10 positieve gewoonten tijdens een lockdown

Dit is ongetwijfeld voor iedereen een moeilijke tijd, maar laten we proberen er het beste van te maken en quality time thuis met ons gezin door te brengen. Vandaag delen we 10 positieve gewoonten die we tijdens een lockdown kunnen ontwikkelen.
10 positieve gewoonten tijdens een lockdown
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Door de huidige gezondheidscrisis die over de hele wereld plaatsvindt, moeten we de komende weken thuis blijven. Dit kan ingewikkeld zijn, vooral voor gezinnen met kinderen. Deze situatie kan echter ook positieve dingen teweegbrengen. We willen daarom wijzen op 10 positieve gewoonten die we tijdens een lockdown kunnen ontwikkelen.

Deze situatie zal ons ongetwijfeld waardevolle lessen leren en ons doen nadenken over wat we leren. Bijna van de ene op de andere dag zijn we overgegaan van nauwelijks tijd voor iets naar het hebben van alle tijd van de wereld. We moeten daarom van deze gelegenheid profiteren en ons op het positieve concentreren. We komen sterker dan ooit uit deze crisis.

Met dit in gedachten willen we dit artikel gebruiken om enkele positieve gewoonten te suggereren die ouders en kinderen tijdens een lockdown kunnen ontwikkelen.

Positieve gewoonten tijdens een lockdown om te ontwikkelen

Thuis taken en verantwoordelijkheden delen

Als we allemaal samenwerken en elkaar helpen, dan zal de lockdown de band tussen ouders en kinderen versterken. Deze quarantaine-situatie dwingt ons als het gaat om huishoudelijke taken om samen te werken. Dit geldt ook voor de jongste gezinsleden.

Het herstellen van de manieren om plezier te hebben die we vergeten waren

Bij het plannen van onze dagelijkse agenda’s moeten we ook ruimte laten voor entertainment. Tijdens deze uren kunnen we onze oude bordspellen afstoffen die we door tijdgebrek al lang vergeten waren. Dit is het perfecte moment om ze te gebruiken en wat ouderwets familieplezier te hebben.

Deze spellen zijn essentieel, omdat ze een aantal sociale, didactische en ludieke factoren combineren. Door het spelen van spelletjes hebben we plezier, terwijl we ook onze familierelaties versterken.

Tijd hebben om elkaar beter te leren kennen en de banden te versterken

Moeder en dochter aan het knutselen tijdens een lockdown

Het is belangrijk om elke dag tijd vrij te maken om met onze kinderen te communiceren en een gesprek met hen te hebben. Dit komt iedereen in je gezin ten goede. Dit is een tijd van onzekerheid waar we allemaal samen doorheen gaan. Kinderen maken zich ook zorgen, dus het is belangrijk om naar hen te luisteren en eventuele twijfels weg te nemen.

Verminderen van vervuiling

Nu er minder auto’s op straat zijn, zal er minder consumentisme, minder lawaai en daardoor ook minder vervuiling zijn. Geen andere keuze hebben dan thuis te blijven zal de kwaliteit van de lucht die we inademen verbeteren en een positieve impact hebben op het milieu.

We komen dichter bij de mensen van wie we houden

Onze relaties zijn de afgelopen jaren grotendeels virtueel geworden. Als we echter thuis ‘opgesloten’ zitten, komen we als gezin thuis bij elkaar en hebben we de kans om dichter bij onze dierbaren te zijn.

Waarden die we tijdens een lockdown kunnen ontwikkelen

Laten we, in plaats van ons door deze crisis te laten afbreken, het beste in onszelf naar boven halen. Empathie is bijvoorbeeld een van de waarden die we onze kinderen nu kunnen leren. Het is tijd om over anderen na te denken, over wat ze voelen en ervaren, en niemand te discrimineren.

Een meer ontspannen levensstijl hebben

Nog een van de positieve gewoonten die we nu kunnen ontwikkelen, is het waarderen van de mogelijkheid om thuis met het gezin te ontspannen.

Ieder van ons zal hier verschillende dingen van leren en dingen gaan waarderen die we eerder als vanzelfsprekend beschouwden. Dit is dus een geweldige tijd om onze kinderen te leren de tijd te waarderen die we samen thuis door kunnen brengen.

Ons vervelen leert ons wat we met onze tijd moeten doen

Tijdens de lockdown kunnen ontwikkelen

Quarantaine kan saai zijn, maar dit leert ons ook om te innoveren en nieuwe dingen te ontdekken om bezig te blijven. Voordat we in een lockdown kwamen, stond al onze tijd al vast. Nu hebben we zoveel tijd dat we niet weten wat we ermee moeten doen! Dus het is tijd om creatief te worden.

Met de tijd die we nu hebben, kunnen we echt ontdekken wat we echt graag met onze tijd doen. Laten we hiervan leren en onze kinderen ook laten leren. Verveling kan inspirerend zijn!

Tijd doorbrengen als gezin tijdens een lockdown

Huisarrest laat ons geen andere keuze dan thuis te blijven bij onze gezinnen en tijd door te brengen met onze kinderen. Ja, er zullen ongetwijfeld momenten zijn waarop we ons overweldigd voelen, maar we moeten wakker worden en nadenken over deze tijd die we nu ervaren.

Nu moeten mama en papa zich op het opvoeden van hun kinderen concentreren, omdat we die taak nu niet aan iemand anders kunnen delegeren.

Creativiteit ontwikkelen tijdens een lockdown

Er is een oneindige hoeveelheid spel en knutselwerk die we met onze kinderen kunnen doen om hun creativiteit te laten ontwaken en te ontwikkelen. Terwijl we dat doen, zullen we een geweldige tijd hebben terwijl we ook leren en tegelijkertijd de familiebanden versterken.

Gedurende deze periode moeten we één dag tegelijk leven, in het heden leven en niet te veel over de toekomst nadenken. Al deze positieve gewoonten die we tijdens een lockdown kunnen ontwikkelen, zullen ons een geweldige les leren.

Het is beter om niet na te denken over wat we missen en wat we nu niet kunnen doen. En onthoud, als dit allemaal voorbij is, dan zal je gezin sterker zijn dan ooit. Wellicht ook interessant voor jou

De coronavirus crisis en tijd doorbrengen met je kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De coronavirus crisis en tijd doorbrengen met je kinderen

Hoe breng je in de coronavirus crisis tijd door met je kinderen? We zijn er om je te helpen! Lees dus snel verder voor onze tips.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.