5 Redenen waarom je je kinderen moet toestaan vies te worden

Kinderen moeten vies kunnen worden om de wereld zonder beperkingen te verkennen. Als de activiteit voorbij is, kunnen we ze een bad met warm water geven.
5 Redenen waarom je je kinderen moet toestaan vies te worden

Laatste update: 07 april, 2023

De meeste kinderen vinden het heerlijk om vies te worden tijdens het spelen met modder, eten, verf, water, gras, of wat dan ook. Over het algemeen is vies worden niet het doel, maar het gevolg van vrij spelen . Vaak zorgen nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang ervoor dat kinderen vergeten om schoon te blijven. Deze kwestie stoort veel moeders die zich buitensporig veel zorgen maken als ze merken dat de kleren van hun kinderen vies zijn en hen voortdurend berispen.

Niemand ontkent dat hygiëne belangrijk is, want het zorgt niet alleen voor een goede geur, maar beschermt kinderen ook tegen contact met ziektekiemen en bacteriën. Maar vies worden heeft relevante voordelen die een positieve invloed hebben op hun fysieke en emotionele gezondheid. In hun belang is het belangrijk om op dit punt flexibeler te zijn en onze kinderen toe te staan om vies te worden.

Ontdek de redenen waarom je je kinderen zou moeten toestaan om vies te worden

Natuurlijk is het belangrijk ervoor te zorgen dat kinderen niet alles in hun mond stoppen , vooral als het gaat om besmette voorwerpen of voorwerpen die ze van de straat oprapen. Door ze weg te houden van ziektekiemen kun je ziekten voorkomen. Maar ze toestaan vies te worden is ook belangrijk om hun ontwikkeling te bevorderen. Dit is waarom.

Redenen waarom je je kinderen moet toestaan vies te worden
Het is goed om kinderen te leren voor hun kleding en persoonlijke hygiëne te zorgen. Ze vies laten worden is echter essentieel voor hun gezonde ontwikkeling.

1. Je kind vies laten worden verbetert het immuunsysteem

De echte wereld is niet hygiënisch. Integendeel, we zijn omringd door vuil en onzuiverheden. Als kinderen worden blootgesteld aan ziektekiemen en vuil, wordt hun immuunsysteem in de versnelling gezet en wordt het steeds sterker . Dit betekent dat ze in een bubbel houden en ze beschermen tegen alle bacteriën contraproductief kan zijn. Dit zal hun lichaam alleen maar onvoorbereid maken om zich te verdedigen tegen mogelijke infecties.

2. Jezelf vies maken zorgt voor plezier

Kinderen zijn van nature ontdekkingsreizigers. En in dit proces van ontdekken komen ze in contact met verschillende voorwerpen, texturen, geuren en sensaties. In dit opzicht is vragen dat ze niet vies worden gelijk aan vragen dat ze stoppen met verkennen.

Elke activiteit van het dagelijks leven kan een spel worden en ertoe leiden dat kinderen zich geen zorgen maken over vlekken. De nadruk moet liggen op plezier. We weten dat spelen een bron van plezier is en een manier om de omgeving te ontdekken.

Een kind dat vrij speelt wordt vies omdat het niet bang is om met zijn handen in de modder te komen of zijn haar vol meel te krijgen. Evenmin maken ze zich zorgen dat ze over de vloer kruipen of verf op hun kleren krijgen.

3. Stimulatie van tolerantie voor verschillende texturen

Veel kinderen hebben overgevoeligheid en afkeer voor bepaalde kleverige, ruwe of ongelijke texturen. Over het algemeen tonen ze deze bijzonderheid bij het eten van bijvoorbeeld een korrelige puree of een roerei. Bovendien, als ze alleen met gladde, zachte en regelmatige elementen spelen, zal het voor hen moeilijker zijn zich aan te passen aan verschillende sensaties  (Engelse link).

Een kind speelt in de modder
Als kleintjes gewend zijn voorwerpen te hanteren met texturen die onaangenaam of ongemakkelijk kunnen zijn, worden ze daar toleranter voor.

4. Bevordert nieuwsgierigheid

Een kind dat graag vies wordt, kan een nieuwsgierige houding aannemen ten opzichte van het leven. Daarom zijn ze in staat zich op een actieve en creatieve manier met hun omgeving te verbinden. Bovendien observeren, betasten en proeven ze zonder bang te zijn dat ze de netheid van hun kleren of de reinheid van hun huid verwaarlozen.

Op deze manier stimuleert vies worden de nieuwsgierigheid en bevordert het de creativiteit. Je kinderen toestaan vies te worden zal hen niet alleen vreugde en plezier brengen, maar ook hun verbeelding en cognitieve flexibiliteit  ten goede komen.

5. Stimuleert de verbinding met de natuur

Hoewel vuil ook aanwezig is in afgesloten ruimtes, zitten natuurlijke omgevingen vol elementen die vlekken kunnen maken, zoals vuil, gras of water. De waarheid is dat het praktisch onmogelijk is om een kind een middag in een park door te brengen en het schoon thuis te laten komen. We weten dat buitenactiviteiten van grote waarde zijn voor de gezonde ontwikkeling van kinderen.

Het belang van het vinden van evenwicht

Zoals in elk aspect van het leven is het het beste om te streven naar evenwicht en te voorkomen dat je in extremen vervalt. Zoals we gezien hebben, is kinderen vies laten worden goed voor hen, zowel lichamelijk als emotioneel. We moeten niet bang zijn om ze af en toe van top tot teen vies te laten worden, want zo verkennen ze de wereld. Daarom is het beter om ze niet af te zonderen in onberispelijk schone ruimtes.

Dit betekent echter niet dat we hun hygiëne moeten vergeten, laat staan dat we hun verzorgingsbehoeften moeten verwaarlozen. Ze beschermen tegen gevaarlijke voorwerpen en ze een warm bad geven als ze klaar zijn met spelen is echter al voldoende.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aucouturier, B. (2018). Actuar, jugar, pensar. Puntos de apoyo para la práctica psicomotriz educativa y terapéutica. Barcelona: Editorial Graó.
  • Delgado Linares, I. (2011). El juego infantil y su metodología. Servicios socioculturales y a la comunidad. Educación infantil. España: Ediciones Paraninfo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.