15 Chinese spreekwoorden om kinderen waarden bij te brengen

Chinese spreekwoorden zitten vol wijsheid en hulpmiddelen die ons helpen om onze kinderen belangrijke waarden bij te brengen. Blijf lezen!
15 Chinese spreekwoorden om kinderen waarden bij te brengen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 18 april, 2024

Net zoals we in de westerse cultuur spreekwoorden hebben die vol wijsheid zitten, zijn er in de oosterse filosofie ook spreekwoorden die waardevolle lessen bevatten. Daarom kunnen we Chinese spreekwoorden gebruiken om onze kinderen waarden bij te brengen. Deze zinnen nodigen ons uit om na te denken en kunnen een leidraad voor het leven worden.

In de Chinese cultuur wordt veel belang gehecht aan de verdeling, decoratie en oriëntatie van de ruimtes waar het dagelijks leven plaatsvindt. Het doel is om de vitale energie van mensen in balans te brengen. Als je een aantal Chinese spreekwoorden wilt weten die je kunnen helpen om je kinderen belangrijke waarden bij te brengen, mag je het volgende artikel niet missen.

Schrijf deze Chinese spreekwoorden op om je kinderen waarden bij te brengen

Sommige van deze zinnen zijn al eeuwen oud en er schuilt een grote filosofie in. We kunnen Chinese spreekwoorden gebruiken om kinderen waarden bij te brengen en hen te helpen nadenken. Deze lessen zullen ook een goede leidraad zijn om in hun hele leven toe te passen.

1. “Uit de zwartste wolken valt het schoonste water”

Ook al komen we soms slechte ervaringen tegen, we kunnen er altijd iets positiefs uit leren.

2. “Geef een man een vis, en je voedt hem voor een dag. Leer een man vissen, en je voedt hem een leven lang”

Deze zin nodigt ons uit om na te denken over de overbescherming die veel ouders toepassen als het om hun kinderen gaat. Vaak doen we alles voor ze en laten we ze niet leren. We moeten onze kinderen daarentegen leren om zichzelf te redden en zelf problemen op te lossen. Dit is de enige manier om vastberaden en onafhankelijke mensen groot te brengen.

3. “Het duurt tien jaar voordat een boom groot is, maar het duurt honderd jaar voordat talenten gekoesterd worden”

Met dit spreekwoord leren we onze kinderen dat al het leren tijd kost en niet van de ene op de andere dag verkregen kan worden. In plaats daarvan vindt het beetje bij beetje plaats.

4. “Kansen komen niet vanzelf, je creëert ze”

Het is belangrijk om onze kinderen te leren om te werken en te streven naar wat ze willen of verlangen. Dit betekent dat ze niet moeten wachten tot goede dingen vanzelf komen, want dan zullen ze nooit komen.

Chinese spreekwoorden om kinderen waarden bij te brengen
De Chinese cultuur is erg gesteld op diepe overpeinzingen over het leven. Daarom kan het waardevolle lessen opleveren voor jong en oud.

5. “Grote zielen hebben een wil; zwakke hebben alleen wensen”

Het is heel belangrijk dat we onszelf de kans geven om te dromen, maar het is nog belangrijker dat we voor die dromen vechten. Deze zin helpt ons om onze kinderen aan te sporen om volhardend te zijn als ze hun doelen willen bereiken.

6. “De meester onderwijst het vak, maar de perfectie van de vaardigheid van de leerling hangt af van zijn eigen inspanningen”

Dit betekent dat, hoewel de meester heel belangrijk is bij het lesgeven, het nog belangrijker is om in praktijk te brengen wat ons geleerd is. Hard en met inspanning werken is de sleutel tot verbetering.

7. “Voordat je een draak bent, moet je lijden als een mier”

We beginnen altijd onderaan, dus we kunnen niet verwachten dat we in één keer de top bereiken. Door ervaring, oefening en leren zullen we voorbereid zijn om vooruit te komen. Daarom kunnen we ons altijd blijven verbeteren totdat we worden wat we willen zijn.

8. “Goed doen is de grootste bron van geluk”

Dit spreekwoord is heel belangrijk voor kinderen om te weten dat het essentieel is om aardig te zijn voor anderen. Als we goed doen voor anderen, doen we ook goed voor onszelf.

9. “Schep niet op als je je reis begint, schep op als je terugkeert”

De reis beginnen is altijd gemakkelijk; het moeilijke deel is het einde bereiken en terugkeren. Dit is een zin met een geweldige les voor onze kinderen om hen ervan te weerhouden opschepperig te zijn, vooral als ze daar geen reden toe hebben. Nederigheid is een van de waarden die mensen groot maakt.

10. Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt”

Ieder mens is anders en ieder van ons heeft een uniek leertempo. In dit verband is het niet belangrijk om snel te zijn, maar om succesvol te leren , zelfs als je er langer over doet dan je had verwacht.

11. “Besteed evenveel aandacht aan je innerlijk als aan je imago”

De buitenkant van een persoon is slechts een façade. De ware essentie zit aan de binnenkant. Meestal besteden we geen aandacht aan wat we van binnen hebben en maken we ons te veel zorgen over wat anderen aan de buitenkant zien. Laten we met onze kinderen werken aan het cultiveren van hun innerlijk, want dat is belangrijker dan hun uiterlijk.

Twee kinderen die elkaar omhelzen
Het is belangrijk dat we onze kinderen waarden bijbrengen, zodat ze vandaag en morgen goede mensen zullen zijn. In dit opzicht kunnen Chinese spreekwoorden een geweldige manier zijn om onze kinderen waarden bij te brengen.

12. “De beste wraak is anders te zijn dan degene die de verwonding heeft toegebracht”

Als iemand je heeft gekwetst, moeten we onze kinderen leren dat ze niet op dezelfde manier moeten handelen als degene die hen heeft beledigd. Integendeel, ze moeten hen terugbetalen op een manier die ze niet verwachten, bijvoorbeeld door hen te negeren. Op die manier kunnen ze trots zijn omdat ze niet in de verleiding zijn gekomen om de ander terug te kwetsen.

13. “Als je water drinkt, denk dan aan de bron”

Dit spreekwoord leert ons de waarde van dankbaarheid. We mogen nooit vergeten wie we zijn of welke mensen ons hebben geholpen op ons pad. Het herinneren en bedanken van diegenen die ons ooit de hand hebben gereikt, maakt ons tot geweldige mensen.

14. “Val zeven keer, sta acht keer op”

Deze zin verwijst naar de waarde van inspanning en doorzettingsvermogen. Op deze manier kan geen enkel obstakel ons ervan weerhouden om verder te gaan op ons pad. Wanneer we tegenslag tegenkomen, moeten we in onszelf geloven en verder gaan.

15. “Wacht niet tot je dorst hebt om een put te graven”

Voorzichtigheid is nog een van de waarden die we onze kleintjes moeten leren, omdat het een van de meest waardevolle is. Wanneer we maar kunnen, moeten we anticiperen op onze behoeften, voorzichtig zijn en ons voorbereiden op wat er kan gebeuren. Op die manier zullen we, als het zover is of als er moeilijkheden opduiken, voorbereid zijn om ze het hoofd te bieden en er succesvol uit te komen.

Waarden om je kinderen te leren beter te zijn in het leven

Deze Chinese spreekwoorden zitten vol wijsheid en hulpmiddelen die ons en onze kinderen zullen helpen beter te zijn in het leven. Dankzij deze hulpmiddelen kunnen we onder andere waarden als dankbaarheid, nederigheid, doorzettingsvermogen, inspanning en vriendelijkheid aanleren.

Al het werk heeft vroeg of laat zijn beloning. Daarom moeten we verantwoordelijke ouders zijn en ons bezighouden met de opvoeding van onze kinderen. Als we ons daarmee bezighouden, zullen onze kinderen geweldige mensen worden op wie we heel trots kunnen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Albertario, A., & Feslikeniau, F. (2012). Proverbios chinos para meditar. Parkstone International.
  • Martín-Mora Flores, A. (2016). Proverbios chinos y su traducción.
  • Pineiro, J. (1977). Los mejores proverbios chinos. Editions Bruguera.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.