Een kind bijsturen als het slecht gaat op school

Leer enkele sleutels om je kind te begrijpen en stuur ze bij als je ziet dat ze het slecht doen op school of niet hun volledige potentieel bereiken.
Een kind bijsturen als het slecht gaat op school
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Als een kind meerdere vakken niet haalt tijdens een semester of een cursus, moet je allereerst weten dat het helemaal geen goed idee is om de situatie te dramatiseren. Met dat in gedachten gaan we een aantal sleutels aanbieden om een kind dat het slecht doet op school bij te sturen.

Er zijn verschillende redenen waarom een kind verschillende vakken niet kan halen op school. De meeste ouders zijn geneigd te denken dat dit komt omdat hun kinderen te veel spelen en niet geïnteresseerd zijn in hun studie. Maar achter deze situatie kunnen er andere, veel meer verborgen onderliggende redenen zijn die we moeten ontdekken.

Laten we leren hoe we het kind kunnen bijsturen als het slecht gaat op school

Als ouders na het eerste semester zien dat hun kinderen niet de verwachte cijfers hebben gehaald, is het gebruikelijk dat ze professioneel advies inwinnen. Ze willen de opleiding van hun kind maximaliseren en kiezen hiervoor meestal voor bijlessen.

Een kind dat aan het dagdromen is terwijl hij zijn huiswerk maakt.

Velen gaan er automatisch van uit dat hun kind niet gefocust is, dat ze te weinig studeren, enzovoort. We moeten echter ook rekening houden met andere factoren. Bijvoorbeeld de constante vroege ochtenden, de opeenstapeling van lessen, de verplichting om ze bij te wonen en de vele buitenschoolse activiteiten die soms zo veel van onze kleintjes ook een grote invloed hebben.

Hieraan kunnen we vakanties toevoegen (Engelse link), meestal feestelijke periodes waarin kinderen niet veel rusten. Kerst, Pasen en Halloween zijn bijvoorbeeld periodes waarin ze veel uitgaan en te veel en niet altijd op een gezonde manier eten.

Uiteindelijk zien we dat kinderen nauwelijks pauzes hebben in hun constante activiteit. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van de omgeving waarin kinderen zich ontwikkelen bij het analyseren van hun academische prestaties.

Familiesleutels om onnodige frustratie te voorkomen wanneer kinderen slecht presteren op school

Het bieden van een goede gezinsomgeving is essentieel om kinderen te motiveren en hen te helpen zich aan te passen aan school. Tegelijkertijd wordt voorkomen dat ze onnodig gefrustreerd raken door de resultaten die ze op school behalen. Daarom is het huis van het kind voor hen de ideale plek om hun les toe te passen.

  • Als je je kind goed kent, weet je hoe het zich heeft ontwikkeld. Je weet in welk evolutionair en psychologisch stadium het zich bevindt. Ook moet je rekening houden met hun karakter, hun veranderingsproces, hun levensfase, wat hen motiveert en wat hen helpt om zich te concentreren.
  • Je hebt oog voor hun persoonlijke en sociale omgeving. Zowel de schoolomgeving als buitenschoolse activiteiten bepalen hun vriendengroep. Als het motiverend is, zullen ze gemakkelijker goede cijfers halen.
  • Het is voor kinderen gemakkelijker om meer betrokken te zijn bij hun schoolwerk als ze hun verplichtingen en verantwoordelijkheden thuis nakomen. Daarom is het een goed idee om ze als een gezin te definiëren en ervoor te zorgen dat ze vervuld zijn.
  • Succes op school zal het resultaat zijn van de uitvoering van dit alles in een gezinsomgeving. Dit helpt bij het motiveren van het kind. Hij of zij moet het belang begrijpen van verantwoordelijkheid en het willen verbeteren van dag tot dag.

Motiveer je kind

Het is belangrijk om de realiteit te accepteren. Je kind zal zich niet verbeteren alleen omwille van het verbeteren. Vaak doen ze het ook niet uit verplichting. Om die reden moet je accepteren dat, als het kind niet gemotiveerd is, het niet de definitieve stappen zal zetten om zijn studie te verbeteren. Maar er zijn manieren waarop je ze vanuit huis kunt helpen.

Een moeder die haar dochter helpt studeren.
  • Creëer een geschikte omgeving en ruimte voor het kind om comfortabel te studeren. Op deze manier zullen ze ordelijker zijn, meer aandacht besteden en hun schoolwerk comfortabel doen.
  • Help hen het werk dat ze moeten doen te definiëren, zodat ze zich begeleid en geleid voelen.
  • Gebruik empathie en plaats jezelf in hun schoenen. Je kunt ze helpen alles te doen wat nodig is, maar probeer ze het zelf te laten doen. Treed op als een gids en tutor, doe nooit hun werk voor hen (Engelse link).
  • Vermijd constante onderbrekingen thuis. Laat het kind zijn eigen ruimte hebben waar het zich gemotiveerd voelt en geen problemen heeft met studeren.
  • Volg hun vorderingen op de voet, moedig ze aan en help een handje binnen jouw mogelijkheden en vrije tijd.

Laatste gedachten over hoe je je kind kunt bijsturen als het slecht gaat op school

We hopen dat deze sleutels je zullen helpen je kind te motiveren, begeleiden en ondersteunen. Maar onthoud het volgende. Als je geen manier vindt om een kind dat het slecht doet op school bij te sturen, heb je altijd de mogelijkheid om hulp te vragen aan een professionele schoolpsycholoog. Samen kunnen jullie de beste oplossing vinden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.