Brief aan mijn vader die me het leven gaf, maar me nooit liefde heeft gegeven

"Hoe heet je vader?" Dat is de beangstigende en terugkerende vraag die ik mezelf al jaren stel. Ik heb nooit de kans gekregen om mijn vader te ontmoeten omdat hij me in de steek liet. In deze brief aan hem wil ik hem echter zeggen dat ik helemaal niet wrokkig ben.
Brief aan mijn vader die me het leven gaf, maar me nooit liefde heeft gegeven
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 mei, 2018

Brief aan mijn vader

Ik weet niet hoe ik deze brief moet beginnen omdat ik je naam niet ken. Ik heb niets tegen je, wees maar niet bang. Of je deze brief ooit zult lezen, weet ik niet. Maar in deze brief aan mijn vader die ik nooit heb ontmoet, wil ik je laten weten dat ik je vergeef.

Ik vergeef je dat je nooit aan mijn zijde hebt gestaan en dat je me zonder uitleg hebt verlaten. Weet je, de pijn van het niet hebben van een vader heeft van mij een sterkere vrouw gemaakt. Dankzij jou weet ik hoe ik zelf uit moeilijke situaties moet komen.

“Vandaag dacht ik aan jou. Ik weet niet waarom.
In plaats van dat ik woede, hartzeer of haat voelde,
Moest ik een beetje glimlachen.
Niet om jou, maar om mijzelf.
Ik ben een dochter zonder vader die jouw falen heeft overleefd.”

– Cash –

Hoewel de leegte die is achtergelaten door een afwezige vader moeilijk te vullen is, vergeef ik je. Het heeft me geholpen om diegenen te waarderen die zijn opgestaan om jouw plaats in te nemen. Mijn grootvader, mijn grootmoeder en natuurlijk mijn moeder. Ze is al die tijd mijn trouwe metgezel geweest.

Ode aan mijn moeder

Terwijl jij het ouderschap als een optie zag, maakte zij er haar passie van. Ook al liet je haar geen andere keuze dan het alleen te doen. Mijn moeder werkte vele, vele uren om rond te komen. Ze kwam naar mijn schoolevenementen en hielp me met mijn huiswerk.

Als ik een luisterend oor of een schouder nodig had om op uit te huilen was ze er altijd. Ik dank haar uit de grond van mijn hart voor het feit dat zij degene was die de verantwoordelijkheid op zich nam. Ze heeft haar rol perfect vervuld.
Moeder en dochter
Mijn moeder heeft foto’s en herinneringen aan mijn kindertijd waarin jij niet voorkomt. Ze is er in elke fase van mijn leven geweest. Ze is trots op de herinneringen die we samen hebben gecreëerd. Het is mijn moeder die me heeft geleerd wat echte liefde in werkelijkheid is.

Ode aan mijn grootouders

Ik vergeef je voor het feit dat je mijn grootvader hebt gedwongen tegelijkertijd de rol van vader en grootouder op zich te nemen. Mijn opa had zijn verantwoordelijkheden als vader – in woord en daad – al vervuld met zijn eigen kinderen.

Maar hij deed hetzelfde opnieuw, nu voor mij. Hij leerde me om me niet vast te bijten in woede, maar te vergeven. Dankzij hem weet ik dat woede alleen maar vernietigt… Het helpt je nooit om verder te groeien.

Opa leerde me dat niet alles verloren was alleen maar omdat ik geen vader had. Hij steunde mij en hielp me op te groeien tot een sterke en zelfverzekerde vrouw.

Hij heeft me ook geleerd wat geluk is, ondanks dat jij er niet was. En iets dat hij nooit deed, was slecht over jou praten – en ik dank hem daarvoor.

Met hem als voorbeeld leerde hij me om voor niemand en niets te lijden. En hij leerde me dankbaar te zijn voor wat ik heb.

Opa met kleindochter op schoot

Ik heb niets tegen je omdat oma me heeft geleerd om anderen te respecteren. Ze heeft me geleerd een trouwe vrouw te zijn die ook door anderen gerespecteerd wordt.

Ze heeft me geleerd niet te liegen, zodat ikzelf ook niet voorgelogen zal worden. Als ik zo af en toe een lesje nodig had, zorgde zij daarvoor om een beter mens van me te maken.

En nu…

Dus, met deze brief aan mijn vader die ik nooit heb ontmoet, wil ik je duidelijk maken dat ik je niet nodig heb om volwassen te worden. Ik ging verder met mijn leven en ging naar school. Vervolgens doorliep ik de middelbare school en studeerde later af aan de universiteit… En ik deed het allemaal zonder jou.

Dankzij jou weet ik wat voor soort man ik wil – en niet wil – als de vader van mijn kinderen.

Opgroeien zonder jou gaf me de motivatie om naar succes te zoeken en om door te gaan. Als ik om me heen kijk, zie ik dat ik mijn eigen gezin heb kunnen vormen met mensen die erin zijn geslaagd de lege ruimte die jij achterliet te vullen.

“Je kunt niet tegelijkertijd vervuld van haat en mooi zijn. Zoals elk ander meisje, wilde ik mooi zijn. Maar ik was vervuld van haat.”

– Alice Sebold –

Jouw afwezigheid heeft me geleerd dat haat nooit goede resultaten oplevert. Dus heb ik geleerd te vergeven. Ik heb zelfs geleerd jou te vergeven.

Brief aan mijn vader die me het leven gaf, maar me nooit liefde heeft gegeven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.