7 spelletjes met papier en potlood om met je gezin te doen

Spelletjes met papier en potlood zijn een geweldige manier om plezier met je gezin te hebben. We geven je enkele opties waarvan jullie allemaal zullen genieten.
7 spelletjes met papier en potlood om met je gezin te doen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is normaal dat kinderen zich vervelen. Deze verveling kan plaatsmaken voor creativiteit en ideeën om uit die staat van verveling te komen. Als kleintjes het echter moeilijk vinden om iets om te doen te bedenken, dan kunnen ouders hen helpen door zelfgemaakte activiteiten te vinden die voor iedereen leuk kunnen zijn. Wat dacht je van spelletjes met het gebruik van papier en potlood?

Ze zullen zeker erg vermakelijk zijn! Normaal gesproken spelen we bordspellen, kijken we films, brengen we wat tijd door op de videogameconsole… Spelletjes met papier en potlood kunnen het hele gezin helpen om van leuke tijden te genieten, terwijl ze ook de redeneervaardigheden van kinderen stimuleren.

Spelletjes met papier en potlood voor jongere kinderen

Nu je veel meer tijd hebt voor verveling, kan het zijn dat je geen ideeën meer hebt. Spellen kunnen ons zeker uit meer dan één hachelijke situatie halen.

Houd er natuurlijk rekening mee dat je deze spellen aan de hand van de leeftijden en mogelijkheden van je kleintjes moet kiezen en aanpassen.

Verbind de puntjes

Tekening van cijfers

Dit spel is erg leuk en helpt ook om redeneervaardigheden te verbeteren. Zelfs als je geen ervaren tekenaar bent, kun je vast en zeker een paar simpele dingen doen, zoals een sinaasappel, een vis, een teddybeer, enz.

Je hoeft alleen maar een tekening te maken door een reeks genummerde punten te verbinden. Wanneer je kind die punten vervolgens met een stift of krijt samenvoegt, dan verschijnt het figuur.

Tip: Je kunt het figuur eerst heel licht met een potlood tekenen en daarna de omtrek uitgummen zodra je de punten hebt gemarkeerd en genummerd.

Je kinderen zullen de genummerde punten met lijnen moeten verbinden totdat ze het silhouet van de tekening hebben. Ze zullen dankzij de opwinding om te ontdekken welk figuur er achter deze genummerde stippen zal verschijnen dol zijn op dit spel.

Het grappige monster

Dit spel is niet alleen eenvoudig, maar toont ook de creativiteit van je kinderen. Wat je gaat doen, is om de beurt met alleen een potlood en een vel papier tekenen.

 • De eerste speler tekent het hoofd van het monster. Als ze klaar zijn, vouwen ze het papier zodat alleen de nek een klein beetje te zien is.
 • De volgende speler gaat door met het tekenen van de schouders en romp. Ze vouwen daarna het papier opnieuw, waarbij alleen het onderste gedeelte zichtbaar is, zodat de volgende speler door kan gaan met het tekenen van meer van het monster, enzovoort.
 • Je gaat door totdat alle deelnemers aan de beurt zijn geweest om te tekenen.
 • Als iedereen klaar is, vouw je het papier open en verschijnt je supermonster.

De kinderen zullen er dol op zijn en jullie zullen veel lachen!

Raad eens wat / wie het is

Een van de spelers zal een personage of iets anders tekenen dat in je opkomt en de anderen moeten raden wat het is.

Doolhof van papier en potlood

Op een vel papier tekent een ouder een doolhof en je kinderen moeten de weg naar buiten zien te vinden. Aan de ene kant kun je bijvoorbeeld een kind, een konijn of iets anders tekenen dat je maar kunt bedenken en aan de andere kant een bal, wat wortels, enz. De missie is om de uitgang te vinden door een lijn van het ene uiteinde naar het andere te trekken.

Spelletjes met papier en potlood voor oudere kinderen

Verschillende letters

Woordzoekers

Je kunt kant-en-klare woordzoekers voor je kinderen kopen of downloaden of ze zelf maken. Teken vervolgens een vierkant op het vel papier en plaats de woorden verticaal, horizontaal en diagonaal en vul de andere openingen in met willekeurige letters.

Zorg er natuurlijk voor dat je de letters netjes in rijen en kolommen rangschikt.

Galgje

Wie heeft dit spel niet eerder gespeeld? Een speler moet net zoveel streepjes tekenen als er letters zijn in het woord dat ze je willen laten raden. Als je het spel gemakkelijker wilt maken, dan kun je als aanwijzingen een paar letters invullen.

De spelers die het woord moeten raden, moeten om de beurt verschillende letters raden. Als de letters in het woord voorkomen, geweldig. Zo niet, dan vult de leider voor elke fout een lichaamsdeel in…

Het hoofd, het lichaam, een arm, nog een arm, een been, enzovoort. Zodra de menselijke figuur compleet is, verliezen de raders, omdat ze geen kans meer hebben om het woord te raden.

Scattegories

Dit is een erg leuk spel. Bovenaan het blad, horizontaal geplaatst, maak je een rij met verschillende categorieën. Bijvoorbeeld:

 • Namen
 • Dieren
 • Steden
 • Fruit
 • Landen
 • Kleuren
 • Eten
 • Meubels
 • Etc.

Aan het begin van het spel kiest een speler een letter en alle spelers moeten voor elke categorie een woord bedenken dat met die letter begint. Wanneer een speler klaar is met het vullen van al zijn categorieën, stopt het spel, zelfs als de rest van de spelers niet klaar is. Vervolgens telt elke speler zijn punten op.

Elk goed antwoord is 10 punten waard en als meerdere spelers hetzelfde woord hebben opgeschreven, krijgen ze elk 5 punten. Je kunt zoveel rondes spelen als je wilt, waarbij je voor elke ronde een andere letter kiest. De speler met de meeste punten wint.

Zoals je kunt zien, kun je thuis veel plezier beleven met heel weinig materialen. Deze spelletjes met papier en potlood zijn niet alleen vermakelijk, maar bieden kinderen ook veel voordelen op cognitief niveau door redenering, strategie, logica, enz.

Ze helpen kinderen ook om handvaardigheid te ontwikkelen, woordenschat te verwerven en hun creativiteit te gebruiken. Dus waar wacht je nog op om ze in de praktijk te brengen? Wellicht ook interessant voor jou

5 bordspellen om de aandacht te verbeteren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
5 bordspellen om de aandacht te verbeteren

Aandacht is een complex systeem dat de verwerking van informatie vergemakkelijkt. Hier stellen we 5 bordspellen voor om de aandacht te verbeteren.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.