De 9 gewoontes van gelukkige moeders

Het gezinsleven en ons werk kunnen ons uitputten. Dit gebeurt ook bij moeders. We kunnen echter bepaalde gewoontes volgen. Dit om ervoor te zorgen dat de verplichtingen van het moederschap ons emotionele welzijn niet beïnvloeden.
De 9 gewoontes van gelukkige moeders
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende gewoontes van gelukkige moeders bekijken die je in je dagelijkse leven kunt opnemen.

Moeder zijn is een van de moeilijkste missies in het leven, maar ook de meest bevredigende. De overweldigende verantwoordelijkheden die het moederschap met zich meebrengt, zijn echter genoeg om iemand zich soms uitgeput te laten voelen en dat ze soms de dingen niet meer onder controle heeft.

Als moeder stop je namelijk nooit met plannen en zorgen voor je gezin. Dit kan vervolgens zijn tol eisen van je eigen welzijn.

Onthoud dat om voor anderen mensen te zorgen, je eerst voor jezelf moet zorgen. Maak daarom tijd vrij voor dingen die je motiveren, je revitaliseren en je stress verlichten.

De gewoontes van gelukkige moeders

1.Vraag om hulp

Gelukkige moeders zijn niet bang om hulp te vragen aan familie en vrienden. Laat de mensen die dicht bij je staan een handje helpen, zodat je een pauze kan nemen.

2. Ga er op uit

Frisse lucht, zonlicht en de geluiden van de natuur gaan hand in hand met ontspanning. Elke dag een korte wandeling in de frisse lucht zal daarom zeker je humeur verbeteren. Neem bijvoorbeeld je kinderen mee naar het park of maak een wandeling alleen, en geniet van de schoonheid van de wereld om je heen.

3. Plan leuke dagjes uit

Het leven kan niet alleen bestaan uit kleding wassen, koken, schoonmaken en voor je gezin zorgen. Deel daarom leuke momenten met je kinderen en betrek ze bij je hobby’s. Een vakantie, weg van huis kan ook een goed idee zijn, al is het maar voor een paar dagen.

“De liefde van een moeder voor haar kind is als niets anders ter wereld. Het kent geen wet, geen medelijden, het durft alle dingen en verplettert alles meedogenloos wat op haar pad staat.”
-Agatha Christie-

4. Ontwikkel en versterk je relatie met je partner

Als je met iemand samenwoont, vergeet je gemakkelijk de kleine dingen die je deelt. Hoe druk je dagelijkse routine ook is, maak wat tijd vrij voor de persoon met wie je hebt besloten je leven door te brengen.

Maak tijd vrij om alleen te zijn met je partner en geef hem je onverdeelde aandacht.

Gelukkige moeders

5. Slaap lekker

Een andere gewoonte van gelukkige moeders is om voldoende te slapen. Je lichaam heeft namelijk rust nodig na een dag racen tegen de klok om alles voor elkaar te krijgen.

Een gezond eetpatroon en een goede nachtrust zullen je daarom helpen om de energie op te bouwen die je dagelijks nodig hebt.

6. Zorg voor je lichaam

Doe het voor je gezondheid. Doe het om je zelfvertrouwen te verbeteren en je tevreden te voelen met wat je in de spiegel ziet. Wat je reden ook is, er is geen excuus om niet aan lichaamsbeweging te doen.

Er zijn wel honderden video’s met korte trainingsoefeningen die je thuis kunt proberen. Lichaamsbeweging helpt namelijk om endorfine vrij te maken waardoor je je goed voelt.

7. Blijf vriendschappen maken

Blijf in contact met je oude schoolvrienden, collega’s en andere moeders. Gezonde vriendschappen bieden namelijk een uitlaatklep voor je emoties en zijn je sterkste bondgenoot tegen angst en stress.

Gun jezelf daarom de tijd om oude en nieuwe vriendschappen levend te houden en in contact te blijven met je dierbaren.

8. Gewoontes van gelukkige moeders: lach vaak

Het is ook fundamenteel om elke dag plezier te hebben en redenen te vinden om te lachen en gelukkig te zijn met je leven.

Probeer er daarom voor te zorgen dat de routines van je gezin tijd bevatten voor jou, je kinderen en je partner samen om momenten van gelach en vreugde te delen.

Je kinderen zullen je dankbaar zijn dat ze een gelukkige moeder hebben die straalt van liefde en welzijn.

Welzijn van vrouwen

 

9. Geef en ontvang genegenheid

Er is niets meer troostend dan een kus of een knuffel van iemand van wie je houdt en die ook van jou houdt. Onderschat daarom nooit de kracht van het geven en ontvangen van genegenheid van de mensen met wie je elke dag tijd doorbrengt.

Geef ruimte voor fysieke uitingen van genegenheid en laat je kinderen zo zien hoeveel je om hen geeft.

Nu je deze gewoontes van gelukkige moeders kent, kun je ze in de praktijk brengen en genieten van de resultaten. Elke dag is namelijk een nieuwe kans om een gezonder en meer emotioneel vervuld persoon te zijn. Deze kleine acties zullen daarbij helpen.

Denk aan andere dingen die je leven ook gelukkiger en lonender zullen maken. Hoe moeilijk het soms ook is om een moeder te zijn, het zal ook enorme voldoening schenken. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe word je gelukkig in een samengesteld gezin?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe word je gelukkig in een samengesteld gezin?

Een samengesteld gezin krijgt nieuwe gezinsrollen en er is een delicaat evenwicht tussen het opbouwen van nieuwe relaties. Wij geven tips om je te ...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.