Lees hier 16 citaten over kinderen en jeugd

Wie wil de wereld niet door de ogen van een kind zien? We hebben enkele citaten over kinderen en jeugd samengesteld die laten zien hoe bijzonder en relevant deze kostbare tijd is.
Lees hier 16 citaten over kinderen en jeugd
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen zijn unieke en bijzondere wezens vanwege de manier waarop ze de wereld zien, vanwege hun eerlijkheid en onschuld. Het zijn pure zielen die ons komen herinneren aan belangrijke levenslessen die we vergeten als we opgroeien. Bijvoorbeeld de helende kracht van kussen, de kracht van een oprechte glimlach of de waarde van het leven in het heden. Dus, om hun essentie en hun leringen te eren, presenteren we vandaag enkele van de beste citaten over kinderen en jeugd.

Filosofen, schrijvers, opvoeders… er is een grote diversiteit aan mensen die hebben nagedacht over deze mooie beginfase van het leven. Met deze beroemde citaten nodigen we je daarom uit om je eigen jeugd te herinneren, die van je kinderen te vieren en te begrijpen hoe deze jaren hun leven zullen beïnvloeden.

Leuke citaten over kinderen en jeugd

16 citaten over kinderen en jeugd

Citaten over kinderen: beschouwingen over de zorg voor kinderen

Iedereen die dagelijks met kinderen leeft en deelneemt aan hun opvoeding, weet dat dit een taak is die even lonend als vermoeiend is. Geen enkel mens is volmaakt, maar degenen die het voorrecht en de verantwoordelijkheid hebben om de zielen van kinderen te vormen, moeten gewetensvol en zorgvuldig met hen omgaan. De volgende zinnen tonen dit ook perfect aan:

 • “Boven elk kind zou een bordje moeten worden geplaatst met de tekst: ‘voorzichtig behandelen, bevat dromen'”. (Mirko Badiale)
 • “De beste manier om kinderen goed te maken, is door ze gelukkig te maken. (Oscar Wilde)
 • “Wat kinderen wordt aangedaan, zullen zij ook de maatschappij aandoen.“(Karl Menninger)
 • “Een persoon is een persoon, hoe klein ook.” (Dr. Seuss)
 • Kinderen onthouden niet wat je ze probeert te leren. Ze onthouden wat je bent.” (Jim Henson)

De jeugd heeft levenslange gevolgen

De volgende beroemde citaten over kinderen tonen het belang van de kindertijd aan bij de vorming van de menselijke persoonlijkheid. De eerste levensjaren smeden namelijk karakter en begrip van de wereld en blijven voor altijd in onze herinneringen. Daarom zal wat er dan gebeurt, vele jaren later gevolgen blijven hebben voor de volwassene.

 • Onderwijs de kinderen en het zal niet nodig zijn om de mannen te straffen”. (Pythagoras)
 • “Wat heeft het voor zin dat een kind de locatie van Neptunus in het heelal kent als hij niet weet waar hij zijn verdriet of zijn woede moet laten?” (José Maria Toro)
 • “De kindertijd is de tuin waar we spelen als we groot zijn.” (Álvaro Bilbao)
 • “Het is gemakkelijker om sterke kinderen te creëren dan om gebroken mannen te repareren.” (Frederik Douglas)
 • “Heb de kindertijd lief. Kijk met vriendelijke ogen naar zijn spelletjes, zijn genoegens, zijn beminnelijke gezindheden.” (Jean-Jacques Rosseau)
 • “Een van de valkuilen van de kindertijd is dat je iets niet hoeft te begrijpen om het te voelen. Tegen de tijd dat de rede in staat is te begrijpen wat er is gebeurd, zijn de wonden in het hart al te diep.” (Carlos Ruiz Zafón)

Citaten over kinderen en hun geweldige lessen

Tot slot willen we een paar citaten wijden aan het herinneren van de prachtige lessen die kinderen elke dag aan ons volwassenen doorgeven. Leven met een baby is je namelijk openstellen voor een frisser, eenvoudiger en optimistischer perspectief op het leven. Het zijn geweldige leraren die ons door hun kleine acties inspireren om beter te worden.

Een kind dat danst in een smal stadsstraatje
 • “Een kind kan een volwassene drie dingen leren: om zonder reden gelukkig te zijn, altijd met iets bezig te zijn en te weten hoe hij uit alle macht kan eisen wat hij wenst.”(Paulo Cohelo)
 • “De kindertijd is een prachtige fase. Er is namelijk geen verleden, geen toekomst; alleen een heden waar met onschuld en illusie naar wordt gekeken”. (Carla Montero)
 • “Terwijl we proberen onze kinderen alles over het leven te leren, leren onze kinderen ons waar het in het leven om draait.” (Angela Schwindt)
 • “Er zijn geen zeven wereldwonderen in de ogen van een kind. Er zijn er zeven miljoen.”(Walt Streightiff)
 • “Houd me weg van de wijsheid die niet huilt, de filosofie die niet lacht en de grootheid die niet buigt voor kinderen.” (Khalil Gibran)

Zorgen voor kinderen om een betere toekomst op te bouwen

Kinderen zijn de toekomst van de wereld en hun heden ligt dus in onze handen. Daarom is het onze verantwoordelijkheid om hen een warme, veilige en verrijkende jeugd te bieden, waardoor ze zich emotioneel gezond kunnen ontwikkelen.

De menselijke kwaliteit van de volwassenen van de toekomst zal afhangen van het onderwijs en de waarden die ze ontvangen en van de herinneringen die tijdens de eerste levensjaren worden gesmeed (Engelse link). Laten we dus voor de kindertijd zorgen en de grootsheid van kinderen eren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Matrángolo G., Yaccarini C., Paz G. (2017).«Autoestima, personalidad, espiritualidad y centralidad de los eventos traumáticos vinculados a las problemáticas psicosociales en la infancia». Revista Científica Arbitrada de la Fundación MenteClara, 2(2),217-237. https://tantra.org.es/revista/index.php/biblioteca/article/view/35/37
 • Piñeiro, B. (2016). Educando niños felices. XinXii. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=cTj9CwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT3&dq=ni%C3%B1os+buenos+ni%C3%B1os+felices&ots=UbMiLr80Ms&sig=RtVB_i3YV44XixhL3JIAYwiGlXM#v=onepage&q=ni%C3%B1os%20buenos%20ni%C3%B1os%20felices&f=false

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.