Tijdens de quarantaine je dagelijkse routine behouden

In het artikel van vandaag vertellen we je waarom het belangrijk is om tijdens de quarantaine je dagelijkse routine te behouden.
Tijdens de quarantaine je dagelijkse routine behouden

Laatste update: 20 mei, 2020

De wereld heeft te lijden van de aanval van een pandemie als gevolg van het uitbreken van een besmettelijke ziekte, COVID-19, veroorzaakt door een virus dat we allemaal kennen als het coronavirus. Je dagelijkse routine behouden in deze moeilijke tijd is belangrijk.

De strijd tegen dit virus heeft ons niet alleen gedwongen ons leven te herstructureren, maar ook onze prioriteiten en de behoeften van anderen. Een van de dingen die we moeten doen om deze omstandigheden te overwinnen, is in quarantaine te blijven. Door binnen te blijven, kunnen we de verspreiding van het coronavirus helpen voorkomen.

In die zin is het erg belangrijk om te proberen zoveel mogelijk je dagelijkse routine te behouden… Ook al moeten we het dagelijks leven opnieuw definiëren en hebben we veel meer vrije tijd dan ooit tevoren.

Door aan bepaalde routines en gedragingen uit ons normale dagelijkse leven vast te houden, kunnen we beter met onze huidige realiteit omgaan. Het volgen van onze dagelijkse routine tijdens de quarantaine is fundamenteel als het gaat om het georganiseerd, kalm en harmonieus blijven.

Wat zijn routines? En dagelijkse routines?

Kind maakt tijdens de lockdown zijn huiswerk

Routines verwijzen naar de gewoonten en gebruiken die we opdoen als we dezelfde taken of activiteiten meerdere keren herhalen. Routines zijn daarom gewoonten die na verloop van tijd automatisch worden. Ze worden ook grotendeels met specifieke procedures en tijden van de dag geassocieerd.

Een dagelijkse routine bestaat uit alle gedragingen en handelingen die we in ons dagelijks leven uitvoeren… vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we naar bed gaan.

Het zijn gewoonten die verband houden met maaltijden, persoonlijke hygiëne, rusten, enz. Ze bevatten ook tijden voor werken, het huis schoonmaken, boodschappen doen, enz. Onze dagelijkse routines omvatten ook gewoonten zoals het soort voedsel dat we eten, vrijetijdsactiviteiten, huiswerk en leren.

De voordelen van routines

Het is belangrijk voor volwassenen om bepaalde dagelijkse routines te handhaven en deze van jongs af aan aan hun kinderen te leren. De voordelen van routines, voor kinderen en volwassenen, omvatten onder andere het volgende:

  • Routines zijn gebaseerd op structuur en organisatie en helpen ons daarom bij het voorspellen en voorbereiden van verschillende evenementen. Met routines hebben we dus meer controle over onze omgeving.
  • Door meer controle over onze omgeving te krijgen, bieden routines ons meer veiligheid en vertrouwen.
  • Wanneer verschillende individuen binnen dezelfde omgeving leven en communiceren, helpen routines om stress, spanning en negativiteit te minimaliseren.

Waarom is het goed om tijdens de quarantaine je dagelijkse routine te behouden?

Zoals we al hebben aangetoond, biedt het opzetten en bijhouden van een dagelijkse routine belangrijke voordelen. Routines worden in deze tijd van quarantaine als gevolg van de coronavirus-pandemie nog essentiëler.

Hieronder staan de redenen en voordelen als het gaat om vasthouden aan je dagelijkse routines tijdens de quarantaine.

  • Door bepaalde schema’s vast te stellen en vast te houden, zoals wakker worden, naar bed gaan en maaltijden, blijft je gezin georganiseerd. Op deze manier kan je hele gezin samen maaltijden delen en de rust krijgen die ze nodig hebben.
  • Het is ook positief om bepaalde tijden van de dag vast te stellen voor verbinding met internet en het gebruik van sociale media. Het is geen goed idee om de hele tijd op je telefoon of computer te zitten. Lange uren voor een scherm doorbrengen is niet alleen slecht voor je gezichtsvermogen, het verhoogt ook je angstniveaus.
  • In gezinnen met kinderen is het vooral belangrijk om tijdens quarantaine je dagelijkse routine te behouden, omdat dit aan een goede ontwikkeling bijdraagt. Kinderen mogen niet de gewoonte verliezen om elke dag huiswerk te maken, plezier te hebben, op bepaalde tijden te eten en op tijd naar bed te gaan.

Hygiëne en vrije tijd als onderdeel van je dagelijkse routine

Samen tandenpoetsen
  • We weten dat het belangrijk is om nergens heen te gaan en natuurlijk komt er niemand op bezoek. Dat betekent echter niet dat we onze persoonlijke hygiëne of de netheid van onze huizen moeten opgeven. Neem elke dag een douche, trek je pyjama uit en kleed je aan, poets je tanden en kam je haar, enz. Veeg en stofzuig dagelijks, berg het speelgoed op en ruim dagelijks het huis op. De som van al deze kleine acties zal je algehele humeur verbeteren.
  • Het is ook een goed idee om ook vrije tijd te plannen en te beheren. Dit zal helpen voorkomen dat deze momenten andere aspecten van je dagelijkse routine verstoren, zoals het huis schoonmaken, maaltijden bereiden, rusten, werken, studeren, enz. We stellen daarom voor om specifieke tijden opzij te zetten voor lezen, knutselen, tv kijken, enz. En nu we het daar toch over hebben, pas op dat je jezelf niet met televisieseries overspoelt!

Je dagelijkse routine behouden in tijden van het coronavirus is een zegen

Het is duidelijk dat de huidige lockdown-situatie ons veel vrije tijd heeft geschonken. En het is niet verkeerd dat we deze tijd gebruiken om uit te rusten, verveeld raken en meer films te kijken dan ooit tevoren.

Toch moeten we koste wat kost voorkomen dat deze huidige periode van quarantaine ons het idee van tijd laat verliezen. Dit is gevaarlijk, omdat het ons rusteloos, negatief en depressief kan maken.

Een nuttig advies met betrekking tot je dagelijkse routine tijdens de quarantaine is om elke dag verschillende taken of verplichtingen te plannen. Met andere woorden, het bijhouden van huishoudelijke taken zoals schoonmaken en opruimen.

Zorg daarnaast ook voor je werk en schoolverplichtingen. En tot slot, zorg voor sociale relaties of, met andere woorden, in contact blijven met vrienden en familie.

Tijdens deze gecompliceerde tijden die we doormaken, is het belangrijk om actief, vermaakt, alert en optimistisch te blijven. En dit is mogelijk als we onze dagen organiseren rond schema’s, activiteiten en taken. Stel niets uit tot morgen… Met andere woorden: zorg goed voor jezelf en houd je aan je dagelijkse routine.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.