3 rode lijnen die je niet mag overschrijden met je kinderen

Het is niet gemakkelijk om een ouder te zijn, en iedereen maakt fouten. Er zijn echter bepaalde rode lijnen die je nooit mag overschrijden.
3 rode lijnen die je niet mag overschrijden met je kinderen

Laatste update: 20 augustus, 2021

Elke ouder heeft wel eens het gevoel dat ze de controle over hun kinderen hebben verloren. In de moeilijke taak van opvoeden kunnen we ons in extreme situaties bevinden die ons overweldigen en ons op de proef stellen. Het is niet mogelijk en ook niet nodig om perfect te zijn. Iedereen maakt namelijk fouten. Er zijn echter bepaalde rode lijnen die we nooit mogen overschrijden met onze kinderen.

Als ze opgroeien, zal je kind zich die specifieke dag niet herinneren dat je moe was en niet met ze speelde. De herinneringen aan hun kindertijd zullen niet worden samengevat met die ochtend dat je te laat was en je je stem verhief om ze op te jagen. Er zijn echter bepaalde acties die de emotionele ontwikkeling aanzienlijk beïnvloeden, die je dus vermijden.

De rode lijnen van het ouderschap

Een rode lijn is een ‘point of no return’. Een metaforische en denkbeeldige plek waar de gevolgen verwoestend en onherstelbaar kunnen zijn voor de betrokkenen. Als we het hebben over ouderschap, zijn de rode lijnen het gedrag dat de band tussen ouders en hun kinderen negatief beïnvloedt en de kinderen echt pijn doet.

Kortom, het zijn de momenten waarop respect verloren gaat, liefde in twijfel wordt getrokken en basiswaarden terzijde worden geschoven. Dus als we duidelijk zijn over wat ze zijn, kunnen we ons ervan weerhouden ze te overschrijden.

3 rode lijnen die je niet mag overschrijden met je kinderen

Een jongen wordt aan het oor getrokken.

Fysieke straf

Hoewel sommige mensen denken dat ‘een pak slaag op zijn tijd veel problemen voorkomt’, is de realiteit dat fysiek geweld tegen een kind altijd een mislukking is. Hoe klein ook, slaan voedt niet op, leert ze niets of geeft geen waardevolle kennis door. Het is slechts de reactie van een volwassene die zich overweldigd en hulpeloos voelt.

Studies hebben (Engelse link) de ernstige emotionele gevolgen aangetoond van het slaan van kinderen. De band tussen ouder en kind is beschadigd, vertroebeld en gevuld met wrok, woede en wantrouwen. Het zelfrespect van het kind daalt en ze leren bang te zijn om geraakt te worden in plaats van een belangrijke waarde te leren.

Dus net zoals we onze partner of onze baas niet slaan als ze iets doen dat ons dwars zit, zouden we onze kinderen ook niet moeten slaan. Onthoud dit: als een kind kan redeneren, redeneer dan met hem of haar. Als ze dat niet kunnen, zullen ze niet begrijpen waarom je hem slaat. Een pak slaag is nooit terecht.

Beledigen

Het kan zeker vermoeiend zijn om voor je kinderen te zorgen om in hun behoeften te voorzien, steeds weer dezelfde dingen te doen en hun moeilijke gedrag onder ogen te zien. Het maakt echter niet uit hoe vaak je hebt geprobeerd jezelf te laten horen met je beste woorden, het is niet acceptabel om een kind te beledigen.

Als je ze beledigt, verbreek je de essentiële basis van respect die tussen jullie twee moet bestaan. Dan verlies je de autoriteit om respect te eisen en kwets je hun gevoelens.

Net als in het vorige geval, is het beledigen van hen op geen enkele manier nuttig of positief. Het leert, motiveert of verbetert niet. Dus als je je overweldigd voelt, verlaat dan de kamer en probeer te kalmeren. Zodra je een van de rode lijnen overschrijdt, zal niets meer hetzelfde zijn.

Een moeder die tegen haar kind schreeuwt.

Schuld

Tot slot is er een grote fout die veel ouders maken, en dat is hun kinderen de schuld geven van hun eigen ongeluk. Vaak schreeuwen ze tegen hen om alles wat ze voor hen hebben gedaan, alles wat ze hebben opgegeven en wat ze verloren hebben door ouders te zijn. Dit is een houding die blijk geeft van onvolwassenheid en slachtofferschap, en dat is oneerlijk tegenover kinderen.

Als volwassene moet je verantwoordelijkheid nemen voor je beslissingen in het verleden, heden en de toekomst. Je moet de leiding nemen over je geluk. Elk van je beslissingen was van jou. Om deze reden is er niemand anders verantwoordelijk dan jij.

Als ze opgroeien met het luisteren naar dit soort uitspraken, kunnen kinderen zich schuldig voelen, zichzelf als een last zien, zich niet geliefd voelen en het gevoel hebben dat ze hun ouders gelukkig moeten maken, omdat ze het geluk van hun ouders verschuldigd zijn.

Bevrijd je kind van die last. Geef ze niet het gevoel dat je geluk afhangt van hun daden. Leer jezelf gelukkig te maken zodat je kind onbezorgd kan opgroeien. Wellicht ook interessant voor jou

5 manieren om je kinderen goed ouderschap te tonen
Je bent mamaLees het op Je bent mama
5 manieren om je kinderen goed ouderschap te tonen

Goed ouderschap betekent dat je je gewoonten en gedragingen verandert. Hoe kun je je kinderen vragen om het goede te doen als je dat zelf niet doet...  • Gershoff, E. T. (2002). Corporal punishment by parents and associated child behaviors and experiences: a meta-analytic and theoretical review. Psychological bulletin128(4), 539.
  • González, P. (2019b, junio 9). ¿Qué detesta un niño de un padre tóxico? Recuperado julio de 2020, de https://lamenteesmaravillosa.com/detesta-nino-padre-toxico/