Hoe moet een goede studieruimte eruitzien?

Een goede studieruimte in huis is belangrijk voor kinderen. In dit artikel vertellen we je alles over wat deze plek zou moeten omvatten.
Hoe moet een goede studieruimte eruitzien?
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is goed voor kinderen en tieners om verschillende studieplekken te hebben om zich te concentreren en het goed te doen op school. Maar het is voor hen ook belangrijk om thuis een goede studieruimte te hebben.

Deze plaats kan in hun slaapkamer of op een kantoor zijn, enzovoort. Het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat het aan bepaalde kenmerken voldoet, zodat ze gefocust blijven terwijl ze studeren en huiswerk maken.

Hoe moet een goede studieruimte eruitzien?

Een belangrijk kenmerk van een goede studieplek is dat deze altijd dezelfde plek moet zijn. We raden aan om een vaste ruimte te maken waar ze hun huiswerk doen.

Een goede studieruimte moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Enkele dingen om in overweging te nemen zijn bijvoorbeeld:

  • Geluid
  • Organisatie
  • Verlichting
  • Ventilatie en temperatuur
  • Meubilair
Hoe moet een goede studieruimte eruit zien

We leggen hieronder meer uit over deze voorwaarden.

Geluid

Geluid leidt kinderen zeker af tijdens het studeren. Ook kan het horen van bepaalde geluiden, vooral als ze vervelend zijn, ervoor zorgen dat kinderen hun focus verliezen. Daarnaast raden we je aan hun studie te respecteren en hen niet te onderbreken tijdens het studeren.

Organisatie

Een goede studieruimte moet altijd georganiseerd en schoon zijn. Op deze manier kunnen kinderen gemakkelijk de materialen vinden die ze nodig hebben. Dan zijn ze efficiënt en productief tijdens het werk. Het schoonhouden van de studieruimte is ook nuttig om fysiek gezond te blijven.

Verlichting in een goede studieruimte

Een goede studieruimte heeft goede verlichting nodig, zodat alles goed te zien is. Kies daarom een plek met veel natuurlijk licht. Als dit echter niet mogelijk is, koop dan een mooie tafellamp. Het moet bij voorkeur wit licht zijn en niet hoger dan 60 Watt.

Ventilatie en temperatuur

Om je te kunnen concentreren tijdens het studeren, is het belangrijk om in een goed geventileerde ruimte met een aangename temperatuur te zijn. Warmte maak je zelfs slaperig, vermoeid, moe, enzovoort (Engelse link). Aan de andere kant kan kou luchtwegaandoeningen veroorzaken (Engelse link), het moeilijk maken om je te concentreren, enzovoort.

Daarom raden we je aan om af en toe frisse lucht in de kamer te laten. Dit doe je door de deur of het raam te openen. Laat de temperatuur ook niet te hoog oplopen.

Meisje maakt huiswerk thuis

Meubels in een goede studieruimte

Wat betreft het meubilair in een goede studieruimte, zijn er twee objecten die je niet mag vergeten.

  • Een bureau of tafel die de juiste maat heeft voor je kind. Zorg er ook voor dat het groot genoeg is om alles op te bergen wat je nodig hebt.
  • Een goede stoel zodat je rechtop kunt zitten. Daarnaast moet de stoel makkelijk kunnen bewegen en voldoende rugsteun bieden. Ook is het het beste als je de hoogte en rugleuning kunt verstellen. Het is zelfs het beste als het een beetje gebogen is, zodat het ook de onderrug ondersteunt.

Het is dus belangrijk dat er een tafel en stoel zijn, want dan kan je kind een goede houding aanhouden. Dit is goed voor zowel de ogen als om bepaalde blessures te voorkomen.

Daarom kun je het beste zitten met de rug en benen recht, je voeten op de grond en je hoofd iets schuin. Je hoofd moet ook ongeveer een voet van het bureau zijn. Als het ongeveer 20 graden kantelt, is het gemakkelijker om te lezen.

Tot slot raden we aan om een plank in de buurt te hebben om boeken, notitieboekjes, agenda’s, enzovoort te ordenen. Op die manier is het gemakkelijk om ze te pakken en om dingen in op te zoeken. Wellicht ook interessant voor jou

Synaptisch snoeien tijdens de kindertijd en adolescentie
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Synaptisch snoeien tijdens de kindertijd en adolescentie

Synaptisch snoeien is een proces dat in de hersenen plaatsvindt en bestaat uit het elimineren van neurale verbindingen die zich vormen op basis van...  • Dirección Universitaria de Educación a Distancia-DUED (s.f.). Técnicas de estudio. Módulo de Inducción. Lima: Universidad Alas Peruanas.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.