Wil je een aardig kind opvoeden? Wees een aardige ouder!

Je grootste hoop is natuurlijk dat je kinderen gelukkig zijn en de beste versie van zichzelf worden. Maar als je een aardig kind wilt opvoeden, moet je het goede voorbeeld geven.
Wil je een aardig kind opvoeden? Wees een aardige ouder!
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Je hebt misschien wel eens gehoord van de gouden regel. Misschien zag je toen je klein was een poster op school of een spandoek bij de dokter. Hoewel de zin kan variëren, is de boodschap hetzelfde: Behandel anderen zoals je behandeld wilt worden”. Daarom is het zo belangrijk om een aardig kind op te voeden.

Als je om je heen kijkt, kun je gemakkelijk de houding van andere mensen opmerken. Trouwens, als je een ouder bent van een klein kind, zul je waarschijnlijk nog meer aandacht besteden aan de manier waarop andere mensen zich gedragen.

Je grootste hoop is natuurlijk dat je kinderen gelukkig zijn en de beste versie van zichzelf worden. Herinner hen er ‘s morgens, voordat ze het huis verlaten, aan dat ze aardig moeten zijn voor zichzelf en voor anderen. Als resultaat voed je een aardig kind op.

Een aardig kind opvoeden: je moet eerst respect tonen

De beste manier om je kinderen en anderen respect te leren, is door respectvol te zijn. Om dit te doen, moet je je kind identificeren als een gevoelig persoon. Bovendien moet je begrijpen dat ze niet altijd weten hoe ze hun emoties moeten verwerken. Daarom hebben ze bij bepaalde gelegenheden ruimte en jouw begeleiding nodig.

Aardige ouders.

In feite moet je het soort persoon zijn dat je van je kind verwacht te zijn. Als je wilt dat hij aardig is, dan moet je ook aardig voor hem zijn. Het is zo duidelijk als het klinkt. Daarom, als je wilt dat ze aandacht aan je besteden, moet je aandacht aan hen besteden. En als je van uw kinderen verwacht dat ze zich verontschuldigen als ze een fout maken, moet jij dat ook doen. Zo voed je een aardig kind op.

Bovendien, als je wilt dat je kinderen anderen vergeven, moet jij hen kunnen vergeven en ook anderen kunnen vergeven. Als je kinderen opvoedt, mag je deze zin niet vergeten: “Behandel je kinderen zoals je wilt dat ze andere mensen behandelen”.

Hoe behandel je jezelf? Zou jij een aardig kind kunnen opvoeden?

De zin die we eerder hebben genoemd, omvat de manier waarop je jezelf behandelt. Ouders hebben de verantwoordelijkheid om het leven van hun kinderen te helpen sturen. In feite zijn wij de stemmen in de hoofden van onze kinderen. Natuurlijk vinden ze ook hun eigen stem. Onthoud echter dat ze altijd naar je luisteren en naar je kijken.

Er zijn nog veel vragen over de ontwikkeling van kinderen en hoe de natuur en opvoeding deze beïnvloeden. Dit komt omdat veel factoren van invloed zijn op persoonlijkheid en gedrag. Het is heel belangrijk om te begrijpen dat onze acties niet precies vertegenwoordigen wie we zijn ; het zijn slechts representaties van onze gedachten.

Op een eenvoudige manier een aardig persoon zijn

Ouders hoeven niet perfect te zijn. Eigenlijk wordt van ons verwacht dat we fouten maken, omdat we mensen zijn en van nature onvolmaakt. We kunnen echter kiezen hoe we omgaan met onze fouten en gebreken. Onthoud dat door onszelf te vergeven, we verder gaan en gaandeweg wijzer worden. Als gevolg hiervan zal het voor ons gemakkelijker zijn om een vriendelijk kind op te voeden.

Jaloers meisje.

Wees aardig en waardeer de ervaring

Ken je dat gezegde: “Verplaats jezelf in iemands schoenen”? Het kan moeilijk zijn om dat te doen omdat we informatie op verschillende manieren verwerken. Maar je kunt ervoor kiezen om naar het bredere plaatje te kijken van wat uw kinderen ervaren.

Neem wat gas terug en probeer de emoties van uw kinderen te identificeren. Ze zijn misschien moe of bang. Probeer dan na te denken over hoe jij je gedraagt als je moe of bang bent. Nu je dit weet, kijk of je toon wat zachter wordt.

Haal diep adem

Neem even de tijd en probeer contact te maken met je rustigere zelf. Dan ben je klaar om te praten en te handelen. Het is belangrijk om te onthouden dat je kinderen niet alleen zijn zoals ze zich gedragen. Het zijn liefhebbende mensen die reageren op wat ze ervaren.

Praat tot slot op een liefdevolle manier met jezelf en anderen. Onthoud dat gevoelens en houdingen gewoon vervagen. Uiteindelijk is het enige dat overblijft de liefde die je hebt en deelt met anderen. Wellicht ook interessant voor jou

Leer je kind respect te hebben voor diversiteit
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Leer je kind respect te hebben voor diversiteit

Het is belangrijk dat je je kinderen leert respect te hebben voor diversiteit. Ze moeten accepteren dat we leven in een wereld met veel verschillen...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.