Zinnen uit Pixar-films die levenslessen bevatten

De waarde van familie, vriendschap en vechten voor wat je wilt, zijn slechts enkele positieve waardes die we in Pixar-films kunnen vinden. Lees hier meer over zinnen uit Pixar-films die levenslessen bevatten.
Zinnen uit Pixar-films die levenslessen bevatten
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

Velen van ons zijn opgegroeid met het kijken naar geanimeerde films van Pixar. We werden bijvoorbeeld zonder enige twijfel verliefd op de personages en hebben een aantal waardevolle levenslessen van deze films geleerd. Lees daarom verder over 7 zinnen uit Pixar-films die levenslessen bevatten.

Inspanningen, doorzettingsvermogen, de kracht van vriendschap en familie zijn enkele van de meest relevante waardes die we in Pixar-films zien. Hier volgen enkele zinnen:

Zinnen uit Pixar-films die levenslessen bevatten

1.Toy Story (1995)

“Je hebt een vriend in mij, je hebt een vriend in mij.
Als de weg er ruig uitziet,
En je bent mijlen en mijlen ver van je warme bed.
Herinner je dan wat je oude vriend zei.
Jongen, je hebt een vriend in mij”
– Toy Story –

Deze karakteristieke film van Pixar Animation Studios betekende een keerpunt in de animatiefilm. Toy Story leert ons namelijk een heel belangrijke boodschap over de waarde over vriendschap.

Zoals filoloog Jaume Duran opmerkt, duikt Toy Story in het concept dat vriendschap, kameraadschap en solidariteit is. Maar niet alleen dat zegt Duran… de echte boodschap van de film is, dat geluk bestaat in het zoeken naar het geluk van de ander. 

Dus, de levensles die we van Toy Story hebben geleerd, is, dat echte vriendschap er een is waarin je het beste voor je vriend wilt, zelfs als dat betekent dat je hem of haar kwijt raakt.

2. Monsters, Inc. (2001)

Waardeer je vrienden en oordeel niet over anderen zonder hun verhaal te kennen.”
Monsters, Inc

Sully en Mike, de hoofdpersonen van deze film, zijn twee beste vrienden die niet meer van elkaar kunnen verschillen. Daarom is Monster, Inc. een van Pixar-films die een van de meest waardevolle boodschappen heeft: oordeel anderen niet op hun uiterlijk.

Zinnen van Pixar-films die levenslessen bevatten
Walt Disney Pictures & Pixar Animation Studios

De film bestrijdt in wezen het begrip stereotypen en vooroordelen, en ironisch ook het beeld van ‘monsters’. Want monsters zijn zogenaamd gemaakt om kinderen bang te maken, maar aan het einde van de film ontdekken we dat deze monsters het tegenovergestelde bereiken, namelijk dat de kinderen…lachen!

3. Zinnen uit Pixar-films: Finding Nemo (2003) 

Als het leven teleurstelt, wat is dan de oplossing? Blijf zwemmen!”
Finding Nemo

Deze film, die de kracht van familie en vriendschap behandelt, gaat ook over overwinnen en teleurstellingen. Marlin moet, met de hulp van zijn vriendin Dory, al zijn angsten en vooroordelen onder ogen zien om zijn zoon te kunnen vinden. Hij zal niet stoppen met zoeken voordat hij dat doet.

Finding Nemo leert ons dat, hoe moeilijk het ook soms kan worden, het nodig is om te blijven vechten om te krijgen wat je wilt en wenst. Niets garandeert ons succes en we zullen altijd mislukkingen en struikelblokken hebben. Daarom moeten we nooit de hoop opgeven!

4. The Incredibles (2004)

De familie maakt ons sterker”
The Incredibles

Zonder twijfel is familie-eenheid de grote verborgen kracht van deze geweldige familie van Pixar-superhelden. Hoewel samenleven en familierelaties moeilijk kunnen zijn, leert The Incredibles ons dat de kracht in het gezin zit.

In de film maken de personages ruzie en worden ze boos op elkaar. Echter, ze leren samen te werken als een gezin, als een team. Op deze manier brengt de film het idee over dat de echte superkracht de familieband zelf is. Ondanks de ongelooflijke krachten die de personages zelf hebben.

5. Ratatouille (2007)

Als je je concentreert op wat je hebt achter gelaten, zal je nooit zien wat je te wachten staat.
-Ratatouille –

Om te beginnen biedt het uitgangspunt van de film zelf al een waardevolle boodschap: hoe vaak anderen ook zeggen dat je nooit zal kunnen doen waar je van houdt, laat niemand je tegenhouden. De hoofdpersoon van deze film is een rat die een geweldige kok wil worden. Hij komt in opstand tegen zijn mederatten. Hij laat zien dat je met passie alles kunt bereiken wat je wil doen.

Tegelijkertijd moedigt Ratatouille ons aan om onze ogen gericht te houden op de toekomst, aangezien het verleden erg ontmoedigend kan zijn. Door aan mislukkingen uit het verleden te denken, kunnen we ons niet concentreren op de toekomst en kunnen we niet vooruitgaan en verbeteren.

Levensles van Pixar film Ratatouille
Pixar Animation Studios

6. Brave (2012)

“Ons lot leeft in ons, je hoeft alleen maar dapper genoeg te zijn om het te zien.”
-Brave

Uitdagingen kunnen beangstigend zijn en moedig zijn is niet altijd een gemakkelijke taak. Dit is iets vat Merida, de hoofdrolspeelster in Brave, heel goed kent. De film leert ons dat we, ondanks moeilijkheden en obstakels, allemaal kunnen beslissen welke weg we inslaan. En om dat te doen, moeten we dapper zijn. Met andere woorden: we moeten onze angsten onder ogen zien.

De film laat zien dat het inderdaad moeilijk is om dapper te zijn, ja, maar het is binnen ons bereik. En dat we, met hard werken, toewijding en vertrouwen in jezelf, onoverwinnelijk kunnen worden.

7. Inside Out (2015)

“Er is altijd een manier om dingen om te draaien, om het plezier te vinden.”
-Inside Out –

Deze film leert ons dat alle emoties niet alleen geldig zijn, maar ook noodzakelijk. We moeten verdriet op dezelfde manier omarmen als geluk. Een van de zinnen die door de hoofrolspeelster Riley wordt gebruikt, leert echter een belangrijke leerervaring. Haar woorden zijn vooral waardevol als het gaat om het oplossen van problemen en conflicten.

Als we ons in een moeilijke situatie bevinden, kunnen negatieve en destructieve gedachten ons overweldigen. Negativiteit kan ons echt verzwaren als we ons gefrustreerd voelen en de dingen niet goed gaan. Echter, Inside Out leert ons dat het focussen op deze gedachten ons nergens brengt. In plaats daarvan moeten we vanuit een ander perspectief naar onze problemen kijken. 

Wat kunnen we leren van de zinnen uit Pixar-films?

De zinnen uit Pixar-films leren ons het volgende: de waarde van hard werken en doorzettingsvermogen, de kracht van familie en vriendschap en het niet nalaten om voor je dromen te vechten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de waarden die Pixar Studios in zijn animatiefilms verwerkt.

De boodschap die we echter altijd op de achtergrond van elke Pixar-film zien, is, dat trouw te zijn aan jezelf de sleutel tot geluk is. Ontdek wat je wilt en wat je gelukkig maakt, en wees niet afhankelijk van anderen om die doelen te bereiken. Wellicht ook interessant voor jou

3 populaire kinderfilms gebaseerd op boeken
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 populaire kinderfilms gebaseerd op boeken

Films en lezen kunnen de perfecte combinatie vormen voor kinderen die beginnen met lezen. In dit artikel delen we kinderfilms die gebaseerd zijn op...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.