Lepel vriendelijke purees voor baby's van 6 tot 9 maanden

De volgende purees zijn zeer gemakkelijk te bereiden en hebben een zeer hoge voedingswaarde voor je baby. We leggen ze stap voor stap uit, en je zult zien hoeveel je baby ervan zal genieten!
Lepel vriendelijke purees voor baby's van 6 tot 9 maanden

Laatste update: 14 februari, 2019

Om je te helpen bij het plannen of aanvullen van het dieet van je kind, zijn hier enkele lepel vriendelijke purees voor baby’s van 6 tot 9 maanden oud. We laten je zien welke voedingsmiddelen het meest geschikt zijn voor deze fase van hun ontwikkeling, evenals de beste kook- en presentatiemethoden.

In dit stadium raden we aan om nieuw voedsel op een geleidelijke manier te introduceren. Daarmee bedoelen we dat je één nieuw soort voedingsmiddel per week moet introduceren en in gematigde hoeveelheden.

Op deze manier kan je baby wennen aan de smaak, geur en textuur. Als gevolg hiervan kun je het dieet van je baby effectief verbeteren.

Richtlijnen voor lepel vriendelijke purees voor baby’s van 6 tot 9 maanden oud

Richtlijnen voor lepel vriendelijke purees voor baby's van 6 tot 9 maanden oud

Geduld is een deugd als het gaat om het aanmoedigen van je baby om te eten. Het is echter ook belangrijk om andere maatregelen en richtlijnen te implementeren om dit doel te bereiken. De belangrijkste richtlijnen luiden als volgt:

  • Gebruik vers voedsel van goede kwaliteit.
  • Behandel voedsel op de meest hygiënische manier mogelijk.
  • Vermijd te veel kruiden en voeg ook geen suiker toe.
  • Vermijd het combineren van meer dan 2-3 voedingsmiddelen, omdat dit een te grote schok voor het smaakvermogen van de baby kan zijn en het voor het lichaam moeilijk te verteren is.
  • Geef nooit te warme of koude gerechten. Serveer ze warm, zodat je baby sneller geneigd is om ze op te eten.
  • Wat het bereiden van vlees betreft, hebben stomen en bakken de voorkeur. Dit zal je baby helpen om ze te verteren en zal ook het overtollige vet verminderen. Een ander voordeel is dat het de meeste voedingsstoffen behoudt.
  • Gebruik plastic of siliconen lepels om irritatie van het tandvlees van de baby door het contact te voorkomen.
  • Let op mogelijke bijwerkingen bij het eten van bepaald voedsel.
  • Je kunt de bouillon, puree en roomsoepen begeleiden met een stuk brood, maar je moet het in stukjes snijden, zodat je baby het probleemloos kan kauwen.

Het meest geschikte voedsel

Met betrekking tot de meest geschikte voedingsmiddelen voor puree in deze fase, raden we je aan te kiezen voor groenten zoals:

  • Wortels
  • Pompoenen
  • Courgette
  • Aardappelen

Daarnaast zijn goede opties:

  • Verrijkte babygranen
  • Haver
  • Volkoren pasta
  • Witte rijst 

In het geval van vruchtenpuree zijn de meest geschikte vruchten onder andere:

  • Peren
  • Appels
  • Bananen
  • Perziken
  • Mango’s

Hieronder volgen enkele groente- en fruitpurees voor je kleintje om van te genieten.

Lepel vriendelijke purees voor baby’s van 6 tot 9 maanden oud

1. Puree van mango en banaan

bordje mango en een banaan

Ingrediënten

  • 1 banaan
  • 1 kleine mango

Bereiding

  • Verwijder eerst de schil van de banaan en de mango.
  • Snijd vervolgens het fruit in grote stukken en plaats ze in de blender of keukenmachine.
  • Meng dan tot je een min of meer dikke consistentie verkrijgt, met heel weinig klontjes.
  • Een mogelijke variant van dit recept zou zijn om de banaan te vervangen door witte rijst.

2. Pompoenpuree

Pompoenen zijn een van de meest voedzame en vezelrijke groenten voor baby’s van 6 tot 9 maanden oud. Ze kunnen in de oven worden gebakken of worden gestoomd. Vergeet dan niet om ervoor te zorgen dat ze mooi en zacht zijn.

Vergeet niet dat in lepel vriendelijke purees voor baby’s van 6 tot 9 maanden, je zaden en grote klontjes die gevaarlijk kunnen zijn voor je baby of een belemmering kunnen vormen voor zijn spijsvertering moet verwijderen.

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen
  • Water

Bereiding

  • Snij de pompoen eerst doormidden of in meerdere stukken. Op deze manier kun je de zaden met een lepel verwijderen en ze vervolgens in een pan laten koken tot ze zacht worden.
  • Als ze gekookt zijn, dan moet je ze in de blender doen. De dichtheid van de puree is afhankelijk van de hoeveelheid water die wordt toegevoegd.

3. Kippenbouillon

schaaltje romige kippensoep

In tegenstelling tot puree heeft bouillon een veel zachtere consistentie. En omdat kip het ideale vlees is om in de eerste paar maanden van het leven in de voeding van een baby te introduceren, is de beste bouillon die je kunt bereiden een kippenbouillon.

Het eiwitgehalte zal de ontwikkeling van de baby enorm verbeteren en zijn immuunsysteem versterken.

Ingrediënten

  • 3 kipfilets, zonder bot
  • 2 kopjes kippenbouillon met een laag natriumgehalte

Bereiding

  • Zet eerst het water aan de kook.
  • Leg de kip in de pan en voeg vervolgens de bouillon toe tot de kip volledig bedekt is.
  • Kook het daarna op een matig vuur gedurende 20 minuten. Je moet oppassen dat je de bouillon niet laat droogkoken, zodat de stukjes kip niet uitdrogen.
  • Eenmaal gekookt, moeten de stukjes kip in zeer kleine stukjes worden gesneden en daarna bewerkt worden in de blender, samen met de bouillon, totdat je een goede puree krijgt.

Lepel vriendelijke purees voor baby’s van 6 tot 9 maanden oud zijn zeer gemakkelijk te bereiden en hebben een zeer hoog voedingsgehalte. Daarom is het een goed idee om ze in dit stadium van hun ontwikkeling in hun dieet op te nemen.

Een laatste ding om te onthouden is dat, hoewel ze door hun lage zoutgehalte nogal onsmakelijk lijken, je in dit stadium toch geen kruiden moet toevoegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • See VHL., Mas E., Prescott SL., Beilin LJ., et al., Effects of postnatal omega 3 fatty acid supplementation on offspring pro resolving mediators of inflammation at 6 months and 5 years of age: a double blind, randomized controlled clinical trial. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2017. 126: 126-132.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.