Rijstpudding voor baby's: recept en voordelen

We gaan je laten zien hoe je op een eenvoudige manier een rijstpudding voor baby's klaarmaakt, en ook wat de voordelen van dit gerecht zijn vanaf 6 maanden.
Rijstpudding voor baby's: recept en voordelen

Laatste update: 24 juni, 2022

Rijstpudding voor baby’s is uitstekend voeding om de bijdrage van koolhydraten tijdens de eerste levensfasen te garanderen. Het kan in het dieet van de allerkleinsten worden opgenomen zodra ze ouder zijn dan 6 maanden, als onderdeel van hun aanvullende voeding.

Alvorens te beginnen is het belangrijk te benadrukken dat je van 0 tot 6 maanden je baby geen ander voedsel hoeft aan te bieden dan melk (moedermelk of flesvoeding). Dit zorgt voor een goede groei. Het levert tegelijk bio-actieve stoffen die de werking van het lichaam van de baby verbeteren.

Dit alles gezegd hebbende, neem een potlood en papier en schrijf de aanbevelingen op. Zo haal je het beste uit rijstpudding voor baby’s.

Hoe maak je rijstpudding voor baby’s

Het bereiden van een rijke en voedzame rijstpudding is gemakkelijk en zuinig. Let goed op de uitwerking want er zijn maar weinig ingrediënten voor nodig die je zeker thuis bij de hand hebt. Laten we beginnen met koken!

Verschillende soorten rijst
Er zijn verschillende soorten rijst, en ze kunnen allemaal gebruikt worden om bereidingen voor kleintjes te maken.

Ingrediënten

Voor we de ingrediënten vermelden, moeten we opmerken dat je voor dit recept verschillende vloeistoffen kunt gebruiken: water, moedermelk, flesvoeding, of zelfs groentebouillon. Je zult je echter aan de smaak van de baby moeten aanpassen en de optie gebruiken die bij hem de meeste acceptatie opwekt.

  • 1/4 kop rijst
  • 200 ml vocht
  • Een scheutje extra vergine olijfolie

Stap voor stap instructies

  1. Maal allereerst de rijst tot een meelachtige textuur. De gebruikte soort kan variëren. Gebruik bijvoorbeeld yamani, basmati, of lange rijst.
  2. Als deze stap voltooid is, verwarm je de vloeistof die je gekozen hebt in een pan.
  3. Als het aan de kook komt, voeg je het rijstmeel toe. Je kunt er zelfs een paar pollepels flesvoeding bij doen.
  4. Laat dit de volgende 5 minuten al roerend koken, om te voorkomen dat de pap aanbrandt of blijft plakken.
  5. Als je de textuur wilt veranderen, voeg dan wat meer vloeistof toe (als het te dik is).
  6. Als je een homogene crème krijgt, stop je met koken, wacht je tot het afgekoeld is, en dien je het op in een schaal voor de baby. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, want het conserveert goed.

Enkele voordelen van rijstpudding voor baby’s

Rijstpudding biedt baby’s verschillende voordelen als het in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding wordt geïntroduceerd.

Allereerst levert het complexe koolhydraten van hoge kwaliteit. Deze ingrediënten slagen erin in de energiebehoefte te voorzien en tegelijk de anabole routes van de stofwisseling te activeren. Die zijn nodig voor de groei.

Tegelijk moeten we wijzen op het eiwitgehalte van de bereiding als die gemaakt wordt met moedermelk of flesvoeding. In dit geval hebben we het over eiwitten met een hoge biologische waarde, die zowel tot de goede werking (Engelse link) van het organisme als tot de groei ervan bijdragen.

Het is belangrijk op te merken dat rijst zelf een belangrijke concentratie vezels bevat, een essentieel element om de darmtransit te stimuleren en de kans op constipatie te verminderen. Ook bevordert vezel de groei van microbiota bacteriën en verbetert zo de gezondheid van de darm.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) dient een deel van de vezels als energiesubstraat voor deze micro-organismen en draagt het bij tot het voorkomen van spijsverteringsziekten.

Rijstpudding voor baby's
Bereid babyvoeding thuis, met natuurlijke en gevarieerde ingrediënten. Zo bereik je een adequate groei en werking van het lichaam van je kind.

Bereid rijstpudding voor je baby

Zoals je gezien hebt, is het bereiden van rijstpudding voor baby’s heel eenvoudig. We hebben ook over een bereiding die een hoge voedingsdichtheid heeft, vooral als moedermelk als een van de hoofdingrediënten gebruikt wordt.

Als je echter flesvoeding gebruikt, moet je goed de etikettering lezen om er zeker van te zijn dat er geen toegevoegde suikers in zitten.

Bedenk tot slot dat de voeding van de baby vanaf het begin, vanaf 6 maanden, gevarieerd moet zijn. In dit verband kun je het beste met een specialist overleggen om grondig te weten welke voedingsmiddelen in het dieet kunnen worden opgenomen. Bied ze vervolgens vaak aan om voedingstekorten te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.