Havermout recepten voor baby's en de voordelen
Havermout recepten voor baby’s zijn een uitstekende manier om hoogwaardige koolhydraten en vezels in het dieet van de kleintjes op te nemen.
We hebben het over een van de beste granen die er zijn en daarom leren we je vandaag een recept om er het meeste uit te halen en de voeding van kinderen te optimaliseren. Let op!
Hoe maak je havermout voor baby’s klaar?
Houd er rekening mee dat de havervlokken die aanbevolen worden om aan kleintjes te geven, die havervlokken zijn die natuurlijk zijn. Met dit in gedachten kun je het beste kiezen voor die met een biologische certificering.
Evenzo moet je bij het gebruik van flessenmelk de etikettering controleren om er zeker van te zijn dat ze geen toegevoegde suikers bevatten.
Ingrediënten
Als je heerlijke havermout voor je baby wilt klaarmaken, heb je alleen de volgende ingrediënten nodig:
- Havervlokken
- Moedermelk of flesvoeding
- Vers fruit
Havermout recepten: stap voor stap instructies
- Doe allereerst de havervlokken in een keukenmachine om ze te mengen en te malen tot het fijnst mogelijke meel.
- Bewaar het resultaat in een bakje en kies waar mogelijk voor die met een luchtdichte afsluiting. Zo kun je het deel dat overblijft beter bewaren voor toekomstige uitwerkingen.
- Meet de hoeveelheden van de te gebruiken ingrediënten goed af: voor elke 2 delen moedermelk of flesvoeding moet slechts één deel havermout gebruikt worden.
- Doe beide ingrediënten in een steelpan en verwarm de bereiding op laag vuur gedurende ongeveer 3 minuten. Roer voortdurend om vastplakken of aanbranden te voorkomen.
- Als de bereiding een dichte textuur heeft bereikt, als een pasta, zoet je het met de geraspte appel of een banaan. Als je fruit gebruikt, biedt de bereiding verschillende extra gezondheidsvoordelen voor je kleintje.
Voordelen van havermout recepten voor de gezondheid van baby’s
Zoals we al zeiden hebben havermout recepten voor baby’s verschillende positieve effecten op hun gezondheid.
Het eerste daarvan heeft te maken met de aanwezigheid van beta glucanen in de granen. Dit is een soort oplosbare vezels die de groei van gunstige bacteriën in de microbiota stimuleert. Op middellange termijn vertaalt zich dat in allerlei voordelen op de spijsverteringscapaciteit, zoals blijkt uit een studie gepubliceerd in Het Journal of Nutritional Biochemistry (Engelse link).
Bovendien is deze vezel in staat het volume van de fecale bolus te vergroten, wat een grotere activering van de intestinale mechanoreceptoren veroorzaakt. Zo ontstaan intensere peristaltische bewegingen, die een efficiëntere darmtransit bevorderen (Engelse link) en de kans op constipatie beperken.
Bovendien heeft haverpap een belangrijk eiwitgehalte. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de juiste groei en ontwikkeling van alle lichaamsweefsels. Het is belangrijk de nadruk te leggen op de consumptie ervan in alle levensfasen, maar vooral in de vroege zuigelingenjaren en in de puberteit.
Havermout recepten voor baby’s klaarmaken
Zoals je hebt kunnen zien, is het heel eenvoudig om havermout recepten voor baby’s klaar te maken. Er zijn maar een paar ingrediënten nodig om een voortreffelijk en voedzaam resultaat te krijgen. Maar als je flessenmelk gebruikt, moet je altijd een merk kiezen dat kwaliteit garandeert, zonder toegevoegde suikers of andere toevoegingen die de darmmicrobiota aantasten.
Vergeet tot slot niet dat het tot een levensjaar de sleutel is om borstvoeding te blijven geven. Dit is namelijk de beste voeding die aan de kleintjes gegeven kan worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- AEP En familia. Asociación Española de Pediatría. (2022). Alimentación Complementaria. Consultado el 26 de mayo de 2024. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/alimentacion-complementaria-0
- Agencia de Salud Pública de Cataluña. (2024). Alimentación saludable en la primera infancia. Consultado el 26 de mayo de 2024. https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/alimentacio_saludable/primera-infancia/index.html#googtrans(ca|es)
- Gómez Carus, A., Ceballos Walls, I., Ruiz Moreno, E., Rodríguez Alonso, P., Valero Gaspar, T., Ávila Torres, J. M., & Varela Moreiras, G. (2017). Informe: datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Fundación Española de la Nutrición. (FEN). https://www.fen.org.es/publicaciones/buscador/default
- OPS (s/f). Lactancia materna y alimentación complementaria. Paho.org. Consultado el 26 de mayo de 2024. https://www.paho.org/es/temas/lactancia-materna-alimentacion-complementaria