11 Zinnen om je kinderen te vertellen wanneer ze huilen

Wanneer je kinderen huilen, probeer hen en hun emoties te begrijpen. Gebruik deze zinnen om de situatie te beoordelen en je kinderen zich beter te laten voelen.
11 Zinnen om je kinderen te vertellen wanneer ze huilen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is geen geheim dat het luisteren naar het huilen van onze kinderen ons een ongemakkelijk gevoel geeft. Bedenk eens hoe angstig het je maakt als je je kinderen zonder duidelijke reden ziet huilen. Hoewel we weten dat baby’s communiceren door te huilen, denken we nog steeds dat we dat moeten oplossen, alsof huilen eigenlijk verkeerd is. Daarom geven we je enkele zinnen om je kinderen te vertellen wanneer ze huilen.

Zodra baby’s beginnen te lopen en praten, verwachten we dat ze communiceren zoals wij dat doen, in plaats van zoals ze dat gewend zijn: door middel van huilen.

Bepaalde onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat onze hersenen zijn geprogrammeerd om onmiddellijk te reageren als we kinderen horen huilen. Dit maakt ons attenter en klaar om hen te helpen en snel te handelen.

Eigenlijk zet een huilende baby ons op scherp om te vechten of weg te rennen. Het verhoogt ook onze hartslag en laat ons handelen, zelfs als het kind niet van ons is. Het lijkt alsof we moeten reageren op een huilende baby. Maar hoe?

Meisje huilen.

Een huilende baby is niet altijd verdrietig: zinnen om je kinderen te vertellen

Veel kinderen huilen niet alleen als ze verdrietig zijn, maar ook om elke emotie die ze voelen te uiten. Ze kunnen huilen van woede, frustratie, angst, emotie, verwarring, bezorgdheid of zelfs geluk.

Bovendien zijn kinderen in sommige gevallen nog niet in staat om te praten of hun eigen emoties te begrijpen. Dit betekent dat als we hen vragen wat er aan de hand is, we nauwelijks tot een redelijk antwoord zullen komen.

Als je zegt: “Niet huilen!” maakt dit het leven moeilijker

Ook al denk je misschien dat een einde maken aan hun tranen jou en je kinderen zal behoeden voor lijden, als je zegt: “Niet huilen!” dan denken ze dat je niet begrijpt hoe ze zich voelen. Als gevolg hiervan kan je boodschap sterker en hardnekkig worden.

Als je ze vraagt te stoppen met huilen, vertel je ze dat hun emoties niet geldig of belangrijk zijn. Wat je ook echt denkt over die specifieke situatie, je onvermogen om hun gevoelens te erkennen, zorgt ervoor dat je een kans verliest om van die emotie te leren en deze op een positieve manier te verwerken.

Ook al klinkt het moeilijk, ons doel als ouders is om onze kinderen te helpen hun emoties te reguleren. En we kunnen dit alleen doen door ze met empathie en begrip te behandelen.

Leid je kinderen niet af als ze huilen

Ouders willen hun kinderen meestal afleiden als ze huilen. We denken dat als we erin slagen om ze te laten stoppen met huilen, het probleem zal verdwijnen. Door afleiding verlies je echter de kans om contact met ze te maken en ze te leren hun emoties te verwerken.

Wat moet je in plaats daarvan zeggen? Elf zinnen om je kinderen te vertellen als ze huilen

Probeer de volgende keer dat je kinderen ziet huilen even de tijd te nemen om te controleren of ze in orde zijn. Als ze boos, gestrest of gefrustreerd zijn, kunnen de dingen die je zegt ervoor zorgen dat ze zich het slechtst voelen.

Zinnen om je kinderen te vertellen.

Haal een paar keer adem, identificeer hun gevoelens, concentreer je op wat er in hun lichaam gebeurt (hun hart kan versnellen, ze kunnen op hun tanden knarsen of zich erg gespannen voelen). En als je dit gedaan hebt, vertel je je kinderen de volgende zinnen:

 1. “We zitten in hetzelfde team, ik zal je helpen om beter te worden”.
 2. “Ik kan zien dat dit moeilijk voor je is”.
 3. “Ik begrijp dat je verdrietig bent (teleurgesteld, bang, angstig, blij…) en dat is oké”.
 4. “We hebben ons allemaal wel eens zo gevoeld, het is volkomen normaal”.
 5. “Laten we een pauze nemen”.
 6. “Dit was echt triest, frustrerend of teleurstellend, toch?”
 7. “Ik hou van je, je bent bij mij, het komt goed met je”.
 8. “Heb je hulp nodig om het opnieuw te proberen?”
 9. “Moet je rusten om het later nog eens te proberen?”
 10. Ik zie dat je huilt, maar ik weet niet wat je nodig hebt. Kun je me helpen het te begrijpen?”
 11. “Laten we samen een oplossing zoeken”.

Geef je kind de ruimte als hij of zij huilt

Vergeet daarnaast niet om kalm te blijven en je kinderen wat ruimte te geven terwijl ze huilen, als dat is wat ze nodig hebben. Wees empathisch en sterk, zodat ze weten dat je er bent als ze je nodig hebben.

Uiteindelijk willen alle ouders hun kinderen helpen vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze problemen kunnen oplossen. Het vinden van een oplossing die hen zou helpen hun emoties te verwerken, zal hen leren om de dingen objectiever te zien en een oplossing voor hun problemen te vinden. Wellicht ook interessant voor jou

Drie spelletjes om kinderen te leren over conflictoplossing
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Drie spelletjes om kinderen te leren over conflictoplossing

Een fundamenteel onderdeel van het onderwijzen en opvoeden van kinderen, is om ze te leren over conflictoplossing. Dit kan met leuke spelletjes.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • https://www.theguardian.com/science/2012/oct/17/crying-babies-hard-ignore

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.