3 Vegetarische en veganistische recepten voor kinderen
We gaan je een reeks vegetarische en veganistische recepten laten zien die je voor je kinderen kunt klaarmaken, terwijl je ze toch een gevarieerde en voedzame voeding biedt. Het is in de eerste levensfasen echter het beste om dieetbeperkingen te vermijden om de juiste groei van de kleintjes te garanderen.
Als je je kinderen dus op een vegetarisch of veganistisch dieet wilt zetten, is het eerste wat je moet doen een voedingsdeskundige bezoeken. Het is namelijk belangrijk om de voedingstoestand van elk te beoordelen voor je deze vorm van voeding gaat toepassen, en dan het meest geschikte plan voor je kinderen uit te werken, met de nodige supplementen.
Dit alles gezegd hebbende, brengen we je nu 3 heerlijke en voedzame vegetarische en veganistische recepten voor kinderen die je op tafel kunt zetten. Let dus op!
Vegetarische en veganistische recepten voor kinderen
Hieronder laten we je de beste vegetarische en veganistische recepten voor kinderen zien. Ze zijn gemakkelijk te bereiden en bevatten een flinke hoeveelheid antioxidanten en essentiële voedingsstoffen, die allemaal belangrijk zijn voor de ontwikkeling.
1. Hummus
Hummus levert veel hoogwaardige mineralen. Onder deze mineralen springt ijzer er uit, een element waarvan is aangetoond (Engelse link) dat regelmatige inname het risico op het ontstaan van bloedarmoede op middellange termijn vermindert. In elk geval is het altijd aan te raden het te consumeren met een dosis vitamine C om de opname ervan te bevorderen.
De ingrediënten die je nodig hebt zijn de volgende:
- 1 1/2 kopjes gekookte kikkererwten
- 3 eetlepels tahini
- 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- 1/3 kopje olijfolie
- gehakte peterselie
- poeder van zoete paprika
- komijnpoeder
- zwarte peper
- zout naar smaak
Allereerst moet je de knoflookteen pellen. Het centrale deel verwijder je met het mesje voordat je het teentje in de kan van een blender doet met de rest van de ingrediënten. Doe er vervolgens een beetje bouillon van de kikkererwten bij, de kruiden en het zout, en meng alles goed. Het is de bedoeling een dikke pasta te maken. Maar als je de textuur lichter wilt maken, voeg je gewoon wat meer bouillon toe.
2. Soep van pompoen en sojazaad
Zaden zijn een uitstekende bron van vezels en dit element verbetert de gezondheid van het spijsverteringsstelsel, zoals blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Reviews (Engelse link). Het is belangrijk om in de dagelijkse behoefte aan vezels te voorzien om constipatie te voorkomen en zelfs de kans op het ontstaan van ontstekingsziekten te verminderen.
In dit geval zijn de volgende ingrediënten nodig:
- 4 1/4 kopjes water
- 125 gram sojazaad
- 200 gram pompoen
- 2 aardappelen
- 2 wortelen
- 1 prei
- extra vierge olijfolie
- peterselie
- zwarte peper
- zout
De uitwerking is heel eenvoudig. Je moet allereerst beginnen met de groenten goed te wassen voor je ze in blokjes snijdt. Onmiddellijk daarna verwarm je water in een pan. Alles wordt hierin verwerkt, met extra vierge olijfolie, peterselie, zwarte peper en zout.
Zodra het water kookt, verlaag je de temperatuur en laat je het 30 minuten sudderen. Na enige tijd is het klaar om te consumeren, al kan het ook door een blender gehaald worden om de consistentie te verbeteren.
3. Champignoncrème
Champignoncrème is een gerecht dat door de kleintjes over het algemeen goed geaccepteerd wordt en opvalt door zijn concentratie antioxiderende bestanddelen. Deze elementen helpen het ontstaan van complexe ziekten te voorkomen en blokkeren ook ontstekingsmechanismen.
De benodigde ingrediënten zijn de volgende:
- 500 gram champignons
- 1 1/4 kopjes groentebouillon
- 50 ml melk of room
- 1 kleine ui
- extra vierge olijfolie
- zout
- peper
Om te beginnen moet je de champignons of zwammen goed wassen (let goed op om de resten vuil op de juiste manier te verwijderen). Vervolgens verwijder je het steelgedeelte en snijd je de ui fijn. Verhit dan een beetje olie in een koekenpan en voeg de ui toe om die een paar minuten te fruiten.
Daarna voeg je de paddestoelen of zwammen toe. Roer voortdurend zodat ze niet verbranden. Zodra ze kleiner worden, giet je de bouillon erbij en laat je ze op hoog vuur 10 of 15 minuten koken. Het enige wat nog rest is het resultaat met een staafmixer te pureren en het dan terug in de pan te doen, de room toe te voegen en langzaam te roeren om in te dikken. Breng tot slot op smaak met zout en peper en dien op.
Bereid vegetarische en veganistische recepten voor kinderen
Zoals je gezien hebt, zijn er verschillende vegetarische en veganistische recepten voor kinderen die met een paar ingrediënten in korte tijd voor het menu van je gezin klaargemaakt kunnen worden. Ze bevatten namelijk veel essentiële voedingsstoffen en verschillende antioxidanten. Daarom worden ze als gezond beschouwd. Natuurlijk moet je ze introduceren in de context van een gevarieerd dieet.
Houd er tot slot rekening mee dat het veganistische dieet meestal een tekort heeft aan bepaalde elementen zoals ijzer, vitamine B12, vitamine D, en zelfs eiwitten. Daarom kan het nodig zijn om aan te vullen met farmacologische preparaten om tekorten te voorkomen die de groei of ontwikkeling van de kleintjes belemmeren. Praat dus zeker met een specialist voordat je je kind op een vegetarisch of veganistisch dieet zet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Camaschella C. (2019). Iron deficiency. Blood, 133(1), 30–39. https://doi.org/10.1182/blood-2018-05-815944
- Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4