt en het citroensap.
- Voeg de honing toe en meng tot het een roomachtige textuur krijgt.
- Giet in kopjes en laat in de koelkast afkoelen.
Naast de hierboven beschreven recepten voor toetjes kun je er natuurlijk ook voor kiezen om variaties aan te brengen. Je kunt bijvoorbeeld ander fruit toevoegen waar je kind dol op is.
Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met evenwichtige en gevarieerde voeding aan je baby te geven. Zo krijgt je kind alle voedingsstoffen binnen die hij of zij nodig heeft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agencia Catalana de Salud Pública. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (de 0 a 3 años). Agencia de Salud Pública de Cataluña. Diciembre 2016.
- An R., Wilms E., Smolinska A., Hermes GDA., et al., Sugar beet pectin supplementation did not alter profiles of fecal microbiota and exhaled breath in heatly young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
- Centers for Disease Control and Prevention. Alimentos y bebidas que se deben limitar. Departamento de Salud y Servicios Humanos del Gobierno de Estados Unidos. Diciembre 2020.
- Fernandez M. A, Marette M. A. Potential health benefits of combining yogurt and fruits based on their probiotic and prebiotic properties. Advances in Nutrition. Enero 2017. 155S-164S.
- Fidler Mis N, Braegger Ch, et al. Sugar in infants, children and adolescents: a position of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Diciembre 2017. 65 (5): 681-696.
- Forrestell C. A. Flavor perception and preference development in human infants. Annals of Nutrition and Metabolism. 2017. 70 (Suppl 3).
- Gómez Fernández-Vegue M. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. Noviembre 2018.
- Maradini Filho A. M, Riberiro Pirozi M, et al. Quinoa: nutritional, funcitonla and antinutritional aspects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Mayo 2017. 57 (8): 1618-1630.
- Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
- U. S. Department of Agriculture and U. S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans. 2020-2025. 9th Edition. Diciembre 2020.
- Ventura A. K, Mennella J. A. Innate and learned preferences for sweet taste during childhood. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. Julio 2011. 14 (4): 379-84.