4 Tips voor wandelen met je baby

Plan je volgende uitstapje van tevoren met deze gids met tips voor wandelen met je baby. Maak je klaar om als gezin van het buitenleven te genieten!
4 Tips voor wandelen met je baby
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je graag wandelt, hoeft de komst van kinderen in het gezin geen belemmering te zijn om deze activiteit vol te houden. Het beste is in deze gevallen om het nieuwe lid bij natuurwandelingen te betrekken en ze zo in de gewoonte te brengen dat ze er van leren genieten. Als je al je eerste uitstapje samen wilt plannen, mis dan de beste tips voor wandelen als gezin met je baby niet.

Wandelen met je baby

De hoofdgedachte is dat je met z’n allen een leuke dag doorbrengt en ook dat je van de gelegenheid gebruik maakt om natuurgebieden te verkennen, je longen met frisse lucht op te laden, en te ontspannen bij deze mooie buitenactiviteit. Dit soort uitjes bieden grote fysieke, psychologische en emotionele voordelen voor mensen van elke leeftijd.

“Bestudeer de natuur, hou van de natuur, blijf dicht bij de natuur. Die zal je nooit in de steek laten.”
-Frank Lloyd Wright-

4 tips om met je baby te wandelen

Het eerste wat je moet doen als je je baby bij je wandelingen wilt betrekken is alles zorgvuldig en ruim van tevoren plannen. Daarom laten we hier wat tips achter die je van pas kunnen komen, vooral als je voor het eerst moeder of vader bent en dit je eerste ervaring is. Let dus op!

1. Kies een goede draagzak als je gaat wandelen met je baby

Een draagzak is een essentieel element om de reis te voltooien. Een draagzaak werkt namelijk zowel als vervoer en als bescherming voor je kleintje. Modellen kunnen variëren, maar in principe wil je er zeker van zijn dat hij ergonomisch is, van goede kwaliteit en stevige sluitingen heeft.

Naar gelang de leeftijd van het kind kun je hem of haar het beste op de volgende manier dragen:

  • Tot 6 maanden: Vervoer de baby in een buikdrager, met het gezicht naar je toe. Zo kan het hoofdje goed ondersteund worden en ben je je voortdurend bewust van zijn algemene toestand.
  • 6 tot 12 maanden: Als je kind een goede rechtopstaande houding bereikt, kun je overgaan op een draagzak op je rug. Idealiter is de buik van je kind in contact met je rug. Vermijd dragers waarbij de baby naar buiten gericht is.

Een ander hulpmiddel dat je kunt gebruiken is een draagzak (Engelse link), maar alleen als het gaat om gemakkelijke en geconditioneerde paden.

4 Tips voor wandelen met je baby
Draagzakken moeten ergonomisch zijn, geschikt voor het gewicht van de baby, en met elementen van goede kwaliteit. Zo worden houdingen vermeden die schadelijk zijn voor de baby of de ouders.

2. Kies een korte en goed doordachte route

Wandelen met je baby als gezin impliceert een zeer nauwgezette planning vooraf van de af te leggen route. Het belangrijkste is rekening te houden met de veiligheid. Vermijd daarom steile paden of gevaarlijke reliëfs waar vallen of uitglijden mogelijk is. Het is beter vlakke en goed aangegeven paden te kiezen. Je draagt namelijk extra gewicht en je zult sneller moe zijn dan anders.

Kies voor eenvoudige, korte routes of bekende paden voor de eerste ervaringen. Het is belangrijk dat je weet waar rustplaatsen zijn en dat je de weg terug perfect kent voor het geval je snel terug moet. Een circuit om in een paar uur te voltooien is in het begin voldoende.

Voor de keuze van de route is een ander gegeven om rekening mee te houden het weer. Kijk daarom voor je vertrekt naar de weersvoorspelling en verzet de wandeling als het erg waait of de temperaturen extreem zijn.

3. Zorg dat je water of voedsel meeneemt

Het meenemen van water is bij dit soort excursies van essentieel belang en er moet een flinke hoeveelheid mee.

Alleen al voor volwassenen is tussen de 1,5 en 2 liter water nodig, volgens de aanbevelingen van de Valencia Hiking Club (Spaanse link). In feite raden de deskundigen op deze site aan om elk half uur minstens 200ml vers water te drinken, om oververhitting te voorkomen. Bij deze hoeveelheid moet je het rantsoen voor kinderen dus optellen.

Voor de baby moet je ook warm water meenemen om hun flesje te bereiden. In het geval dat ze al voedsel eten, heb je een bakje nodig dat vast voedsel bewaart. Het is ook een goed idee om fruit mee te nemen of ander voedsel dat als gezond tussendoortje dient, zoals cornflakes of zelfgemaakte koekjes.

4. Neem de eerste levensbehoeften voor je baby mee: doekjes, een verschoning van kleren, luiers, voedsel.

Neem de elementen van de rugzak door voor je vertrekt, want het is van groot belang dat je de essentiële dingen niet vergeet. We herinneren je aan de grondbeginselen:

  • Hygiëne: doekjes, luiers, verschoningsmatje, handdoek.
  • Warme kleren: een kleed met lange mouwen en lange pijpen, een deken, een muts, twee paar sokken.
  • Een extra verandering van lichte kleding.
  • Bescherming: ontsmettingsgel, zonnebrandcrème, paraplu, anti-muggenmiddel.

Denk er altijd aan zakken mee te nemen om afval in mee te nemen, zoals overgebleven voedsel, luiers, doekjes, enz.

Samen met het gezin in de natuur wandelen
Wandelingen in de open lucht vernieuwen de lucht en de energie. En als je ze met tijd en aandacht plant, is het mogelijk er ook met jonge kinderen van te genieten.

Laten we er met z’n allen plezier aan beleven!

Als gezin gaan wandelen is een ervaring om volop van te genieten. Voor volwassenen is het gemakkelijk om in vervoering te raken door een landschap en de stilte van de natuur. Maar houd er rekening mee dat kinderen wat meer plezier nodig hebben om het naar hun zin te hebben.

Voorkom dat je in deze situatie terechtkomt en plan stops onderweg, zodat je de baby even uit de rugzak kunt halen, je kind verhalen kunt vertellen en spelletjes kunt voorstellen om te spelen terwijl jullie met z’n allen over het pad lopen. De ervaring leent zich immers voor gesprekken, gelach en het genot van een waardevol en uniek moment.

De bedoeling van wandelen als gezin met je baby is dat je er een onderhoudend uitje van maakt, zodat je kleintje zich geleidelijk aan dit soort uitstapjes aanpast en al gauw een groot avonturier in de buiten lucht wordt.  Je zult zien dat ze na verloop van tijd bij thuiskomst staan te popelen om de tocht te herhalen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.