13 Eenvoudige recepten die baby's met hun handen kunnen eten
Het bereiden van eenvoudige, fingerfood recepten is essentieel om je baby meer vertrouwd te laten raken met verschillende voedingsmiddelen. Zo vergroten ze hun repertoire aan texturen en smaken, wat helpt om het afwijzen van bepaalde voedingsmiddelen in de toekomst te verminderen. Mis daarom deze lijst met leuke receptideeën die baby’s met hun handen kunnen eten niet.
Alvorens te beginnen moeten we opmerken dat al deze bereidingen een goede voedingsinname bieden, maar het is belangrijk ze te combineren om een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en andere essentiële elementen te verzekeren. Zo voorkom je tekorten in deze belangrijke fase van groei en ontwikkeling van kinderen.
Om je taak gemakkelijker te maken, hebben we de bereidingen die baby’s met hun handen kunnen eten, ingedeeld naar hun voornaamste ingrediënten. Let dus op en laten we beginnen met koken!
Recepten die baby’s met hun handen kunnen eten
1. Broccoli gehaktballetjes
Ingrediënten
- 500 gram broccoli
- 200 gram broodkruimels
- Een halve ui
- Peterselie
- 50 gram kaas
- 2 eieren
Stap voor stap instructies
- Kook de broccoli 5 minuten in een pan met kokend water.
- Giet het dan af en hak het fijn, samen met de peterselie, ui en kaas.
- Doe de ingrediënten in een kom en voeg twee eieren en het paneermeel toe.
- Kruid en roer, zolang de baby ouder is dan een jaar.
- Vorm de gehaktballetjes met de hand en leg ze op een bakplaat.
- Laat ze 30 minuten op 180 graden garen.
2. Pannenkoeken met pompoen en havermout die baby’s met hun handen kunnen eten
Ingrediënten
- 100 gram pompoen
- 1 eetlepel havermeel
- Kruiden
- Zout en zuiveringszout (alleen voor ouder dan 1 jaar)
- Olijfolie
Stap voor stap instructies
- Schil de pompoen en snijd hem doormidden, verwijder de pitten en snijd hem in blokjes, zodat hij goed gaar wordt.
- Bereid de pompoen vervolgens in de magnetron
- Als hij gaar is, pureer je hem en doe je hem in een kom.
- Voeg het havermeel, specerijen naar smaak, zout en zuiveringszout toe.
- Mix opnieuw en bak porties van het mengsel op een bakplaat bruin met extra vierge olijfolie.
3. Groente-omelet die baby’s met hun handen kunnen eten
Ingrediënten
- Een halve ui
- 1 aubergine
- 1 paprika
- 3 eieren
- Zout (alleen voor baby’s ouder dan een jaar)
Stap voor stap instructies
- Snipper de ui, aubergine en paprika. Sauteer ze in een koekenpan tot ze zacht zijn.
- Doe tegelijk 2 of 3 eieren in een kom en klop ze los.
- Doe de uitgelekte en gekookte groenten bij de eieren, roer goed, en voeg zout toe als dat nodig is.
- Giet het mengsel terug in de pan om aan elke kant een paar minuten bruin te bakken.
4. Pasta met groenten
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 courgette
- Zout (alleen voor kinderen ouder dan 1 jaar)
- 1 paprika
- 1 tomaat
- Verse basilicum
- 2 ons Parmezaanse kaas
Stap voor stap instructies
- Begin met de aubergine, courgette en paprika in blokjes te snijden.
- Sauteer dan de groenten gaar en voeg wat zout toe.
- Doe de groenten terug in de pan en voeg de gepelde en in stukjes gesneden tomaat toe. Na een paar minuten heb je een gladde saus.
- Om verder te gaan kook je de pasta volgens de aanwijzingen van de fabrikant in een aparte pan.
- Giet de pasta af als ze klaar is en voeg ze bij de saus.
- Maak af met verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.
Waarom recepten met groenten en peulvruchten in het dieet van je baby opnemen?
De regelmatige aanwezigheid van groenten in het dieet van een baby is essentieel voor een goede toevoer van antioxidanten. Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels. Daardoor (Engelse link) wordt de werking van het organisme geoptimaliseerd en de kans op het ontstaan van chronische en complexe ziekten in de toekomst verkleind.
5. Zalmburgers
Ingrediënten
- 340 gram zalm
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 2 selderij
- 2 paprika’s
- Een theelepel mosterd
- Een eetlepel roomkaas of yoghurt
- Peterselie
- Broodkruimels
- 1 ei
Stap voor stap instructies
- Snijd de knoflook, ui, selderij en paprika’s in heel kleine blokjes.
- Kruid een stuk zalm met zout en peper en grill het 5 minuten aan elke kant. Zet dit vervolgens even apart.
- Bak de groenten aan en voeg een beetje mosterd toe. Breng opnieuw op smaak met zout en peper als de groenten gaar zijn. Haal dan van het vuur.
- Doe de zalm in een kom en voeg er wat roomkaas of yoghurt en peterselie aan toe.
- Voeg dan de groenten en het broodkruim toe.
- Voeg nu de losgeklopte eieren toe en vorm er met de hand de hamburgers van.
- Leg ze in een ovenschaal en bak ze in de oven op 200 graden gedurende 12 minuten.
6. Gebakken tilapia die baby’s met hun handen kunnen eten
Ingrediënten
- Een halve kilo heek
- 200 gram aardappelen
- 1 ui
- 1 paprika
- 4 teentjes knoflook
- Zout (voor baby’s ouder dan een jaar)
Stap voor stap instructies
- Was en schil de aardappelen en snijd ze dan in staafjes.
- Snijd de ui in plakjes en de paprika in grove stukken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de groenten in een schaal. Laat ze dan 25 minuten in de oven garen.
- Leg na deze tijd de stukken vis met zout en peper op de aardappels en zet de schotel nog 20 minuten terug in de oven.
- Fruit om het af te maken knoflook in een koekenpan en giet het over de bereiding.
7. Zalm en papillote
Ingrediënten
- Seizoensgroenten
- Zalm
- Olijfolie
Stap voor stap instructies
- Snijd eerst de groenten naar smaak, liefst in staafjes.
- Leg ze dan op de bodem van een siliconen ovenschaal. Giet er een scheutje olijfolie en een beetje water over.
- Leg de zalm erop en bedek de groenten ermee. Sluit de schaal.
- Bak in de oven op 200 graden gedurende 15 minuten en het is klaar.
8. Gebakken zeebaars
Ingrediënten
- 1 zeebaars
- 1 aardappel
- Een ui
- Olijfolie
- Zout (als de baby ouder is dan een jaar)
Stap voor stap instructies
- Snijd om te beginnen de aardappelen met een mandoline en snipper de ui in julienne reepjes.
- Schik beide ingrediënten op de bodem van een bakplaat met een beetje zout en olijfolie.
- Bak ze 15 minuten op 165 graden.
- Kruid na de tijd de vis met zout en peper (die de visboer al voor de oven heeft klaargemaakt) en leg hem boven op de aardappels.
- Bak nog 20 minuten en het is klaar.
Waarom deze visrecepten in het dieet van je baby opnemen?
Vis is een fundamenteel voedingsmiddel in de voeding omdat het een optimale bron is van omega 3-vetzuren. Van deze elementen is aangetoond dat (Engelse link) ze ontstekingen in verschillende organen en weefsels kunnen reguleren en de kans op het ontstaan van complexe ziekten in de toekomst verminderen. Bovendien dragen ze bij tot de goede spiergezondheid van zuigelingen.
9. Kalfsstoofpot
Ingrediënten
- 1 kilo rundvlees
- 2 wortelen
- 1 ui
- 4 kopjes kippenbouillon
- Mosterd en zout (baby’s ouder dan een jaar).
Stap voor stap bereiding
- Schil en snijd de wortels en uien.
- Bak ze dan bruin in een koekenpan.
- Voeg dan het vlees. Voeg, als het vlees geseald is, een beetje mosterd en zwarte peper toe.
- Overgiet het geheel nu met kippenbouillon en laat het een paar uur op een heel lage temperatuur koken.
- Als de saus wat ingedikt is, kan naar wens meer water toegevoegd worden.
10. Gebraden kalfsrollade
Ingrediënten
- Rundvlees
- Ui
- Olijfolie en peper
- Witte wijn
- Tijm en laurierblad
- Knoflook
Stap voor stap instructies
- Verwijder het vet van het vlees en bind het dan vast met een touwtje. Het is het beste om het een nacht te marineren, maar deze stap kan achterwege gelaten worden.
- Snijd om te beginnen de ui in grote stukken en leg deze in een ovenschaal.
- Schik er het gekruide vlees op en baad het met olijfolie en witte wijn.
- Bestrooi met tijm en laurier met 2 knoflookblaadjes.
- Voeg een beetje water toe en kook op 175 graden gedurende een uur.
Waarom deze recepten met vlees die baby’s met hun handen kunnen eten in het dieet van je baby verwerken?
Vlees van dieren (kip, varkensvlees, rundvlees) is een essentieel bestanddeel van het dieet van zuigelingen omdat het ijzer, vitamine B12, en eiwitten met een hoge biologische waarde levert. Deze laatste elementen zorgen voor een juiste groei en structurele ontwikkeling en vormen ook een toereikende bron van energie.
11. Havermoutkoekjes
Ingrediënten
- 340 gram pompoen
- 1 kop havervlokken
- 4 eieren
- 5 gehakte walnoten
- Kaneel en vanille-essence
Stap voor stap instructies
- Rooster een pompoen in de oven.
- Meng intussen de havervlokken en de eieren.
- Voeg dan de pompoen toe en klop alles goed door elkaar. Splits de walnoten en voeg ze ook toe.
- Voeg dan een beetje kaneel en vanille-essence toe.
- Vul koekvormpjes met het mengsel en bak ze op 165 graden gedurende 30 minuten.
12. Appel omelet die baby’s met hun handen kunnen eten
Ingrediënten
- 2 appels
- 5 eetlepels boter
- Kaneel
- 2 eetlepels suiker (meer dan 1 jaar oud)
- 2 eieren
Stap voor stap instructies
- Was eerst de appels, schil ze en snijd ze in plakjes.
- Kook ze op matig vuur met boter en kaneel.
- Als ze zacht zijn, voeg je de suiker toe en laat je ze nog 2 minuten verder koken.
- Klop tot slot de eieren los en voeg de appel toe, en laat het mengsel in de pan nog een paar minuten bruin worden.
13. Sponge cake
Ingrediënten
- 8 eetlepels
- 1 kopje suiker (voor baby’s ouder dan een jaar)
- 4 eieren
- Vanille-essence
- Sap van een citroen
- 1 1/2 kopjes bloem
- 3 theelepels gist
- Zout
- Citroenrasp
Stap voor stap instructies
- Klop de boter en suiker in een kom.
- Voeg dan een voor een de eieren toe en blijf mengen.
- Giet er de vanille-essence bij, samen met het citroensap.
- Meng apart de bloem, de gist, het zout en de citroenrasp.
- Doe de twee mengsels vlak daarna bij elkaar en roer alles door elkaar.
- Doe de bereiding over in een ovenschaal en bak ze 45 minuten op 180 graden.
Bereid eenvoudige recepten die baby’s met hun handen kunnen eten
Zoals je gezien hebt, zijn er veel alternatieven voor het bereiden van eenvoudige recepten die baby’s met hun handen kunnen eten en zo hun opname van voedingsstoffen verbeteren. Bij recepten op basis van vis is het belangrijk alle graten te verwijderen voor je ze bereidt, om ongelukken te voorkomen.
Bedenk tot slot dat het voor een goede gezondheid van de kleintjes van essentieel belang is ze vanaf het begin een gevarieerde en evenwichtige voeding te geven. Dit zal zorgen voor een optimale toevoer van essentiële voedingsstoffen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alkadi H. (2020). A Review on Free Radicals and Antioxidants. Infectious disorders drug targets, 20(1), 16–26. https://doi.org/10.2174/1871526518666180628124323
- Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions, 45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
- Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. (2018). RECOMENDACIONES DE LA ASOCIACIÓN ESPAÑOLA DE PEDIATRÍA SOBRE LA ALIMENTACIÓN COMPLEMENTARIA. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/recomendaciones_aep_sobre_alimentacio_n