Plaats jezelf nooit tussen je kind en je ex

Plaats jezelf nooit tussen je kind en je ex

Laatste update: 31 juli, 2018

Er mag niets zijn dat de relatie van je kind en je ex verstoort, althans niets van jou.

Wat de reden ook is voor je scheiding, hoe goed of slecht hij als echtgenoot ook was – of de tekortkomingen die hij volgens jou heeft – er is geen excuus om jezelf tussen de relatie van je kind met zijn vader te plaatsen.

Als jij en je partner niet meer samen zijn dan moet je je kind voorbereiden. Zo kan hij de scheiding van zijn ouders op de best mogelijke en gezondste manier tegemoet te treden. De vete moet niet doorgaan tussen de twee mensen waar hij het meest van houdt in het leven.

Vervul je rol als moeder. Je wilt niet ook nog de rol van hun vader op je nemen.

Jij, als de moeder van je kind die je bij jou thuis grootbrengt, bent één van de belangrijkste mensen die verantwoordelijk is voor zijn welzijn, maar je bent niet de enige.

De vader van je kind (nu je ex) moet zich ook zorgen maken over:

 • de financiële steun van je kind
 • zijn fysieke en mentale gezondheid
 • zijn opleiding
 • bescherming

Als het jouw taak is om:

 • hem elke ochtend wakker te maken
 • ontbijt te maken
 • ervoor te zorgen dat hij schoon is
 • zijn haar gekamd is
 • hij netjes aangekleed is

Dan kan het de verantwoordelijkheid van zijn vader zijn om hem op school af te zetten of aan het einde van de dag op te halen.

Gezin met ravijn in het midden

Plaats jezelf nooit tussen je kind en je ex

Laat je ex, als de vader van het kind, de verantwoordelijkheden die je hebt delen. Terwijl je daarmee bezig bent, laat je je kleintje genieten van tijd die hij doorbrengt met zijn vader.

Je wilt niet de enige persoon worden die de leiding heeft over:

 • zijn opleiding
 • zorg
 • vermaak

Dat geldt ook voor het zijn van zijn enige bron van genegenheid en quality tijd.

Tenzij het zijn gezondheid, welzijn of het leven negatief beïnvloedt, of je ex niet het beste rolmodel voor je kind is, zou je geen excuses of obstakels moeten maken om ze samen te laten zijn wanneer dat is wat ze willen.

Een kind heeft recht op een vader en een moeder die waken over zijn zorg: om hun best te doen om van hem te houden, hem groot te brengen en om te fungeren als een steun die hem de zekerheid en het vertrouwen geeft om door het leven te lopen.

Alleen omdat je in verschillende huizen woont en het huwelijk dat je ooit had voorbij is, hoeft het kind dat je deelt niet te lijden onder de fysieke afwezigheid van zijn vader. Elk kind heeft het recht om te genieten van het hebben van een vader, vooral als de vader niet langer bij hem woont.

Wat jij en je ex moeten doen is verder gaan

Gescheurd hart met gebroken gezin

De beste manier om ervoor te zorgen dat een kind niet de gevolgen ondervindt van een echtelijke scheiding, is om hem zich veilig en geliefd te laten voelen; om hem de aandacht te geven die hij nodig heeft.

Zelfs als jij en je partner gescheiden zijn en de persoon die jaren je man was, nu gewoon ‘de vader van je kind’ is. Het geeft je niet het recht om de relatie tussen je kind en je ex te belemmeren.

Je moet de persoon die je in het verleden liefhad niet kwetsen of beledigen. En al helemaal niet in het bijzijn van je kind. Niet voor wat ook ter wereld.

Houd in gedachten dat je geen deel meer uitmaakt van een gezin. Desondanks heb je een gemeenschappelijk doel, een prioriteit die jullie voor jullie hele leven bij elkaar houdt.

Zoek een manier waarop jij en je ex het eens kunnen worden. Dit is nodig om de emotionele stabiliteit en het geluk van je kind te behouden. Deze richtlijnen kunnen je helpen:

 • Beide ouders zullen de verantwoordelijkheid delen om het kind op te voeden.
 • Wees nooit respectloos tegen elkaar, vooral niet waar je kind bij is.
 • Geen van jullie twee zal slecht over de ander spreken in het bijzijn van je kind.
 • Jullie beiden zullen luisteren naar de meningen en gevoelens van je kind. Die is het belangrijkste.
 • Je moet je kind laten zien en laten weten dat, hoewel jullie nu gescheiden zijn, zowel jij als je ex heel veel van hem houden en je hem in zijn hele leven zult blijven steunen.
 • Plaats je kind nooit middenin een meningsverschil die je als volwassenen hebt.
 • Je mag je kind nooit als een aanvalswapen gebruiken om elkaar pijn te doen.

Tussen je kind en je ex…

Er moet niets anders zijn dan liefde, gezonde en open communicatie, vertrouwen, respect en bewondering tussen je kind en je ex. Wat je ook kunt doen om dit te versterken, doe het.

Een vader en moeder moeten altijd bereid zijn om hun onenigheden opzij te zetten en hun gedeelde kind op de eerste plaats te zetten.  It might interest you...

Brief aan de vader van mijn kinderen: dit is wat je mist
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Brief aan de vader van mijn kinderen: dit is wat je mist

Je mist het vaderschap en alle mooie dingen die daarbij horen. De momenten die het leven van een vader de moeite waard maken gaan aan je voorbij.