Hoeveel cadeautjes voor Kerstmis geef je je kinderen?

In sommige opzichten is Kerstmis een tijd van buitensporig materialisme en consumentisme geworden. Daarom is het belangrijk om ons echt af te vragen hoeveel cadeaus kinderen met Kerstmis zouden moeten krijgen.
Hoeveel cadeautjes voor Kerstmis geef je je kinderen?

Laatste update: 17 december, 2021

We zijn het er allemaal over eens dat er geen grotere spanning is tijdens de kerstperiode dan de opgewonden gezichten te zien van kinderen die de cadeautjes openen die de kerstman onder de boom achterlaat. Maar hoeveel cadeautjes voor Kerstmis geef je je kinderen?

In toenemende mate maken we van Kerstmis een tijd van consumentisme en materialisme, soms boven onze stand. Cadeaus van grootouders, tantes en ooms, hun ouders en soms zelfs van vrienden en buren…

Vaak kiezen kinderen een paar favorieten waar ze een paar dagen aandacht aan besteden, misschien meer. Maar na verloop van tijd vergeten ze ze allemaal, gezien de overdaad aan speelgoed die ze thuis hebben. Bovendien beginnen ze om nog meer nieuwe dingen te vragen.

Cadeautjes voor Kerstmis: ik zie het, ik wil het

Kerstmis begint wanneer de eerste advertenties voor speelgoed beginnen te verschijnen (Engelse link) op tv en online. Alles trekt de aandacht van onze kleintjes. Bovendien vullen winkels en winkelcentra hun gangpaden en etalages met het ene speelgoed na het andere om kinderen van alle leeftijden aan te spreken.

En niemand kan het weerstaan om dat allemaal voor hun ogen te hebben: ze zien het en ze willen het. Daarom moet er een limiet worden gesteld aan het aantal cadeaus dat we daadwerkelijk kopen. Kinderen zullen na een paar dagen immers nog maar de aandacht hebben voor een paar stukken speelgoed, van alles wat ze hebben gekregen.

Hoeveel cadeautjes voor Kerstmis geef je je kinderen?

Heb je ooit een kind zien spelen met het inpakpapier of de doos waarin het cadeau kwam en het speelgoed zelf volledig negeerde? Dit zegt alles: onze kinderen vermaken is vaak veel eenvoudiger dan we denken. Ze hebben geen overdaad aan speelgoed nodig.

Daarom moeten we echt even stilstaan en nadenken over hoeveel cadeautjes onze kinderen voor Kerstmis zouden moeten krijgen. Te ver gaan is niet alleen onnodig, het is ook schadelijk.

Daarom zeggen experts dat kinderen tot 2 jaar maximaal twee speeltjes zouden mogen krijgen. Dit komt omdat hun aandachtsspanne niet dezelfde is als die van een ouder kind en ze zich niet lang op hetzelfde speeltje kunnen concentreren.

Naarmate ze ouder worden, kun je het aantal speelgoed vergroten, maar je hoeft niet gek te doen. Tot de leeftijd van tien jaar zouden kinderen niet meer dan vier of vijf geschenken moeten krijgen. Op die manier zullen ze hun verzoeken richten op dingen die ze echt willen. Bovendien verspil je je geld niet aan dingen waar ze geen aandacht aan besteden.

Hoeveel cadeautjes voor kerstmis geef je je kinderen: de regel van vier cadeaus

Om de vraag aan het begin van dit artikel te beantwoorden, is er iets dat bekend staat als de de regel van vier cadeaus. Het bestaat uit de volgende cadeaus voor Kerstmis geeft:

  • Een boek: Breng hen een voorliefde voor boeken en de leeswereld bij. Tegenwoordig zorgt de verscheidenheid aan boekthema’s ervoor dat elk kind de smaak te pakken krijgt voor lezen en culturele verrijking.
  • Kleding. Kleding of accessoires cadeau doen is altijd een goede zaak. Je kunt kleding namelijk altijd gebruiken.
  • Eén ding dat ze nodig hebben. Maak van de gelegenheid gebruik om iets toe te voegen dat ze echt nodig hebben: schoolbenodigdheden, een vervanging van iets dat onlangs kapot is gegaan, een nieuwe sprei, enz…
  • Iets wat ze heel graag willen. Door ze iets te geven wat ze echt willen, zullen ze zich op dat geschenk concentreren en alle andere, meer frivole dingen vergeten waar ze om hebben gevraagd. Bovendien zullen ze er veel meer tijd aan besteden en zullen ze niet omringd zijn door zoveel andere dingen die hun aandacht snel verliezen.
Kinderen blij met hun cadeautjes

Het belang van reflectie en delen

Een overdaad aan cadeautjes veroorzaakt onverzadigbaarheid bij kinderen. Hoe meer ze hebben, hoe meer ze willen. Het resultaat van deze overbelasting is dat ze, naarmate ze ouder worden, nergens tevreden mee zijn.

In die zin is het erg belangrijk om grenzen te stellen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om ze te leren dat veel kinderen misschien geen gaven hebben of er maar één hebben. Daarom moeten ze zichzelf in de schoenen van andere kinderen plaatsen en niet alleen aan zichzelf denken. Ze moeten ook delen wat ze hebben met andere kinderen.

Een goede manier om deze limieten in te stellen, is door binnenkort met je kind een brief aan de kerstman te schrijven. Als je te lang wacht, heeft je kind namelijk al honderden stukken speelgoed gezien dat het wil hebben.

Als je vroeg begint, is het scala aan mogelijkheden kleiner en bovendien kun je het verkleinen door de limieten vast te stellen waar we het hierboven over hadden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.