Hoe je je kunt voorbereiden op een dagje wandelen met kinderen

Wandelen met kinderen is een activiteit die ontelbare voordelen oplevert, zowel fysiek als psychologisch. Leer meer in het artikel van vandaag.
Hoe je je kunt voorbereiden op een dagje wandelen met kinderen

Laatste update: 12 april, 2023

Als je van buitenactiviteiten houdt en je kinderen deze gezonde gewoonte wilt bijbrengen, heb je vast wel eens aan wandelen gedacht. Wat een geweldig idee! Wandelen met kinderen is een zeer interessante gelegenheid om je kleintjes een ervaring te geven waarbij contact met de natuur voorop staat.

Als we het hebben over wandelen of hiken, bedoelen we elke wandeling die plaatsvindt in een natuurlijke omgeving. Tijdens deze tocht doorkruis je te voet bergen, bossen, rivieren of ravijnen. Het is een activiteit die ontelbare voordelen heeft. We noemen onder andere het gevoel van revitalisering en energie, de vermindering van stress en de versterking van het cardiovasculaire systeem.

Het idee is om ver van elektronische apparaten te blijven en tijd door te brengen in ruimtes met frisse lucht. Zo krijgen kinderen de mogelijkheid om verbinding te maken met de waarde van de natuur.

Bij het plannen van een dagje wandelen met kinderen is het echter essentieel om rekening te houden met verschillende zaken om er een veilige en plezierige ervaring van te maken. In dit artikel zullen we de belangrijkste aanbevelingen met je delen.

Aspecten om rekening mee te houden bij het wandelen met kinderen

Wandelen is uitstekend geschikt om de avontuurlijke ziel in kinderen te wekken of in te wijden. Over het algemeen, dankzij hun nieuwsgierige houding en ontdekkingsdrang, genieten kinderen er echt van om in een natuurlijke omgeving te zijn en een verscheidenheid aan planten en insecten te ontdekken, en het landschap te bewonderen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat er naast het gebrek aan bewegwijzering dat meestal op deze plaatsen bestaat, ook enkele tegenslagen of moeilijkheden kunnen ontstaan.

Daarom is het essentieel om alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de reis voor alle leden van het gezin een plezierige is. Hier volgen enkele suggesties!

Two children hiking across a field, with sheep grazing in the distance.
Het is belangrijk om met kinderen te praten over de mogelijke gevaren waaraan we blootstaan en waarom ze tijdens het wandelen niet van ons moeten afdwalen.

Leg kinderen uit wat wandelen inhoudt

Het is essentieel dat de kleintjes enig idee hebben van wat ze bij deze activiteit gaan tegenkomen. Als het de eerste keer is dat ze het doen, kunnen we ze vertellen dat het een wandeling is door ruimtes omringd door de natuur. Het is belangrijk te voorzien dat ze meer zullen lopen dan gewoonlijk, maar dat je alle nodige stops maakt om te rusten en te eten.

Om enthousiasme op te wekken, kunnen we hen enkele van onze eerdere wandelervaringen vertellen, zoals wat we hebben ontdekt en hoe we ons daarbij voelden. Op onze beurt kunnen we de dag ervoor hun hulp vragen om rugzakken klaar te maken met alle relevante spullen. Zo krijgen ze het gevoel dat ze vanaf minuut nul deel uitmaken van het avontuur.

Zorg dat je alle benodigde spullen hebt

Als je met kinderen gaat hiken, moet je voorzichtiger zijn dan gewoonlijk. De uitrusting moet precies zijn wat je nodig hebt, en niet meer dan wat je nodig hebt. Wat de kleding betreft, moet je ervoor zorgen dat die comfortabel is en in overeenstemming met het weer. Hetzelfde geldt voor schoeisel: geen slippers! Wat de rugzakken betreft, die moeten het volgende bevatten:

  • Water en koele dranken.
  • Voedsel van voedzame kwaliteit.
  • Muggenspray.
  • Zonnebrandcrème.
  • EHBO-kit met basiselementen.
  • Jassen, voor het geval de temperatuur daalt.
  • Afvalzakken
A family waiting for one of their children to catch up during a hike.
Het respecteren en aanpassen aan het tempo van je kinderen is een maatregel die je niet mag vergeten. Onthoud dat het belangrijkste is dat ze het naar hun zin hebben, dus het heeft geen zin om dingen te overhaasten.

Kies een route met een lage moeilijkheidsgraad

Er zijn routes die zeer veeleisend zijn en alleen geschikt voor volwassenen. Als je met kinderen wandelt, is het essentieel om een korte en gemakkelijke route te kiezen die voor hen geschikt is. Houd er rekening mee dat kleintjes tijdens de wandeling misschien verschillende keren moeten pauzeren.

Kies ook voor een gezinsvriendelijke wandeling met duidelijke bewegwijzering en bewaking door parkwachters.

Een wandeling om van te genieten

Als alles klaar is, kun je je wagen aan een dagje wandelen als gezin. Dit is een aantrekkelijke optie om je deel van de natuur te voelen en voor een paar uur te ontsnappen aan de dagelijkse routine. Bovendien kun je diepe en interessante gesprekken met je kinderen genereren, die op een doorsnee dag niet altijd ontstaan.

Durf kinderen aan te moedigen hun eerste stappen te zetten in de wereld van het wandelen en je zult zien hoe leuk ze het zullen vinden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Muñoz Mínguez, A. (2019). Beneficios psicológicos de las salidas escolares a espacios naturales próximos en educación física.
  • Rubio, J. A. (2012). El senderismo como recurso didáctico. e-CO: Revista digital de educación y formación del profesorado, (9), 142-151.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.