11 zinnen uit The Lion King om kinderen waarden bij te brengen

Wist je dat er zinnen uit The Lion King zijn die een fantastisch hulpmiddel kunnen zijn om kinderen waarden bij te brengen? Hier delen we er een paar.
11 zinnen uit The Lion King om kinderen waarden bij te brengen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 06 april, 2024

Wie heeft er niet genoten van de epische en vertederende film The Lion King? Ongetwijfeld heb je hem in je kindertijd gezien en nu met je kinderen, en hij is nog steeds een van je favorieten. Hij is niet alleen erg vermakelijk, maar kan ons ook helpen om kinderen normen en waarden bij te brengen. Laten we eens kijken naar een aantal zinnen uit The Lion King die ons hierbij kunnen helpen.

Als we goed kijken, kunnen we een aantal zinnen vinden die ons kunnen helpen om na te denken over belangrijke waarden en deze te leren. Ze helpen ons na te denken en leringen door te geven aan onze kinderen. Zoals het liedje van Timon en Pumba zegt: “Hakuna matata!”. Laten we eens kijken naar een aantal van deze zinnen die onze kinderen inspireren en helpen om te groeien en volwassen te worden. Mis het niet!

Schrijf deze zinnen uit The Lion King op om je kleintjes waarden bij te brengen

Ik moet toegeven dat The Lion King een van mijn favoriete films aller tijden is, en nu is het ook de favoriet van mijn zoon. Dat moment met hem delen terwijl we samen genieten van quality time is onbetaalbaar. En als hij dan ook nog normen en waarden leert, wat is er dan beter?

The Lion King vertelt het verhaal van Simba, die na de dood van zijn vader door toedoen van zijn oom Scar besluit weg te lopen omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor het verlies. Simba vlucht en laat zijn moeder, Nala, zijn beste vriendin, en een neushoornvogel genaamd Zazu, de majordomo en koninklijke adviseur van zijn vader Mufasa, achter.

Nadat hij is ontsnapt, komt Simba in een woestijngebied terecht, waar hij wordt gevonden door Timon en Pumba. Zij beschermen hem en zorgen voor hem tot hij volwassen is. Later vindt Nala hem toevallig en probeert hem ervan te overtuigen Scar te onttronen.

Na lang nadenken vindt Simba de moed om dit te doen en keert hij terug om zijn rechtmatige troon op te eisen. Door het verhaal heen staan veel zinnen die fantastische hulpmiddelen zijn om onze kinderen belangrijke waarden bij te brengen.

1. Het is belangrijk om altijd te kijken waar je naartoe gaat in plaats van waar je was. -Timon-

Deze zin verwijst naar het feit dat we vooruit moeten gaan om te bereiken wat we van plan zijn en altijd moeten kijken waar we naartoe willen. Houd in gedachten dat we uitgaan van het verleden en dat het ons ervaringen heeft gegeven. We moeten echter altijd vooruit kijken. Kinderen zullen dit in eerste instantie misschien niet begrijpen, maar we kunnen het uitleggen met alledaagse voorbeelden.

2. Weet je, kind, in tijden als deze zegt mijn maatje Timon hier: je moet je achterste in je verleden stoppen. -Pumba-

Natuurlijk citeert Pumba in dit geval zijn beste vriend verkeerd. Wat hij eigenlijk bedoelde te zeggen was: “Je moet je verleden achter je laten.”

Er zijn momenten in het leven dat dingen niet gaan zoals we willen. Dan denken we aan het verleden en hoe we het anders hadden moeten doen. Het heeft echter geen zin om spijt te hebben. We moeten leren van onze fouten in plaats van ons erop te concentreren. Goede dingen zullen komen.

Mufasa en Simba uit de Lion King
Het is heel belangrijk om met onze kinderen over onze angsten te praten, zodat we ze kunnen analyseren, delen en beetje bij beetje achter ons kunnen laten. © Walt Disney Pictures.

3. Je moet volwassen genoeg zijn om je angsten te begrijpen en ze te overwinnen. -Mufasa-

Dit is een zin die Mufasa zegt tegen zijn zoon en troonopvolger Simba. En hoewel het niet gemakkelijk is en ook niet van de ene op de andere dag kan worden bereikt, is het belangrijk om volwassen genoeg te zijn om onze angsten te begrijpen en ze onder ogen te zien. Dat moeten we onze kinderen leren. Maar op welke manier?

4. Oh ja, het verleden kan pijn doen, maar zoals ik het zie, kun je ervoor weglopen of ervan leren. -Rafiki-

Het is altijd beter om van ons verleden te leren in plaats van ervoor weg te rennen. Op die manier helpt het ons om te groeien als mens en onze fouten of angsten te overwinnen. Deze zin van de wijze mandril Rafiki geeft ons een levensles die we altijd in gedachten moeten houden om door te geven aan onze kinderen.

5. Simba, dapper zijn betekent niet dat je op zoek gaat naar problemen. -Mufasa-

Mufasa zegt deze zin tegen Simba nadat hij in de problemen was gekomen om zijn moed te bewijzen. Wat hij de toekomstige koning wil leren is dat om moedig te zijn, je moet weten hoe je op elk moment correct en verantwoordelijk moet handelen en problemen op de best mogelijke manier moet aanpakken zonder onnodige risico’s te nemen.

We moeten onze kinderen leren nederig te zijn, ongeacht hun omstandigheden, en dat ze zichzelf niet aan anderen hoeven te bewijzen door dwaze dingen te doen.

6. Vrienden blijven bij elkaar tot het einde. -Timon-

Dat klopt, vriendschap is een kostbare schat en daar moeten we goed voor zorgen. We moeten die dierbare mensen vertellen hoe belangrijk ze voor ons zijn en ze door dik en dun bijstaan.

7. Hakuna Matata! Het betekent geen zorgen voor de rest van je dagen. -Pumba en Timon-

“Het is onze probleemloze filosofie… Hakuna Matata“. Wie herinnert zich niet de tekst van het liedje van Timon en Pumba? Dit aanstekelijke deuntje helpt ons om na te denken over hoe belangrijk het is om het leven te leven en ervan te genieten zonder onze zorgen de overhand te laten krijgen.

Het bekende lied Hakuna Matata.
Als we ons verdrietig, bezorgd of overweldigd voelen, kunnen we Hakuna Matata met onze kinderen zingen. Walt Disney Pictures.

8. Alles wat je ziet bestaat samen in een delicaat evenwicht. Als koning moet je dat evenwicht begrijpen en alle wezens respecteren, van de kruipende mier tot de springende antilope. -Mufasa-

We kunnen deze zin gebruiken om onze kinderen verschillende belangrijke waarden bij te brengen. Op praktisch niveau kunnen we het belang benadrukken van recycling en het niet verspillen of vervuilen van de hulpbronnen die de natuur ons biedt. De hele planeet bestaat in een evenwicht dat moet worden gerespecteerd om in een gezonde omgeving te kunnen leven.

Tegelijkertijd kunnen we deze scène gebruiken om met onze kinderen te praten over het belang van het respecteren en waarderen van de verschillen in anderen, ongeacht hun kleur, etniciteit, capaciteiten, geslacht, seksuele geaardheid, religie, enz.

9. Kijk in jezelf, Simba. Je bent meer dan wat je geworden bent.
-Mufasa-

Deze zin helpt ons om in onszelf te kijken en ons onze sterke punten en mogelijkheden te herinneren. In deze scène verschijnt Mufasa voor Simba, die de laatste jaren van zijn leven heeft doorgebracht met vluchten voor zijn verleden en voor zijn rechtmatige plaats op de troon.

Mufasa herinnert Simba eraan dat hij zijn zoon is en de koning is. Als ouders moeten we onze kinderen er ook aan herinneren wie ze zijn en wat ze kunnen worden; om het verleden achter ons te laten en hun angsten te overwinnen.

10. Onthoud wie je bent… -Mufasa-

Deze zin wordt door Mufasa tegen zijn zoon Simba gezegd als hij gedesoriënteerd is en niet weet welke richting hij op moet. We kunnen het zeggen wanneer onze kinderen zich in een soortgelijke situatie bevinden, zodat ze zich realiseren wie ze zijn en hoeveel we van ze houden.

11. Dus, als je je slecht voelt, herinner je dan dat koningen er altijd zullen zijn om je te leiden, en ik ook. -Mufasa-

Dit is een van de zinnen die we vaak met onze kinderen kunnen gebruiken. Vertel hen en laat hen met je daden zien dat jij en je uitgebreide familie er altijd zullen zijn om hen te begeleiden, naar hen te luisteren en van hen te houden, en dat jullie in jullie familie allemaal voor elkaar zorgen.

Een gezin kijkt samen een film
Plan een middag of avond om als gezin naar te kijken en denk aan alle waardevolle levenslessen.

Zinnen uit The Lion King leren belangrijke waarden

Zoals je hebt gezien, zijn er een aantal zinnen uit The Lion King die dienen als een fantastische bron om onze kinderen waarden bij te brengen. Niet alleen brengt deze film je goede tijden met je familie dankzij het mooie verhaal en het vermaak, maar hij leert ons ook na te denken over het leven en het belang ervan.

Vergeet niet om deze zinnen met je kinderen te delen om hen deze waarden te leren en hen te helpen erin te geloven. Leer ze ook om het verleden te beschouwen als een leerervaring die ons in staat stelt om in het heden dienovereenkomstig te handelen.

Was je al bekend met deze ongelooflijke zinnen uit The Lion King? Welke is jouw favoriet? Misschien heb jij wel een andere betekenisvolle quote uit de film die je in je leven heeft geleid. Vertel ons er meer over in de reacties! We horen graag van je!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jordán, M. E. L., & Medina, M. F. G. (2006). Disciplinar con inteligencia emocional: técnicas para enseñar hábitos y valores en los niños. Ediciones Gamma SA.Ayuso García, N. (2013). Literatura Infantil como medio para enseñar valores.
  • Gómez Jaramillo, F. (2007). Creciendo en valores. Editorial San Pablo.
  • Zamora, O. L., Villegas Requena, S. L., Vargas Amézquita, S. L., & Sanguino Gutiérrez, O. (2015). Estrategias didácticas para enseñar valores en el preescolar, para una mejor convivencia (Doctoral dissertation).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.