Hoe tijdens het thuiswerken voor je kinderen te zorgen

Als je probeert om voor je kinderen te zorgen terwijl je thuiswerkt, dan kun je het gevoel krijgen dat je de taak niet aankunt. Hier zijn enkele handige tips!
Hoe tijdens het thuiswerken voor je kinderen te zorgen

Laatste update: 28 januari, 2021

Vanwege de huidige gezondheidssituatie staan steeds meer ouders voor de uitdaging om voor hun kinderen te zorgen, terwijl ze thuiswerken. En we zeggen uitdaging, omdat het combineren van werkprestaties met opvoeding geen gemakkelijke taak is.

De onderbrekingen kunnen constant zijn, omdat je kinderen je nodig hebben. En toch, ondanks dat je altijd aan hun zijde staat, kun je niet zo beschikbaar voor hen zijn als je zou willen. Zo beëindig je je dagen met het gevoel dat je niet het beste van jezelf aan je werk of je kinderen hebt gegeven.

Probeer, voordat angst en schuld het overnemen, te ademen en enig perspectief te krijgen. Stel de beste voorwaarden in om je werk en familietaken te kunnen doen, maar als je dit eenmaal doet, vermijd dan het straffen, beoordelen of te veel van jezelf eisen.

Sleutels om tijdens het thuiswerken voor je kinderen te zorgen

Kies een geschikte ruimte

Vrouw tijdens het thuiswerken

Aangezien je thuis bent, kom je misschien in de verleiding om de formaliteit van je werktijden te verminderen en je taken overal uit te voeren. Als je echter productief wilt zijn, dan is het belangrijk dat je een specifieke werkruimte hebt.

Dit zal je geest helpen om een scheiding tussen je gezinsroutine en kantooruren te maken. Wanneer je deze ruimte dus betreedt, zal je geest begrijpen dat het tijd is om je aandacht op je professionele verplichtingen te concentreren.

Zorg ervoor dat je je in een georganiseerde, schone, heldere en goed geventileerde omgeving bevindt. Zorg er indien mogelijk voor dat het een kamer met deuren is om onderbrekingen en afleiding te voorkomen. Probeer vooral dit geïmproviseerde kantoor gezellig te maken en er een plek van te maken die je helpt om je te concentreren.

Stel schema’s op om tijdens het thuiswerken voor je kinderen te zorgen

Een routine hebben is voor je welzijn en productiviteit belangrijk. Als je geen schema’s opstelt, dan zal je uiteindelijk proberen om verschillende taken onderbroken en afwisselend uit te voeren. En dit zal er uiteraard toe leiden dat je meer tijd nodig hebt om je doelstellingen te bereiken of je taken half zal doen.

Bepaal daarom van tevoren de tijd die je aan elke activiteit besteedt. Probeer dit schema vervolgens zo goed mogelijk te volgen. Dit betekent dat je tijdens je werk onderbrekingen van je gezin moet vermijden. Het betekent echter ook dat je je tijd indien nodig volledig aan hen moet besteden.

Door een schema te maken, kun je interferentie van sommige taken vermijden terwijl je andere taken uitvoert, omdat je voor alle taken een toegewezen tijd hebt.

Zorg dat je tijdens het thuiswerken georganiseerd bent

Man werkt in zijn woonkamer

Het is echter niet altijd gemakkelijk om schema’s op te stellen en te volgen, omdat je niet op kantoor bent. Je bent thuis en je moet ook voor je kinderen zorgen! Om deze reden is het erg belangrijk om georganiseerd te zijn.

Als je samenwoont met je partner of andere volwassenen, probeer dan een gezamenlijk schema te maken. Stel tijden in om ervoor te zorgen dat elke volwassene met een gerust hart kan werken. Ze weten dan dat hun partner voor de kinderen zorgt. Het kan voor jullie beiden moeilijk zijn om tegelijkertijd te werken, omdat je waarschijnlijk door je kinderen wordt afgeleid.

Aan de andere kant, als je de enige volwassene thuis bent, dan kun je profiteren van de rusttijden van je kinderen om je professionele taken uit te voeren. Sta op voordat ze wakker zijn en werk terwijl ze slapen of wanneer ze naar bed gaan.

Als dit niet mogelijk of niet genoeg is, probeer dan je kinderen bij je werkroutine te betrekken. Met andere woorden, leg ze uit dat je bepaalde uren aan werken moet besteden en stel voor dat ze hun huiswerk maken terwijl je werkt. Ze kunnen ook lezen of andere rustige activiteiten tijdens je ‘werkuren’ doen.

Heb zelfcompassie

Wees vooral mild en medelevend met jezelf. Begrijp dat we een buitengewone situatie ervaren en dat iedereen op de best mogelijke manier aanpassingen maakt. Wees dus niet te streng voor jezelf als je kinderen meer tijd aan het televisiekijken besteden, als je werktaken op een dag teveel worden of als je je avondeten verbrandt.

We leven in moeilijke tijden en de enige manier om te slagen is als je perspectief hebt en niet overdreven veeleisend bent. Doe je best, maar sta jezelf toe om quality time met je gezin door te brengen. Laat je onrust niet de overhand krijgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.