"Four Little Corners" - 4 waardevolle lessen uit het boek

Het Engelstalige boek "Four Little Corners" is een boek dat elk kind moet lezen en over moet nadenken. Als je op zoek bent naar een manier om je kind over waarden te leren, is dit een geweldige optie.
"Four Little Corners" - 4 waardevolle lessen uit het boek

Laatste update: 11 juni, 2020

Het boekFour Little Corners“, wat “Vier Kleine Hoekjes” betekent, is een boek van Jerome Luillier. Het is een boek wat gelezen en onderwezen zou moeten worden op scholen en kleuterscholen over de hele wereld. Het is namelijk een kort, eenvoudig en zeer visueel verhaal dat veel te bieden heeft in een zeer korte tijd, inclusief enkele wiskundige concepten.

De personages uit het verhaal zijn eigenlijk geometrische vormen. Alle vormen zijn cirkels, op een na, bekend als de ‘Kleine Cirkels’, met het eenzame vierkant, ‘Kleine Vierkant’ genaamd, die de hoofdrol speelt.

Dit verhaal volgt Kleine Vierkant, die graag met zijn vrienden speelt, de Kleine Cirkels. Ze kunnen altijd goed met elkaar overweg en hebben een goede tijd samen. Maar op een dag ontstaat er een probleem: ze moeten een groot huis binnen gaan.

Four Little Corners leert enkele zeer belangrijke lessen over waarden. Laten we deze lessen eens bekijken om te begrijpen waarom dit boek een absoluut juweel is van de kinderliteratuur.

Geef niet op bij tegenslag

Wanneer Kleine Vierkant met zijn vrienden de Kleine Cirkels het grote huis binnen willen gaan, stuiten ze op een probleem dat het middelpunt van het verhaal vormt. Kleine Vierkant ontdekt dat hij het huis niet binnen kan gaan omdat de deur rond is.

Met andere woorden, zijn hoeken voorkomen dat hij door de deur kan gaan. Dit is wat hem anders maakt dan de anderen.

Het belang van vriendschap in Four Little Corners

In het huis blijven de Kleine Cirkels het Kleine Vierkant aanmoedigen. Ze geven hem ook ideeën die volgens hen de beste manier zijn om hun vriend te helpen.

Ze vragen hem om rond te zijn. Kleine Vierkant probeert uit alle macht, maar het lukt hem niet. In feite doet het hem pijn. Zijn vrienden blijven proberen hem te helpen. Allemaal geven ze advies waarvan zij denken dat het het probleem zal oplossen.

Omdat ze de hele tijd bij hem blijven, voelt Kleine Vierkant zich beschermd. De vrienden blijven proberen samen de oplossing te vinden.

Teamwerk is essentieel

Eindelijk, na veel discussie, beseffen de vrienden dat het probleem niet bij hun vriend ligt, maar bij de deur van het huis. Ze blijven de hele tijd praten over wat ze kunnen doen om Kleine Vierkant te helpen. Het is een geweldige demonstratie van teamwork.

Na veel praten komen ze tot de oplossing. Ze besluiten de ronde deur uit te snijden, waardoor de cirkelvormige doorgang een vierkant wordt. Nu kan Kleine Vierkant eindelijk samen zijn met zijn vrienden in het grote huis.

Anderen accepteren: nog een les in Four Little Corners

Het boek Four Little Corners is een mooi klein verhaal dat de waarde van acceptatie leert, waardoor we vanaf het begin nadenken over het belang ervan. Ruillier vertelt subtiel het verhaal en weeft er een doordachte metafoor over inclusiviteit in.

Het verhaal zet ons aan het denken over hoe de samenleving de nodige veranderingen moet aanbrengen om ook degenen die anders zijn te betrekken.

Het boek leert ons over de soorten sociale conflicten die met diversiteit gepaard kunnen gaan. We kunnen de gevolgen van discriminatie duidelijk zien, waardoor degenen die proberen te integreren vaak in wanhopige situaties terechtkomen.

Het boek Four Little Corners met Cirkels en Vierkant

Ik ben rond. Ik ben rond…”
– Kleine Vierkant

Ruillier levert ook de illustraties van het boek, tekeningen van geometrische vormen. Cirkels in verschillende kleuren (de Kleine Cirkels) en een paars vierkant (Kleine Vierkant). Uiteindelijk worden deze simpele vormen echte karakters. Lezers kunnen zich inleven in wat ze voelen en ze zelfs inbeelden met gezichtsuitdrukkingen.

Met zulke simpele illustraties weet de auteur een verhaal te vertellen dat gaat om een serieus maatschappelijk probleem. Het is een geweldige manier om dit onderwerp aan kinderen te vertellen. Dankzij de symbolische basistaal kan het verhaal worden toegepast op een aantal real-wereld contexten. 

Het boek Four Little Corners wordt aanbevolen voor kinderen ouder dan een jaar en zou een essentieel onderdeel moeten zijn van elke kinderbibliotheek.

Ook al lezen je kinderen op school, je kunt nog steeds boeken gebruiken om bepaalde ideeën en concepten thuis te ontwikkelen. Bovendien houden kinderen ervan hun favoriete boeken steeds weer opnieuw te lezen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.