Kinderen leren lezen en schrijven volgens Montessori

Er zijn veel methoden om kinderen te leren lezen en schrijven, maar een van die methoden die ons kunnen helpen onze kinderen op deze fase voor te bereiden is de Maria Montessori methode.
Kinderen leren lezen en schrijven volgens Montessori
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig zijn er veel methoden die gebruikt worden om te leren lezen en schrijven. Maria Montessori ontwikkelde er zelf een en veel opvoeders en volgelingen van haar methodiek hebben die toegepast. Hier leer je meer over de methode waarmee je kinderen leert lezen en schrijven volgens Montessori.

Deze methode is vernieuwd en bijgewerkt. De methodiek heeft namelijk veel voordelen voor zowel kinderen als volwassenen, die de begeleiders zijn van dit leren. Wil je hier meer over weten? Blijf dan lezen!

Leren lezen en schrijven volgens Montessori: kenmerken van de methode

Hieronder hebben we het over de belangrijkste kenmerken van de Montessori methode om jee kleintjes op een plezierige en leuke manier te leren lezen en schrijven.

Respect voor hun autonomie

Kinderen zijn vrij om te kiezen welke taak ze willen doen. Het is dus belangrijk dat we het kind niet dwingen iets te doen. Hun verlangen om te leren en met bepaalde activiteiten om te gaan moet namelijk uit henzelf komen. Gebeurt dit niet, dan bereiken we niets.

Natuurlijk, als we willen dat ze geletterdheid leren, zullen we activiteiten voorstellen die daarmee te maken hebben. Het zal vervolgens het kind zijn dat kiest met welke het wil oefenen.

Respecteer hun ritme om te leren lezen en schrijven volgens Montessori

Een van de kenmerken van de Montessori methodologie is het ritme van elk kind te respecteren. Maar het feit dat elk kind anders is dan het andere en dat het ene kind vroeg rijper is dan het andere, betekent helemaal niet dat ze in de toekomst beter zullen presteren of dat ze beter voorbereid zullen zijn.

Er zijn zeer vroegrijpe kinderen en andere die trager zijn maar uiteindelijk toch hetzelfde niveau bereiken; je moet ze gewoon meer tijd geven.

Two young girls learning to write.

Maak gebruik van de gevoelige perioden van het kind

Jonge kinderen zijn vooral gevoelig voor bepaald leren in bepaalde perioden en zijn in staat om ook meerdere talen tegelijk te leren. Van nature zijn ze geïnteresseerd en nemen ze waar wat ze leren en genieten ervan. We moeten dus van die belangstelling gebruik maken.

Kinderen zijn uitstekende leraren

De Montessori-methode moedigt empathie en socialisatie met andere kinderen sterk aan. Kleintjes moeten dus met elkaar spelen, delen, helpen en respecteren. Het is bewezen dat kinderen buitengewone leraren zijn, die van elkaar leren.

Een geschikte omgeving om te leren

We moeten zorg dragen voor de omgeving, zodat het leren voor kinderen gemakkelijker wordt gemaakt. We kunnen het klaslokaal inrichten met verschillende hoeken: de leeshoek, de educatieve spelletjeshoek, de speelhoek, enz. En zo kunnen ze de activiteiten kiezen die hen interesseren op het moment dat ze willen.

Activiteiten om thuis te doen om lezen en schrijven te leren volgens Montessori

Het klankspel

We moeten dit spel aanbieden vanaf twee en een half jaar. Dan beginnen de kleintjes namelijk belangstelling te krijgen voor de vorm en de klank van letters. Deze activiteit zal hen motiveren om uit zichzelf klanken te leren en te weten hoe ze die van hun vormen kunnen onderscheiden.

In het begin moet de kinderen de klank van de letter worden geleerd en niet de naam van de letter. Dit zal de kleine helpen zich bewust te worden van de klanken waaruit de woorden zijn opgebouwd.

We moeten de klanken van de letters correct uitspreken, zodat het kind ze leert. Bijvoorbeeld, als we ze de letter “s” willen leren bij het woord “sofa”, hoef je het woord niet te spellen met “es”, “o”, “ef”, “a”. Je moet de klank van elke letter uitspreken, zodat ze zich bewust worden van de klanken waaruit het woord bestaat: “sssss”, “oooo”, “ffffff”, “aaaaa”.

A child playing with magnetic letters.

Letters van schuurpapier

Deze techniek kan gebruikt worden bij kinderen van drie en een half jaar oud. Wat het inhoudt is een paar kaartjes van karton te maken en daarop met schuurpapier gemaakte letters te plakken.

Op deze manier herkent het kind de spelling en bovendien herkent het de letters door ze aan te raken (Engelse link). waardoor het leert hoe ze geschreven worden. Het is een activiteit die het leren van het alfabet bij kinderen op een leuke manier vergemakkelijkt.

Letterclips

Voor deze activiteit heb je alleen een paar houten wasknijpers en een stift nodig om aan elke kant van de knijpers een letter van het alfabet te schrijven. Zo kunnen kinderen ze gebruiken om woorden te vormen door de wasknijpers op een kaart, karton, of vel papier te zetten. Je kunt ook kaartjes met letters maken en zo elk klemmetje verbinden met het kaartje met de bijbehorende letter.

De letterdoos

Voor dit spel hebben we een kleine plastic lade nodig of we kunnen hem van karton maken. Leg vervolgens in elk vakje een letter van het alfabet. Bij deze activiteit moet het kind in elk vakje iets bewaren dat begint met de letter die erop staat.

De Montessori-methode om te leren lezen en schrijven

Je weet al iets meer over de methode om lezen en schrijven te leren volgens Montessori. Het is een leuke methode die je op school of thuis kunt gebruiken om je kleintjes te helpen geletterdheid te verwerven. Door dit te doen bereid je ze voor op het moment dat het tijd is om te beginnen met lezen en schrijven. Nu je het weet, moet je het wel in de praktijk brengen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.